A.J. Jazz Quintet objavio album prvijenac “Common language”

Aquarius Records predstavlja jazz prvijenac A.J. Jazz Quinteta  – a iza inicijala A.J. krije se pokretač i autor cijelog koncepta klavirist Ante Jeličić. Inače uz Antu grupa sastavljena i od: Mira Kadoića na saxu, Davida Jarha na trubi, Josipa Marceliča na Kontrabasu i Vedrana Supičića na bubnjevima.

Za prezentaciju albuma, Ante je ispričao kako je došlo do realizacije svega:

“S obzirom da smo puno nastupali kao grupa i kroz taj rad ustanovili da ove pjesme u sebi sadržavaju izvjesnu originalnost i emocionalnu težinu, odlučili smo taj filing zabilježiti na albumu. To je glavni razlog zašto smo odlučili snimiti album. Tako da se ne izgubi sa vremenom.”

Bez obzira na lakoću jazz djelovanja, pjesme nisu nastale preko noći. Ante se osvrnuo i na teškoće u nastajanju:

“Same pjesme su nastale u kratkom periodu 2003 godine, ali zbog mnoštva razloga nismo ih bili u mogućnosti  kvalitetno snimiti godinama, mada su u tom razdoblju kroz nastupe sazrijevale kao ideja itd. Samo snimanje se odvijalo u dva sessiona i bilo je dosta izazovno u tako kratko vrijeme snimiti devet pjesama, s obzirom da se radi o zahtijevnom repertoaru. Imali smo sreće sa tehničkim dijelom kod snimanja, pošto nas je oprema dobro poslužila i ništa nije otkazalo.
Najteži dio kod samog projekta je bilo kako postići opuštenost u uvjetima vremenski ograničenog sessiona, jer emocija može izaći samo u opuštenom stanju. Na kraju na snimkama se ipak čuje emocionalni kontekst muzike i po tom kriteriju oba dva sessiona su u potpunosti uspjela. Kod mene kao glazbenika i kompozitora osnovna inspiracija i motiv kod stvaranja muzike je; da izrazi ono što se riječima ne može predočiti. Glazba je idealan medij za to zbog beskonačne širine suzvučja koja se dešavaju tokom sviranja.”

Ante je jedan od glazbenika koji uvijek rado naglase tko je sve utjecao na njihov rad i pridonio inspiraciji:

“Stilski utjecaji na albumu idu od Coltranea, Monka, Evansa, Jobima i hrpe njih u nizu. Jer ono što slušaš na kraju podsvijesno izlazi kroz instrument. Mislim da je ovo unikatan album kod nas, jer kompozicije su prožete osobnom estetikom autora, gdje je glavni kriterij kod stvaranja bio izbjegavanje manirizma. Što je rezultiralo dosta originalnim riješenjima u harmama i temama.”

Možda najvažnije od svega – gdje se quintet može uhvatiti ako vam se svidi zapisana snimka koju vam nudimo:

“Album ćemo predstavljati koncertnom promocijom po festivalima jazz-a i jazz klubovima kod nas(prvi koncert u nizu HNK Zadar 25,4,2017), ali i u susjednim zemljama. Publika na koju ciljamo su svi oni ljudi otvorenog srca, ljubitelji jazza ili ne, svejedno. Bitno da muziku doživljavaju kao osobno putovanje.

Osvrt autora na današnju jazz scenu:

“Današnja svjetska jazz scena je u totalnoj ekspanziji, ta muzika je evoluirala u milijun stilova. Vrhunski umjetnici stvaraju totalno opaku glazbu koja čest odleti skroz do duhovnih sfera. Kod nas u hrvatskoj najveći problem je nedostatak klubova za svirke. Da bi muzika imala smisla – mora se izvoditi, da bi umjetnik napredovao – mora stalno svirati i biti slušan. To je jedan od problema kod nas – nema toliko jazz klubova koliko bi ih moglo biti. Ljeti je puno bolja situacija pošto dođu gosti koji zapravo vole jazz, pa se lokalni svirački klubovi prilagode i zasluženo angažiraju jazz bendove, makar samo sezonski. Dakle ljeti u Dalmaciji gdje najviše sviram i djelujem, jazz zaista postoji kao dio scene. Zimi je pomalo black out, ali se ne predajem i nadam da će se i to promijeniti s projektima kao ovaj!”

Ante, vidimo se na nekom od koncerata

Total
0
Shares
Previous Article

Radio Aktiv predstavio spot za novi singl ”Ostavimo trag”

Next Article

Headoneast predstavlja svoj novi studijski album “Tu”