Rokumentarni dani od 26. do 28. maja u Nikšiću

Od petka, 26. maja do nedjelje, 28. maja, u Nikšiću, održaće se ‘Rokumentarni dani‘, u čijem fokusu su muzički dokumentarci. Ulaz na sve projekcije filmova i sav prateći program je besplatan.

Ova manifestacija, koja se po prvi put organizuje u Crnoj Gori, ima za cilj da rokenrol približi na jedan novi način. Kroz prikazivanje dokumentarnih filmova dugog i kratkog metra i probrani arhivski materijal namjera nam je da publici predstavimo neke od njegovih najljepših, najdirljivijih, ali i oni drugih – najtužnjih priča.

Iako je ove godine fokus na muzičko-filmskom stvaralaštvu zemalja bivše Jugoslavije, u program su uvrštena ostvarenja nastala u produkciji devet evropskih zemalja, tako da će se naša publika upoznati ne samo sa regionalnim pričama i iskustvima njihovih autora, već i sa tim kako nas i našu muzičku scenu vide Italijani, Bugari, Francuzi. Svim ostvarenjima ovo će biti crnogorska premijera, osim tri filma kojima je ovo prvo prikazivanje u Nikšiću.

Naravno, neće se zaobići ni zanimljiva crnogorska muzička istorija. Zahvaljujući Crnogorskoj kinoteci koja je posudila arhivski materijal, ali i ličnim arhivima pojedinaca, djelove njene specifičnosti i dinamike u periodu od 1960-1990. godine publika će prvi put imati prilike da vidi koncipirano i na jednom mjestu. Sve to, zaokružiće priča o današnjem stvaralaštvu u Crnoj Gori, kroz premijeru jednog filma snimljenog u sopstvenoj produkciji, izložbi likovnog materijala vezanog za domaću muziku i promocijom novih audio izdanja crnogorskih autora.

Osim filmskog programa, publika će imati prilike da uživa u cjelodnevnim pratećim programima koji će činiti tribine sa zanimljivim autorima iz regiona, izložbe i koncerti, dok ćebposeban dio biti posvećen strip umjetnosti.

Zaštitni znak RD-a je djelo mladog i perspektivnog stripa autora i ilustratora iz Nikšića – Veljka Miljanića.

Organizatori manifestacije Rokumentarni dani su portal Bučan pas i JU Zahumlje, Nikšić.

Sva dešavanja će se odigrati u prostoru KUD Zahumlje i klubu Blues Brothers bar.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore.

Total
0
Shares
Previous Article

Zabava koja je ustoličila festivale

Next Article

Matija Dedić i Vasil Hadžimanov 13. avgusta na KotorArtu