Share
Pri kraju snimanje švedsko-crnogorskog filma “Filter”

Pri kraju snimanje švedsko-crnogorskog filma “Filter”

Najveći dio švedsko-crnogorske koprodukcije (Film Facility – Švedska; Galileo production – Crna Gora) dugometražnog igranog filma “Filter” u režiji Dražena Kuljanina, švedskog reditelja našeg porijekla, završen je snimanjem poslednje scene čija se radnja odvija u Švedskoj.

Najveći dio švedsko-crnogorske koprodukcije (Film Facility – Švedska; Galileo production – Crna Gora) dugometražnog igranog filma FILTER u režiji Dražena Kuljanina, švedskog reditelja našeg porijekla, završen je snimanjem poslednje scene čija se radnja odvija u Švedskoj.

„Preostala je da se snimi još jedna scena u Crnoj Gori, čime će se faza produkcije završiti, a otpočeti faza postprodukcije“, saopštili su organizatori.

Podsjećamo, prvom fazom snimanja (septembar 2016), koja se odvijala na atraktivnim lokacijama u Starom Baru, Dobrim vodama i Ulcinju, snimljeno je 70% ukupnog filma, a nakon toga – ovih dana je završeno preostalo snimanje u Švedskoj.

U glavnim ulogama filma pojavljuju se: crnogorski glumac Srđan Grahovac i poznata švedska glumica Disa Östrand; kuriozitet je i da jednu od vodećih uloga tumači poznati švedski glumac Johannes Kuhnke – zvijezda evropskog filmskog hita ‘Force Majeure’, koji je nagrađen specijalnom nagradom žirija na Filmskom festivalu u Kanu 2014, a takođe je izabran za švedskog kandidata za nagradu Američke filmske akademije Oskar u kategoriji najbolji strani film, te zvaničnom nominacijom za Zlatni globus.

Pored Srđana Grahovca, crnogorsku ekipu čine glumci Jelena SimićSlaviša Čurović i Petar Jaredić,dok glumačku ekipu iz regiona čine glumci Sergej Trifunović i Ana Sofrenović.

Scenarista i reditelj je Dražen Kuljanin, švedski sineasta našeg porijekla, film finansira nekoliko švedskih fondova i produkcija Film Facility, dok je crnogorski koprodukcioni partner Galileo production Montenegro i reditelj Nikola Vukčević.

Radnja filma se u najvećem dijelu odvija u Crnoj Gori, u malom primorskom mjestu, i prati priču glavne protagonistkinje Nine (Disa Östrand), koju uspomene dovode na crnogorsko primorje, gdje se ponovo susrijeće sa lokalnim policijskim inspektorom Nikolom (Srđan Grahovac), što će ih ujediniti u zajedničkoj misiji ali i rasplamsati stare strasti između glavnih aktera. Bivši Ninin muž dolazi u Crnu Goru (Johannes Kuhnke) u nadi da će povratiti njenu ljubav, ali ne uspijeva u tome.

Tokom snimanja filma, glumac Johanes Kunhke je uživao u Crnoj Gori, a tokom pauze snimanja imao prilike da uživa u domaćim specijalitetima na Virpazaru, sa obećanjem da će se vratiti.

„Ovo je sjajna prilika za međunarodnu saradnju“, kaže Milorad Radenović iz Galileo produkcije – dosta zanimljiv scenario, priča – čija radnja je smještena u Crnoj Gori, crnogorska i međunarodna glumačka podjela, u kojoj se nalazi jedna ozbiljna evropska glumačka zvijezda, i vjerujem da smo na tragu jednog ozbiljnog projekta, koji će nas sve skupa predstaviti u najboljem svjetlu. Ima­ju­ći u vi­du vi­še­stru­ke be­ne­fi­te ove ko­pro­duk­ci­je za cr­no­gor­sku ki­ne­ma­to­gra­fi­ju i pro­mo­ci­ju Cr­ne Go­re, sma­tra­mo funk­ci­o­nal­nim da se ovih dana obratimo Ministartvu kulture Crne Gore, vje­ru­ju­ći da je obostrani interes finalizacija ovog projekta, jer smo do sada sami iznijeli crnogorski dio produkcije ovog filma. Istovremeno, švedski filmski fondovi funkcionišu na bazi reciprociteta podrške – čemu bi, ukoliko bi naišlli na očekivanu podršku Ministarstva – na ovaj način i otvorili vrata budućem sufinansiranju crnogorskih filmova iz ovih bogatih fondova.

Leave a Comment