Share
KOB: “Muzika kao način života!”

KOB: “Muzika kao način života!”

Mladi muzičari iz Kostajnice, KOB, pričali su o „Strah-u“, muzici kao načinu života, muzičkim uzorima, Z.E.T.u, planovima i ciljevima, a čak su i posavjetovali one koji gaje strah ka upuštanju u avanturu zvanu – muzika.

Mladi muzičari iz Kostajnice u svoju muzičku, ali i životnu avanturu krenuli su prije 5 godina, iako kažu da je sadašnja postava benda nastala prije 2 godine. Sa radošću ističu da su „KOB“ 4 prijatelja – Vanja, Mile, Siniša i Cile, a prvi autorski projekat ovog četverca „Strah“ već je privukao pažnju publike i osvojio prvo mjesto na ovogodišnjem takmičenju Z.E.T. hit, a s tim u vezi i nastup na prvoj večeri Festivala, i to rame uz rame s nekim od najvećih imena regionalne muzičke scene.

Vaša pjesma „Strah“ ovogodišnji je Z.E.T. hit, a KOB nastupa prvo veče Festivala. Kakav je osjećaj svirati rame uz rame s nekim od najvećih regionalnih muzičkih imena? J

Svakako da je velika čast dobiti priliku nastupiti na festivalu. Festivali su mjesta gdje cirkuliše veliki broj ljudi i samim tim imaš jedinstvenu priliku predstaviti ljudima svoj rad i potajno se nadati da će se nekom i svidjeti ono što stvaraš.

Iako smo u prošlosti već imali priliku dijeliti binu sa imenima kao što su: Galija, Divlje Jagode i Kerber, svirati rame uz rame na istoj bini sa ostalim poznatim imenima balkanske muzičke scene za nas predstavlja veliko zadovoljstvo.

Postojite već 5 godina, pjesma „Strah“ je vaš prvi autorski projekat, a već je privukla mnoštvo slušalaca. Ko je KOB zapravo?

Jeste da KOB postoji već 5 godina, ali može se reći da je ovaj sadašnji KOB zapravo onaj pravi KOB. U ovoj postavi postojimo svega 2 godine, što znači da smo još uvijek relativno mladi. Ono što smo do sad postigli, možemo pripisati samo načinu na koji funkcionišemo, a to je onaj prijateljski. Kratko rečeno – KOB su 4 prijatelja Vanja, Mile, Siniša i Cile.

Šta je za vas muzika? Zanimanje ili način života?

Za nas je muzika trenutno način života, i nadamo se da će tako i ostati.

Koga najviše volite svirati i imate li muzičke uzore?

Kod nas nema podjele. Mi sviramo šta nam dođe pod ruku. Za nas svaki žanr muzike je svirljiv, mada najviše volimo malo čvršću rifologiju. Nemamo nekih velikih uzora, orijentišemo se na naš zvuk da budemo što prepoznatljiviji. Mada možemo reći da nam se sviđaju Black Label Society i Alter Bridge, i sa domaće scene Ritam Nereda.

Radujete li se Z.E.T.u? Šta za vas znači nastup na ovogodišnjem Festivalu?

Naravno da se radujemo Z.E.T.u. Nastup na Z.E.T.u nam omogućava: priliku da steknemo mnoga prijateljstva, promovišemo autorski rad, uživamo u prirodi i sviramo na vrhunskoj opremi.

Da li ste imali priliku do sada svirati u prirodnom ambijentu kao što su Janjske otoke?

Nismo imali priliku svirati u baš ovakvom prirodnom ambijetu kao što nude Janjske otoke. Bez prirode čovjek je niko i ništa. Treba da očuvamo ono što nam je majka zemlja dala.

Smatrate li da i u muzici važi ona stara „red, rad i disciplina“ i može li se živjeti od muzike?

Bez reda, rada i discipline neće se mnogo toga napraviti u bilo kojem segmentu života.

Da bi se nešto stvorilo moraju se zasukati rukavi. Od muzike se trenutno ne može živjeti, mada se može dosta toga ostvariti ako imaš cilj. Mi smo tek na početku stvaranja. Ko zna možda budućnost donese i neki dinar.

Kakvi su planovi KOB-a za godine koje slijede?

Naši planovi su da uđemo u decembru u studio i da snimimo još 4 pjesme. Odmah poslije Z.E.T.a nam dolazi nastup na Demofestu, te se nadamo da će se i publici u Banjaluci svidjeti naš rad.

Šta biste savjetovali mladim muzičarima, koji uprkos talentu imaju strah od osnivanja sopstvenog benda ili ulaska na muzičku scenu?

Naš moto je: „Svirati, svirati i samo svirati“. Šta drugo da poručimo mladim ljudima nego da nabave instrument, sviraju, pjevaju i vjeruju u ono što rade. S vremenom će se sve posložiti.

Gdje se vidite za 10 godina – jednom rječju?

Ako Bog da, da nas prati zdravlje,za 10 godina vidimo se naravno na bini.

zetfest.com

Leave a Comment