Share
Coco Mosquito: “Dok se budemo slagali dotle ćemo i svirati”

Coco Mosquito: “Dok se budemo slagali dotle ćemo i svirati”

“Jinxi se konstantno mijenjaju, sada je to, sutra možda nešto drugo. Uostalom, dosadno bi nam bilo stalno ponavljati jedno te isto, ako se sami ne zabavljamo, sumnjam da bismo uspjeli zabaviti nekoga drugog,” izjavio je Coco Mosquito, gitarist, skladatelj, pjevač i producent zagrebačke grupe Jinx.

Bez obzira na to složili se ili ne složili sa zaključkom mnogih glazbenih kritičara da je “Pogrebi & pomiriši” najbolji album u karijeri Jinxa, razloga za zadovoljstvo ne manjka ni kod onih koji nisu ordinarni fanovi tog zagrebačkog benda, a vole pravu, inteligentnu pop-glazbu.

Razgovarao: Darko Jerković  |  Foto: Ksenija Mikor

Daklem, sasvim dostatno razloga za razgovor s liderom Jinxa Cocom Mosquitom, koji je spremno odgovorio na naša pitanja, što s Yayom nije bio slučaj, budući da je bila prezauzeta.

Kakav je osjećaj trajati već 24 godine na sceni (iduće slavite četvrt stoljeća), jeste li mladi k’o nekad, da tako kažem, bar što se tiče inspiracije, kreativnosti, poleta…?

– Mladi kao nekad definitivno nismo, ali čini mi se da cool starimo, inspiracije ne nedostaje i još uvijek se nismo prodali.

SROZAVANJE MASOVNOG UKUSA

Kad sve zbrojite i oduzmete, jeste li zadovoljni karijerom, ili ste mogli i više nego što ste učinili?

– Naravno da smo mogli više, u svim smislovima…, što, vi već radite inventuru? Nemojte još, nismo još gotovi!

Zašto tolika pauza u snimanju albuma? Zasićenje samim sobom, ili čekanje da vas dotaknu muze?

– Ova je bila nešto malo veća, ukratko, glavni krivac sam ja, prvo produkcija albuma Mayalesa, onda mjuzikl u Ljubljani…, svaki taj projekt uzeo je po dvije godine, onda još i dvije godine za album Jinxa i eto nas…, to je tih šest godina. Nekad smo bili brži, to je istina, ali isto tako bih danas s velikim veseljem pola pjesama sa svakog albuma iz prve faze pobacao van. Mislim da su zadnja dva albuma daleko konzistentnija.

Album “Pogrebi & pomiriši” – kako tumačiti naslov, meni se čini višeznačnim?

– Slažem se, tako je i mišljen, višeznačno…, ili možda otvoreno, u svakom slučaju omogućuje da svatko za sebe složi priču i objasni ga…, najbolje da tako i ostane.

Dojam je da ste na prethodnim albumima, posebice prvih nekoliko, imali više startnih hitova na prvo slušanje, a sad na novom LP-ju čini se kako manjka takvih komercijalnih inputa na prvu loptu. Ili sam u krivu… Vaš komentar?

– Nama se čini da kao band i dalje napredujemo i radimo sve bolje pjesme, to nam je oduvijek i bila ideja, raditi što bolje pjesme…, naravno da nemamo ništa protiv da te pjesme budu i hitovi i da ih što više ljudi prepozna, ali na to ne možemo utjecati niti je ikad i bilo neke namjere u tom smislu. S druge strane, čini mi se da se masovni ukus u tih 20 godina poprilično srozao. Kako god bilo, mi ćemo se i dalje truditi biti što bolji, bez obzira na komercijalnu prođu i prvu ili drugu loptu.

Kakav je, prema vašem mišljenju, bend Jinx? Nekad i danas, ima li i kakvih razlika? Ako se ne varam, album si opisao kao mješavinu soula, rock’n’rolla i mjuzikla?

– Jinxi se konstantno mijenjaju, sada je to, sutra možda nešto drugo. Mislim da je spremnost na promjenu preduvjet vitalnosti. Uostalom, dosadno bi nam bilo stalno ponavljati jedno te isto, ako se sami ne zabavljamo, sumnjam da bismo uspjeli zabaviti nekoga drugog.

Miks Marka Saundersa zvuči dobro, bar meni, a vama?

– Nama zvuči odlično, zaista osjećamo razliku, a još i više od samog konkretnog rezultata vrijednost vidimo u iskustvu suradnje s producentom i miks inženjerom te kategorije. Mnogo smo naučili i nadam se da ćemo u budućnosti naučeno znati primjeniti.

Može li se živjeti od glazbe u Hrvatskoj?

– Neki žive fenomenalno! Bandovi poput našeg prosječno, a mnogi koji su možda još posebniji, originalniji ili avangardniji, jako teško ili nikako, a svi moraju jednako vrijedno raditi da bi bili dobri, bez obzira na to isplatilo im se to u ekonomskom smislu ili ne. Mislim da je situacija s glazbom kod nas vrlo slična mnogim drugim profesijama i da svi dijelimo sličnu sudbinu.

NEPROHODNA ŠUMA

Može li se bez politike? Utječu li na vas aktualna zbivanja, ili posve ignorirate društveno-političku stvarnost?

– To se valjda čuje u pjesmama.

Hrvatska pop i rock-scena? Pratite li išta od onoga što se snima i svira?

– Malo nam se toga sviđa, ono dobro i etablirano ne treba reklamu, zato evo nekoliko imena koja reklamu još uvijek trebaju: Pridjevi, Valentino Bošković

Analogno ili digitalno, kad se radi o glazbi?

– Analogno…, kakvo je to pitanje?

Internet i glazba – vaš komentar?

– Internet i bilo što…, neprohodna šuma površnih i nepotpunih informacija.

Osim glazbe što je s drugim granama umjetnosti, što vas zanima od filma, književnosti, kazališta, slikarstva…?

– Moram priznati dok radim album ne mogu se koncentrirati na ništa drugo, sad ću ponovno početi čitati i gledati filmove, ima dosta toga naslaganoga za konzumaciju.

Jinx u budućnosti? O čemu ovisi nastavak karijere?

– O koječemu, ali prije svega o nama, dok se budemo slagali dotle ćemo i raditi.

Zaključno – koncertna turneja, ovoljetni nastupi, gdje i kad sve?

– Jako mnogo toga već je iza nas, zapravo smo imali dosta gust raspored u 5. i 6. mjesecu. Za sada sigurno znamo da nas čeka još nekoliko koncerata u Sloveniji i Split u kolovozu, ali bit će toga sigurno još.

Leave a Comment