Uzbudljivo drugo veče na Šabačkom letnjem festivalu

Izvođači koji su obeležili drugo veče festivala su: Larska, VIVA VOPS, E-PLAY, Bjesovi, Psihomodo Pop, Goblini…

Nakon izuzetno uzbudljivog dana koji su, u organizaciji Miksera, obeležile dve tribine „Decentarlizacija kulture“ i „Urbana mobilnost kao instrument održivog razvoja grada“ u šabačkoj Sinagogi, kao i otvaranje Žive biblioteke uz prisustvo gradonačelnika Šapca  Nebojše Zelenovića, sve je bilo spremno za drugo festivalsko veče.

Na početku okupljenima su se predstavila dva neafirmisana benda preporučena od strane kultne rokenrol emisije „Bunt“ RTS-a. Sastav Larska iz Kragujevca inspirisan je gandžom i progresivnim rokom. Pobednici ovogodišnjeg „Bunt rok festivala“  beogradski sastav Viva Vops sastavljen je od iskusnih muzičara koji su pod okriljem ovog novoformljenog benda, napravili nesvakodašnju kombinaciju roka, hip-hopa, popa, hard kora, hard roka i sprdnje. Viva Vops dolaze – obratite pažnju.

Početak oficijalnog dela udarne festivalske večeri ozvaničio je nastup grupe E-Play. U svojoj gotovo dvadesetogodišnjoj karijeri E-Play su izgradili svoj prepoznatljiv izraz. Krosover žanrova je manje bitan koliko činjenica da je danas, 2017. godine, pred nama grupa koja je uprkos svim okolnostima izrasla u zreo i odvažan sastav vredan hvale i mesta u analima savremene srpske rokenrol istorije. Publika okupljena na Šabačkom letnjem festivalu to je svakao znala da prepozna i nagradi aplauzom i ovacijama tokom izvođenja pesama: „Heroj“, „Loš dan“, „Retrovizor“, „Divan dan“. U prilog konstatacije o snazi i odvažnosti grupe E-Play danas, govori ultimativno izvođenje pesama „Ljubica“, „Sramota“ i „Vremeplov“ u finišu njihovog nastupa.

Drugo veče ŠLF-a, za razliku od predhodne, karakterišu agresivniji, angažovaniji i bučniji sastavi. Grupa Bjesovi, perjanica srpskog alternativnog roka, ponovo je opravdala velika očekivanja publike. Ovaj bend ne samo da odoleva vremenu već je i dalje inspiracija mnogim nadolazećim generacijama što je letimičnim pogledom bilo apsolutno upadljivo. Šta je to toliko snažno u ovom bendu, toliko neobuzdano i gotovo frustrirajuće, odgovor krije njihov svevremeni naziv kao i kompletnan opus sa neograničenim rokom trajanja. Uz „Vraćam se dole“, „Kad mi stane dah“, „Avioni“, „Čak i da mogu“, „Vreme je“ Bjesovi su prizvali vaskoliki gnev, nezadovoljstvo, agoniju savremenog sveta i gorštački se sa istom uhvatili u koštac. Trijumfalno izvođenje legendarnh pesmama „Bolje ti“ i „Ime“ okupljene na ŠLF-u u jednom trenutku podiglo je visoko a već u narednom uz prasak tresnulo o zemlju. To ne može svako. A veče je tek počelo…

„Dobro veče Šabac! Mi smo Psihomodo pop, rokenrol grupa koja postoji nešto više od trideset godina što je gotovo naučno-fantastični podatak…“ kroz smeh se šabačkoj publici obratio Davog Gobac. Ovaj hrvatski / ex Yu pank fenomen ljutito i žustro branio je svoje pozicije i stečenu repotaciju. Iskusno satavljena lista pesama nije ostavila ravnodušnim nikog. Kako one koji sada imaju šesnaest tako i one koji su tog uzrasta bili davno, davno kada je kultni album „Godina zmaja“ izašao. U top formi, usvirani i energični Psihomodo pop zakuvali su atmosferu ispred pune glavne bine ŠLF-a. Ispostavilo se da nove i stare pesme Psihomodo popa ispunjavaju svaki ćošak tvrđave čineći Šabac, druge festivalske večeri, centrom regionalne rokenrol kulture. Horski pevane pesme „Zauvijek“, „Frida“, „Ja volim samo sebe“, „Natrag u garažu“, „Nebo“ „Ramona“ bile su ultimativni snek pred nastup domaćina koji će počistiti sve.

Goblini su šabački bend i to im nikako ne daje za pravo da na svom terenu budu ležerni. Goblini u stvari to nikada nisu ni bili, a posebno pred svojom publikom. Golub i drugari, toliko godina nezaustavljivo drže u pripravnosti horde fanova, regrutujući nove. Požrtvovano i bezrezervno „U magnovenju“ je zvuučala upečatljivije nego ikada a sve što je usledilo činilo je Gobline još većim i važnijim. Trenutak je bio njihov! Započeli su ga nesvakidašnje uz retko izvođenu pemu „U odbrani zla“, nastavivši sa „Anja volim te“, „Cipjonka“, „Splet okolnosti“, „Ne trebam nikome“, „Daleki put“, „Luna“, „Voz“, „Ima nas“. Publika je htela još i dobila je „Marjane, Marjane“, „Deca iz komšiluka“, „Za Lorenu“ a potom opet „Anja“ i „Ima nas“, da se zna ko je glavni.

Bez daljnjeg trijumfalno veče ŠLF-a.

„TvrDJava“ stejdž bio je stecište zaljubljenika u klubsku kulturu. Najodanija publika je tu reputaciju opravdala svojom posvešćenošću muzici koju su vrteli DJ-evi Sale, Goran Starčević, Funkerman, Ivan Janjić i u osvit novog dana Laura 2000.

Izvođači koji će obeležiti treće veče festivala, nedelju 30. jul su: Random, Stereo Banana, Grupa Babe i Damir Urban&4 na Main stage-u, dok će na DJ stage-u nastupiti SoulMark & Subgenetics, Lehar, Magdalena, After Affair.

Cena jednodnevne ulaznice  za treći dan festivala iznosi 600 dinara.

Tokom trajanja festivala ulaznice možete kupiti na blagajni na ulazu na festival.

Radno vreme blagajne je od 18 do 01h.

Ulaznice možete nabaviti online i na blagajnama GIGS TIX​ (Corner Shop Srbija, Knjižare Vulkan), DD Tickets​ i WinWin Shop​, kao i u sledećim kafićima u Šapcu: Kafe Mali Metropol, Karađorđeva 67, Cafe Le Jardin, Karađorđeva 20 i City caffe park, Trg đačkog bataljona 14.

Foto: Strahinja Lukić

Total
0
Shares
Previous Article

Na male ekrane stiže nova adaptacija romana Margaret Atwood

Next Article

Dodjelom nagrada zatvoren 20. Motovun Film Festival