Katabazija objavila novi album “Ustaj!”

Kultni kruševački darkwave gothic rock sastav Katabazija objavio je drugi studijski album pod nazivom „Ustaj!“ za nezavisnog beogradskog izdavača Take It Or Leave It Records.

Album “Ustaj” je sniman tokom 2016. godine u studiju “Novi program” u Makrešanu, a miks je rađen tokom 2017., nakon prestanka rada grupe. Na ovom izdanju nalazi se 9 pesama (8 autorskih i jedna obrada niškog sastava Dobri Isak, koja se takođe nalazi na kompilaciji „I mi plačemo iza tamnih naočara“ – Tribute To Dobri Isak). Materijal je realizovala postava: Ljubiša Jovanović (vokal), Saša Ognjanović (gitara, prateći vokal), Nikola Andrejić (bas gitara) i Zlatko Petković (bubnjevi, prateći vokal, sint).

Ovo vanredno zanimljivo izdanje, tako dugo iščekivano od vernih poštovalaca rada Katabazije, našlo se kao na kompakt disk nosaču tako i na svim relevantnim digitalnim platformama:    Google play              Amazon               Deezer 

Materijal sa njega delom je ovekovečen i na dva video zapisa načinjena nedugo pre no što će članovi grupe odlučiti da krenu svako svojim putem. Reč je o studijskom live izvođenju četiri pesme – “Krof”, “Konj”, “Kami” i “Dozvoli mi da ostanem u tvome krevetu” (Dobri Isak cover) koje možete pogledati na sledećim linkovima:

Biografija Katabazije

Grupa Katabazija je nastala 2011. godine, kao Katabazija Teatar. Osnivači sastava su Ljubiša Jovanović i Dušan Sredojević. Sledeće, 2012. grupi se priključuju Zlatko Petković (ZAA, Scarps), Zoran Vasić (ZAA) i Saša Ognjanović (Scarps). Vizuelna estetika zastupljena u video spotovima i na koncertima, na samom početku, dovode do zabune veći deo publike… da li se radi o pravoslavnim vernicima ili o pripadnicima nekog kulta, sekte… ? Tačna informacija je da se tekstovi Ljubiše Jovanovića svode na jednostavnu konstataciju dobra i zla koje nas istovremeno okružuje, njegovim rečima: „I jedno i drugo je naše, logično, gensko nasleđe. I nelogično, takođe. Zato je Apsurd odlična vibracija koju koristimo za fine provokacije. Nema tu prostora za ~između~.

Krčimo stazu stisnutih zuba kroz sadašnjicu sveopšteg ludila. Pesnice su stisnute isto. U toj borbi neprijatelj mora stradati. Zato smo tu. Ko je neprijatelj?”

Album “Prvi silazak” je objavljen 2013. godine za kuću “Miner Recordings”. Sadrži jedanaest pesama (deset autorskih i jednu obradu – “Divlja horda”, slovenačke Borghesie). Snimljeni su video spotovi za pesme “Maldororovo pevanje”, “Kelija” i “Rebro”. Grupa ima nastupe u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kruševcu. Nakon niza personalnih promena, godine 2015. sastav se ustaljuje u formaciji u kojoj je snimljen album “Ustaj!”.

Kroz oba albuma sastava Katabazija jasno se prožima darkwave post punk koncepcija koja vuče korene s početka osamdesetih, ali obogaćena snagom ličnih iskustava, uzdizanja, padova i jedinstvenih pečata.

Total
0
Shares
Previous Article

Netflix kreće sa serijom o tajnim eksperimentima američke vlade s LSD-om

Next Article

King Foo ponovo u zemunskom klubu Fest