U Rijeci otvoren prvi međunarodni festival povijesnog filma

Prvi međunarodni festival povijesnoga dokumentarnog filma History Film Festival svečano je otvoren u srijedu u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci, a na programu do 8. lipnja bit će prikazano 28 filmova.

Kako je tijekom otvaranja istaknuo direktor i izbornik festivala Bernardin Modrić, ovaj festival je originalan jer na cijelom svijetu ne postoji festival posvećen isključivo povijesnom dokumentarnom filmu. Rijeka je idealno mjesto za ovakav festival jer je povijesno jedan od najfascinantijiih gradova na svijetu, kazao je Modrić, naglasivši da je samo u prošlom stoljeću Rijeka bila u osam različitih država, da je tu izumljen torpedo ali i prvi oblik fašizma.

Pozdravne riječi uputili su veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk, pročelnik županijske uprave Primorsko-goranske županije za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić, a festival je proglasio otvoreni riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Neposredno pred početak otvaranja prikazan je kratki dokumentarni film Svetlane Cvetko „Yours sincerely, Lois Weber“ a nakon pozdravnih govora cjelovečernji dokumentarac „Rumble – The Indians who rocked the World“ autora Catherine Bainbridge i Alfonsa Maiorana o ulozi američkih Indijanaca u stvaranju rock glazbe, a program prvog dana je zaključio film „Touch of an Angel“ Mareka Tomasza Pawłowskog o gluhom slikaru Henryku Schoenkeru koji se vraća u svoji rodni grad Auschwitz, gdje mu se vraćaju uspomene iz djetinjstva. U popodnevnom programu u srijedu prikazana su još četiri dokumentarna filma.

Festivalski žiri čine njemački povjesničar Reinhard Heydenreuter, filmologinja iz Pariza Helena Fantl, filmski kritičar iz Niša Dejan Dabić, autor dokumentarnih filmova i televizijski urednik iz Zagreba Domagoj Božidar Burić i filmolog iz Rijeke Boris Ružić. Dodijelit će se nagrada Grand Prix za najbolji film u cjelini, nagrada publike, nagrade za najbolji televizijski film te najbolji nezavisni film kao i strukovne nagrade za najbolju režiju, scenarij, snimatelja, montažu, skladatelja glazbe i producenta.

Na programu su četiri svjetske premijere i dvije europske, a potvrđen je dolazak većina autorskih timova, producenata i predstavnika nekoliko nacionalnih televizijskih kuća.

Projekcije su u dvorani Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

direktno.hr

Total
0
Shares
Previous Article

8. Festival ST-@rt 2017. u splitskom Đardinu

Next Article

Pogonbgd objavio spot za pesmu “Sjeban”