Bruce-Springsteen-Born-To Run

10 činjenica o albumu ‘Born to Run’ Brucea Springsteena

‘Born to Run’ je treći studijski album američkog rock-glazbenika Brucea Springsteena originalno izdan 1975. godine.

1. Rolling Stone ga je uvrstio na 18. mjesto 500 najvećih albuma svih vremena.

2. Album je poznat po tome što se prije svake pjesme određuje intonacija (sve pjesme skladane su na klaviru, a ne na gitari) i po aranžmanima i produkciji koja je podsjećala na tehniku Phila Spectora. Springsteen je rekao kako je želio da “Born to Run” zvuči kao da “Roy Orbison pjeva Boba Dylana, uz Spectorovu produkciju”.

3. Springsteen je usvojio tehniku “četiri kuta” (stavljanje najboljih pjesama na početak i kraj svake strane), budući da su pjesme s početka svake strane (“Thunder Road”, “Born to Run”) bile ode o bijegu, dok su pjesme s kraja svake strane (“Backstreets”, “Jungleland”) bile himne gubitka, izdaje i poraza (Isprva je htio započeti album s alternativnom verzijom “Thunder Road”).

4. Na originalnim primjercima albuma pjesma “Meeting Across the River” označena je kao “The Heist”. Originalni omot otisnut je s fontom u stilu grafita. Ovi primjerci su vrlo rijetki i među Springsteenovim kolekcionarima smatraju se “svetim gralom”.

5. Po izlasku, album je dosegao 3. mjesto na Billboardovoj ljestvici albuma i proveo više od dvije godine među 100 najprodavanijih albuma. Prema podacima iz 2006., u Americi je prodan u više od šest milijuna primjeraka te je Springsteenov drugi najprodavaniji album poslije Born in the U.S.A..

6. 2001. ga je TV mreža VH1 nazvala 27. najvećim albumom svih vremena.

7. Omot za Born to Run je jedan od najpopularnijih u povijesti rock glazbe. Snimio ga je Eric Meola, koji je u trosatnom snimanju ispucao 900 slika. Fotografija prikazuje Springsteena kako drži električnu gitaru, spoj Fender Telecastera (tijelo) i Fender Esquirea (vrat), i oslanja se na saksofonista Clarencea Clemonsa. Springsteenova poza bila je spontana. Nakon što je priključio gitaru, ležerno se oslonio na Clemonsa. Slika je postala slavna kao omot albuma. “I druge su se stvari dogodile,” kaže Meola, “ali kad smo vidjeli slike, ta je jednostavno iskočila. Odmah smo znali da je to to.” Springsteenovi u Clemonsovu pozu imitirali su mnogi, od Cheap Tricka na albumu Next Position Please, preko Toma i Raya Magliozzija na omotu za kompilaciju Car Talk, Born Not to Run: More Disrespectful Car Songs do Berta i Cookie Monstera na omotu albuma Ulice Sezam, Born to Add.

8. 14. studenog 2005., Columbia Records je objavila box set Born to Run 30th Anniversary Edition. U paketu je bilo:

  • remastirana CD verzija originalnog albuma – CD je u potpunosti crn (uključujući playback stranu) dok je druga strana replika originalne vinilne ploče
  • DVD Wings For Wheels, dugi dokumentarac o stvaranju albuma, koji je 2007. osvojio Grammy za najbolji dugometražni glazbeni video
    s bonus filmom tri pjesme snimljene uživo 1. svibnja 1973. u Ahmanson Theatreu u Los Angelesu
  • DVD Bruce Springsteen & The E Street Band Hammersmith Odeon, London ’75, koncertni film snimljen 18. studenog 1975. u Hammersmith Odeonu u Londonu tijekom kratkog europskog izleta na njihovim Born to Run turnejama. ove snimke kasnije su objavljene kao CD Hammersmith Odeon London ’75

9. Album je predstavljao kulminaciju Springsteenovih nastojanja da postane velikom zvijezdom, zbog čega je sadržaj svojih pjesama, za razliku od prethodna dva albuma, “očistio” od svih referenci na rodni New Jersey, nastojeći ih učiniti pristupačnim što široj publici.

10. Album je također bio poznat po izuzetno agresivnoj promotivnoj kampanji izdavača Columbia Records, koja je Springsteena nastojala opisati kao “novog Dylana”, a i od koje se i sam Springsteen nastojao ograditi, bojeći se da će biti shvaćen kao umjetni proizvod umjesto autentičnog umjetnika. Te se bojazni nisu ostvarile i album je postigao uspjeh, učinivši Springsteena jednim od najpoznatijih rock-glazbenika svog doba. Kao vrhunac uspjeha, Springsteen se pojavio na naslovnicama Timea i Newsweeka u istom tjednu, 27. listopada 1975.

Total
0
Shares
Previous Article
ŠA-Fest-2019

Potpun trijumf ŠA Festa

Next Article
Nebeska tema - film o Vladi Divljanu

Film 'Nebeska tema' se prikazuje tri meseca svakodnevno u Beogradu