Best-Jazz-Love-Songs

10 najboljih ljubavnih džez pesama – romantična plej-lista

Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Stan Getz, Roy Hargrove…najbolje džez ljubavne pesme koje mogu da izraze najdublja osećanja koja ljudska bića poseduju. Popularnom muzikom u svim njenim formatima dominiraju pesme o ljubavi i misteriji ljubavnih afera ljudskog srca. Mogu da budu o pogrešnim ili neuzvraćenim ljubavima, pa i o srećnim ljubavima koje su krenule naopako. Džez pesme su vrlo često romantične, sa melodijama u kojima preovladava osećaj kada voliš ili te neko voli. Zbog toga vam dajemo ovu listu džez numera inspirisanih Kupidonovim strelama:

Ella Fitzgerald „Let’s Do It“

“Birds do it/Bees do it/Even educated fleas do it/Let’s do it/Let’s fall in love.”  peva Ella u njenoj izvedbi pesme koju je napisao Cole Porter za mjuzikl “Paris” 1928. godine.

Billie Holiday “Love is Here to Stay”

Niti jedna pevačica nije uspela tako iskreno da prenese emociju kao Lady Day u njenoj izvedbi ove numere, koju su napisali George i Ira Gershwin, a snimljena je 1957. godine. Tenor saksofon odsvirao je Ben Webster.

Michael Brecker “The Nearness of You” 

Maestro tenor saksofona je 2001. godine obradio ovu sjajnu stvar koju su Hoagy Carmichael i Ned Washington napisali 1940. godine za Glena Milera.

Anita O’Day “Angel Eyes“

U ovoj pesmi sjajna pevačica iz Kanzasa opisuje hipnotički efekat očiju bivšeg ljubavnika. Ova balada je kasnije inspirisala mnoge umetnike da je obrade uključujući Frenka Sinatru i Stinga.

Roy Hargrove „A Time for Love“

Rojova truba je izražajna poput ljudskog glasa u ovoj nokturalnoj baladi koju su napisali Johnny Mandel i Paul Francis Webster. Hargrove ne koristi reči da izrazi romantična osećanja.

Oscar Peterson „My One and Only Love“

Duke Ellington je ovog rođenog Kanađanina nazvao „Maharadža klavijature“. Njegovo majstorstvo je prisutno u ovoj virtuoznoj obradi numere koju su zajedno napravili Guy Wood i Robert Mellin.

Lester Young „I Can’t Give You Anything But Love“

Oscar Peterson se pojavljuje i ovde, na snimku iz 1952. godine, ali kao pratnja legendarnom tenor saksofonisti na njegovoj interpretaciji pesme koju je 1928. godine otpevala Adelaide Hall.

Ben Webster „When I Fall In Love“ 

Iako ju je prvi odsvirao Ben Webster, tenor saksofonista, ova predivna numera je najjače povezana sa obradom koju je uradio Nat King Cole 1956. godine.,

Blossom Dearie „You For Me“ 

Njujorška pijanistkinja i pevačica pokazuje svoju zavodničku stranu u svojoj izvedbi kompozicije koju je napisao Bob Haymes, koristeći metafore da opiše uzajamnu privlačnost dvoje ljudi.

Stan Getz and Gary Burton „Little Girl Blue“

Saksofonista Getz i vibrafonista Burton udružuju snage u ovoj verziji pesme, koju je kasnije otpevala i legendarna Nina Simone.

Metropolismusic.rs

Total
0
Shares
Previous Article
Festival 84

Otkazan Exitov jahorinski Festival 84

Next Article
Predstava Bizarno

Predstava “Bizarno” u Narodnom pozorištu RS