Joan Baez

10 zanimljivosti koje možda niste znali o Joan Baez

Joan Baez je američka folk-pjevačica i aktivistica, poznata kao jedna od najvećih zvijezda preporoda američke folk glazbe kao i po društvenoj angažiranosti svojih pjesama, zbog čega se smatra jednom od pop ikona 1960-ih.

#Rodila se kao kćer Alberta Baeza, američkog fizičara meksičkog porijekla, i Joan Bridge Baez.

#Porodica joj je ispovijedala kvekersku vjeru koja će bitno utjecati na Baezin svjetonazor.

#Za folk muziku se počela interesirati kada je sa 8 godina bila na koncertu Petea Seegera.

#Zbog toga što je nosila dugu, neočešljanu kosu i casualodjeću, te namjerno odbacivala svaku trunku glamoura, stekla je brojne poklonike među antiestablishmentskom publikom, pogotovo omladinom koja će se prikloniti kontrakulturi 1960-ih.

#Godine 1963. je izvela pjesmu We Shall Overcome na maršu na Washington koji je organizirao Martin Luther King.

#Sudjelovala je na znamenitom koncertu u Woodstocku kao i nizu protestnih akcija protiv vijetnamskog rata, uključujući posjet Hanoju u tadašnjem Sjevernom Vijetnamu krajem 1972. godine, kada je donijela poštu zarobljenim američkim pilotima.

#1970-ih je postala jedan od osnivača američkog ogranka organizacije Amnesty International; nastupala je prilikom niza protestnih skupova s ciljem zaustavljanja rata u Iraku, prava LGBT osoba i ukidanja smrtne kazne.

#Od 1961. do 1965. je održavala ljubavnu vezu s folk-muzičarom Bobom Dylanom, a čiji je kraj, između ostalog, prikazan u znamenitom dokumentarcu Don’t Look Back.

#1967. se upoznala za antiratnog aktivista Davida Harrisa za koga se vjenčala, i s kojim je imala sina Gabriela. Brak se raspao 1973.

#Kasnije je neko vrijeme održavala vezu sa poduzetnikom Steveom Jobsom, osnivačem Applea.

Total
0
Shares
Previous Article
Adi Lukovac Posljednji Pozdrav Adiju Lukovcu

"Posljednji Pozdrav Adiju Lukovcu" 13. januara u Historijskom muzeju BiH

Next Article
Greta Van Fleet

Billy Corgan: “Za Gretu Van Fleet samo nebo je granica”