Fleetwood Mac - Rumours

10 zanimljivosti o albumu “Rumours” Fleetwood Maca

Ovog meseca, tačnije 4. februara, prošlo je tačno 42 godina od objavljivanja albuma “Rumours” Fleetwood Maca, a koji je bolji način da se to proslavi od toga da vam predočimo deset razloga zbog kojeg je to najbolji album ovih legendarnih muzičara.

1. Mik Flitvud je rekao za “Rumours da je “najvažniji album koji smo ikada napravili”, jer je uspeh ovih pesama omogućio bendu da nastavi s stvaranjem muzike narednih godina.

2. VH1 je u okviru 100 najboljih albuma 2003. godine, postavio “Rumours” na 16. mesto, dok su na listi Rolling Stone magazina s ovim albumom dospeli na 25 mesto u okviru 500 najboljih albuma svih vremena.

3. “Rumours” je bio 11. studijski album Fleetwood Maca, i objavljen je skoro deceniju nakon njihove prve numere. Postigao je uspeh koji je neverovatan i rekordan za neki bend koji je već dugo u “biznisu”.

4. Album je dobio “dijamantska” priznanja u nekoliko zemalja, uključujući Ameriku, Kanadu i Australiju.

5.Svih pet članova benda je prolazilo kroz bolne ljubavne raskide dok su stvarali pesme s ovog albuma – Bračni par Džon i Kristina Mekvaj su prolazili kroz razvod, Lindzi Bakingem i Stivi Niks su bili na kraju njihove dugotrajne i gorke veze, a žena Mika Flitvuda ga je u tom trenutku ostavljala zbog najboljeg prijatelja!

6. Svaka pesma na ovom albumu je priča o ljubavi i gubitku s čim svako može da se poistoveti.

7. Numera “Second Hand News” je klasična oda vezama s kojima pokušavamo da prebolimo bivše i bila je inspirisana Bakingemovim iskustvom u traženju nove žene i ljubavi nakon raskida sa Stivi.

8.“Go Your Own Way” je pesma koja je uspela da zvuči u isto vreme optimistično, ali i da pošalje poruku “je*bi se”, a napisao ju je Bakingem i opet se odnosi na njegov odnos i raskid sa Stivi Niks.

9. Štaviše, stih iz te pesme “Shackin’ up is all you wanna do”, optužuje bivšu ljubav da je ku*va, a Stivi Niks (bivša) peva ovu pesmu zajedno s njim!

10. Niks je napisala pesmu “Dreams” za samo nekoliko minuta, snimila je na kaseti, onda otišla u studio i tražila od benda da je poslušaju. Ova jednostavno balada je postala deo remek dela od albuma i bila je hit broj jedan…

mondo.ba

Total
0
Shares
Previous Article
David-Bowie

Sin Davida Bowieja ne da očevu glazbu za novi film o njegovom životu

Next Article
Folk metal spektakl - Korpiklaani, Turisas i Trollfest 12.03. u Tvornici Kulture

Folk metal spektakl: Korpiklaani, Turisas i Trollfest 12.03. u Tvornici Kulture