The Clash album

10 zanimljivosti o istoimenom debi albumu grupe The Clash

The Clash je prvi album koji je snimila britanska punk grupa The Clash.

  1. Verzija pjesme White Riot koju nalazimo u albumu nije stvorena na snimanju. Umjesto toga, upotrebljena je demo verzija, snimljena u Beaconsfield studios, prije nego je potpisan ugovor sa CBS
  2. “I’m So Bored With The U.S.A.” je pjesma koja se razvila iz pjesme Micka Jonesa, nazvane “I’m so bored with you“. Uvod je posuđen iz pjesme Sex Pistolsa, “Pretty Vacant”
  3. “Protex Blue”, pjesma Micka Jonesa, je u 70-im godinama bio brand za kondom. Pjesma završava glasnom frazom “Johnny Johnny!“. “Johnny” je u engleskoj bio žargonistički naziv za kondom.
  4. Pjesma “Police and Thieves” je dodana albumu nakon što su shvatili kako je album zapravo kratak.
  5. Lee Scratch Perry (izvorni skladatelj pjesme “Police and Thieves”) je preslušao album dok je bio u Londonu 1976. i pustio ga Bobu Marleyu, koji je zauzvrat spomenuo The Clash u svojoj pjesmi “Punky Reggae Party”.
  6. Pjesma “Garageland” je snimljena kao odgovor komentaru Charlsa, Shaara Murraya o ranim danima Clasha i nastupu s Sex Pistolsima na Green koncertu: “The Clash je vrsta sastava iz garaže koji bi se odmah trebao vratiti u garažu, pomogućnosti s upaljenim motorom“. Bila je to zadnja pjesma dodana na album.
  7. 2000. godine Q Magazine je stavio The Clash na 48. mjesto na ljestvici 100. najboljih engleskih albuma ikad.
  8. Fotografija na naslovnici albuma je snimljena u uličici nasuprot vrata zgrade u Camden Marketu gdje sastav održava probe. Bubnjar Terry Chimes, iako punopravni član sastava, nije na slici jer je već tada donio odluku da će napustiti sastav. Slika policajaca u jurišu na stražnjoj strani je snimljena 1976. godine na Notting Hill Carnivalu, koji je bio inspiracija za pjesmu “White Riot“.
  9. U Ameriku je Clashov proslavljeni album došao tek godinu dana nakon Give ‘Em Enough Rope, pa je to zapravo drugi njihov album u SAD-u
  10. Produkcija albuma je koštala samo 4000 funta.

Total
0
Shares
Previous Article
The-Group-serija

Nova RTS-ova serija „Grupa“ stiže na jesen

Next Article
Cojones

Cojones predgrupa bendu Sleep u ljubljanskom Kinu Šiška