Share
11 omiljenih albuma svih vremena – Björk

11 omiljenih albuma svih vremena – Björk

Bjork, islandska pop ikona, koja ima originalnu i autentičnu četrdesetogodišnju karijeru, objavila je listu svojih omiljenih albuma svih vremena.

Ekscentrična ikona islandske muzike, sa samo 11 godina je ušla u muzičku industriju. Svetsku slavu stekla je 80-ih godina kao pevačica grupe “Šugerkjubs” (Sugarcubes), a solo karijeru je posvetila eksperimentalnoj muzici.

Kada su je novinari pitali da li bi mogla da napravi listu svojih omiljenih albuma, Bjork je rekla da je to jedna široka paleta, različitih autoa koji su snimali ’50 i ’70 19, veka. Navela je ženske ikone poput Kate Bush i Joni Mitchell, čiji albumi imaju važan uticaj na njen život. Govoreći o Bush i njenom uticaju na feminizam i ulozi koju je igrala ženama u muzici, Bjork je jednom rekla:

– Bila je nekako seksistička. Ljudi su mislili da je Kate Bush poludela.

11 omiljenih albuma svih vremena:

1. Thai Pop – Siamese Soul, Volume 2
2. Steve Reich – Tehillim; Steve Reich and Musicians
3. Mahler – Symphony No. 10 [performing version by Deryck Cooke]; Simon Rattle conducting the Berlin Philharmonic
4. Berg Lulu; Teresa Stratas, Franz Mazura, Kenneth Riegel, Yvonne Minton, Pierre Boulez conducting the Paris Opera Orchesta
5. Alim Qasimov – Azerbaijan: The Art of the Mugham
6. Joni Mitchell – Don Juan’s Reckless Daughter
7. Kate Bush – The Dreaming
8. Nico – Desertshore
9. Public Enemy – It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back
10. Aphex Twin – Drukqs
11. Panasonic – Panasonic EP

U jednom od svojih intervjua za “Gardijan” objašnjavala je da je inspiraciju nalazila u svojoj okolini, porodici, ali i mestima koje je posećivala, prenosi Telegraf.

– Bila sam u prašumi jednog ostrva, prijala mi je ta vlažnost vazduha od 70 odsto za moje glasne žice. Stvarno mi treba takvo okruženje. Ni sa Kostarike nisam htela da odem, šetala sam i plakala – pričala je Bjork.