Share
12. Zagreb Jazz Festival (Jazzg) u Kinu SC

12. Zagreb Jazz Festival (Jazzg) u Kinu SC

Dan Tepfer Trio, Seamus Blake Quartet i Antonio Faraò Trio nastupit će na ovogodišnjem 12. Zagreb Jazz Festivalu (Jazzg)! Festival će se održati u zagrebačkom Kinu SC od 24. do 26. 11. s početkom u 19 sati.

„Ovogodišnji program i održavanje festivala, prilagodili smo trenutačnoj situaciji i održat će se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Dolaze nam istinski velikani jazza. Antonio Faraò i Dan Tepfer su studirali klasični klavir na akademijama, nakon čega je slijedio jazz. Dan Tepfer još uvijek svira klasičnu glazbu s brojnim filharmonijskim orkestrima i jako je poznat u svijetu klasične glazbe jer često svira Bacha i Goldenbergove varijacije. Faraò je Talijan koji spada u svjetski vrh i dobri smo prijatelji. Svi njegovi kolege s kojim svira također žive u Europi. Seamus Blake se rodio u Kanadi, etablirao se na newyorškoj jazz sceni, a 2018. se preselio u Pariz.“,  kaže organizator Dražen Kokanović koji već 15 godina u Hrvatsku dovodi vrhunske jazz glazbenike iz cijelog svijeta.

U prodaji je limitiran broj ulaznica pa će u publici sjediti maksimalno 277 ljudi (ukupni kapacitet Kina SC je 1100).

Prvi dan Festivala, 24. studeni, rezerviran je za Dan Tepfer trio. Newyorški pijanist Dan Tepfer je izvanredni talent svoje generacije i kaže kako stvara glazbu oduvijek jer mu je to primarni način izražavanja. Međunarodnu reputaciju je stekao kao pijanist-skladatelj širokih ambicija, osebujnosti i energije – onaj “koji odbija postaviti granice”, kako piše francuska Télérama.

25. studenoga nastupa saksofonist i skladatelj iz New Yorka, Seamus Blake, prepoznat kao jedan od najboljih izvođača suvremenog jazza. Njegova je glazba poznata po svojoj sofisticiranosti i odvažnim improvizacijama. John Scofield, koji ga je pozvao u svoj Quiet Band, nazvao ga je izvanrednim saksofonistom.

Zadnjeg dana festivala, 26. 11., koncert će održati Antonio Faraò trio. Faraòv glazbeni senzibilitet, zajedno s izvanrednim umijećem melodijske improvizacije, pridonijeli su  reputaciji jednog od najcjenjenijih pijanista na međunarodnoj sceni. Zahvaljujući besprijekornoj tehničkoj vještini, neobuzdanoj kreativnosti i očaravajućoj vitalnosti te izvanrednom osjećaju za ritam, razvio je jedinstven stil. Iza ovog nadarenog jazz pijaniste je 30 godina nastupa i snimanja s  najvećim glazbenicima, među kojima su i Jack Dejohnette, Joe Lovano, Chris Potter, Lee Konitz, Bireli Lagrène, Miroslav Vitous, John Abercrombie, Toots Thielemans, Dave Liebman, Didier Lockwood, Benny Golson.

Festival se održava uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Grada Zagreba, dok su sponzorski potpomogli Euro-Unit Hrvatska i Yamaha Music Europe. Glavni medijski pokrovitelj je Večernji list. Medijski pokrocitelji su: Nacional, Radio Student i ravnododna.com.

Cijena festivalske ulaznice za sva tri dana je 300 kn, a cijena ulaznice za svaki pojedini koncert iznosi 120 kn.

Ulaznice su u prodaji u sustavu Eventim i na prodajnim mjestima Eventima.

Koncert se održava prema svim epidemiološkim mjerama koje je propisao Stožer civilne zaštite. U skladu s time, važna napomena:

Nije moguće kupiti samo jedno mjesto u skupini od dva mjesta, odnosno dvije osobe koje se ne poznaju ne sjede jedna pored druge.

Kako bismo maksimalno mogli poštovati odluke Stožera, molimo vas dođite ranije u dvoranu (vrata se otvaraju u 18 sati). Molimo vas ako imate povišenu temperaturu ili neke respiratorne bolesti – ostanite kod kuće. Maske je obavezno ispravno nositi tijekom cijelog koncerta.

Više o izvođačima i programu potražite na službenim stranicama Festivala:

Facebook

Instagram