Pavel

Aljoša Šerić, frontmen benda Pavel: Nikad nisam gađao hitove

pavel

Hrvatski sastav “Pavel” nakon prošlogodišnjeg uspješnog singla “Poslije nas” sa kojim su učestvovali i na Zagrebačkom festivalu, prošle sedmice obradovali su publiku novom pjesmom. U pitanju je numera “Vrijeme života”, a autor numere i osnivač Pavela, Aljoša Šerić zadovoljan je prvim reakcijama.

“Lijepe su reakcije, pjesma je poletna, pokretalačka, bez obzira na gomile lošeg kojim smo okruženi, uvjeren sam kako barem jednom u danu svi možemo naići na jedan trenutak za koji ćemo reći, ok, ovo je dobro, zbog ovog dan vrijedi i o tome otprilike pjesma i govori”, ističe na početku razgovora Šerić.

Upravo je sagovornih Vijesti prošlim singlom “Poslije nas” najavio da u narednom periodu publika od Pavela očekuje mnoštvo različitih pjesama, pa je za naredni album koji pripremaju obećao da će biti najšareniji do sada. Zato kantri zvuk u numeri “Vrijeme života”, nije iznenadio fanove, smatra Šerić.

“Mi smo već i koketirali sa kantrijem u više navrata. Volim kantri i amerikanu, što sam stariji to više preteže američka muzika naspram britanske. Ono što slušaš neizbježno ušeta i u pjesme koje pišeš”, objašnjava Šerić.

Pjesma “Vrijeme života” je vesela i njome autor slavi život, a u stihovima se provlače i savjeti, no Šerić objašnjava kako publika treba da shvati pjesmu:

“Slavljenje života, odnosno fokusiranje na trenutke, komadiće vremena umjesto na cjelinu je praiskonska težnja. Ljudi, hvala bogu, imaju izražen instinkt za preživljavanje, pada mi na pamet i Beninjijev ‘La vita e bella’ kao dobar primjer, pa zbog toga ne mislim da pjesmu treba shvatiti kao savjet, već kao konstataciju” smatra on.

U jednom stihu numere autor kaže “učimo na greškama”, a na pitanje koliko je i sam učio na svojim, priznaje:

“Jako često. Nekad istu grešku treba ponoviti i više puta, zašto ne, pogotovo kod tvrdoglavih, jogunastih”.

Novi singl polako osvaja srca publike, no Pavel sa numerom “Poslije nas” još uvijek okupira etar, pa je pomenuta pjesma i dalje jedna od najemitovanijih singlova na ex-Yu prostorima. U vremenu hiperprodukcije, Šeriću je drago što nije napravio hit koji se brzo zaboravlja i što njegova muzika nema “rok trajanja” na mjesec, dva.

“To i jeste jedini cilj. Nikad nisam gađao hitove, niti ih znam pisati. Osnovni kriterij je da zadovoljim sebe, da svojom pjesmom nakostriješim svoje dlake, ako to meni pođe za rukom, odnosno dlakom, onda mora postojati makar još jedna osoba sa istom fizičkom reakcijom”, siguran je on.

Na albumu koji pripremaju, naći će se, kako obećava Šerić “deset lijepih pjesama”.

“Nadam se još jednoj božićnoj pjesmi. Odavno pretendujem da napišem božićnu pjesmu i nikako da mi se dogodi. Čini mi se da sad imam nešto što vrijedi, upravo je ovih dana idemo snimati. Naime, obožavam sve božićno, totalni sam zaluđenik za plastične ukrase, a pogotovo padam na božićne pjesme tako da sam sebi stavio priličan teret na leđa”, priznaje on.

To što on i pjevačica i supruga Antonija čekate bebu, neće omesti rad na novim pjesmama.

“Uvijek može pjevati, ali svakako moramo misliti i na promociju, tako da album sigurno neće van prije februara 2017, kako bi u ljeto te godine Antonija bila potpuno spremna za koncerte”, kaže Šerić koji je obećao da će na novom albumu, kad je pjevanje u pitanju Antoniji dati više prostora.
“Pri kraju smo snimanja, a Antonija pjeva na pola albuma, ispunio sam obećanje”, ponosan je Šerić.
No prije nego snime i predstave i ostale numere, planiraju da ekranizuju aktuelni singl “Vrijeme života”.
“Siniša Hajduk, čovjek koji je producirao jednu odličnu muzičku emisju ‘Šlep šou’ na HTV-u je režiser našeg spota i nadam se da će ispasti u duhu pjesme, veseo i poletan””, obećava Šerić.

 

Ponosan na pjesmu “Tri slike” koju je pisao za Massima Savića

Šerić koji je autor mnogih pjesama, ne samo za bendove Pavel i nekadašnji Ramirez, već i za druge izvođače, nedavno je na Facebooku u statusu priznao da mu nekad dođe da viče “ovo je moje”, šerujući numeru Massima Savića “Tri slike”. Na pitanje da li se ikad pokajao što je pjesmu dao nekom kolegi, odgovara:

“Rijetko, samo onda ako aranžmanski ispadne drugačije nego što sam je ja zamislio. Uglavnom kolege kojima pišem slično osjete pjesmu, pa onda na kraju najčešće zazvuči upravo onako kako sam je ja zamišljao. Kad pišem za druge uvijek njima i prepustim da pjesmu odjenu kako oni žele, ne miješam se u produkciju. A ovo za vikanje, ta potreba iskrsne samo kad sam jako ponosan na krajnji rezultat kao što je u pitanju pjesma ‘Tri slike’ koju je otpjevao Massimo, a odsvirao Edin Karamazov”.

vijesti.me

Total
0
Shares
Previous Article
remi elemental

Elemental predstavio spot za pjesmu "Tijelo pamti"

Next Article
Vlatko Stefanovski

Novosadsko muzičko leto: Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić sviraju na otvaranju