Swans

Swans na četvrtom riječkom Impulse festivalu

Klupski glazbeni festival Impulse, s ciljem promocije urbane glazbene scene, počet će u Rijeci 27. ožujka u svom četvrtom izdanju, a među jedanaest posve različitih događanja na sedam lokacija u gradu, ističe se koncert legendarnog američkog eksperimentalnog rock benda Swans, u sklopu njihove oproštajne turneje.

Festival će se odvijati do 1. travnja u Omladinskom kulturnom centru Palach, Galeriji Kortil, klubovima Tunel, Život i Nemo Pub, Art-kinu Croatia te Pogonu Kulture.

Swans, predvođeni pjevačem, tekstopiscem i multiinstrumentalistom Michaelom Girom, izvorno su bili aktivni od 1982. do 1997. godine, kao jedan od ključnih bendova njujorške no wave scene. Gira ponovno pokreće djelovanje benda u 2010. godini, a od tada su objavili još četiri albuma.

Prvo događanje na ovogodišnjem Impulseu je otvaranje izložbe u galeriji Kortil “Prijatelji, rockeri, umjetnici – slike i crteži Jerryja Garcie, Boba Dylana i Patti Smith iz kolekcije Voje Šindolića“. Predstavit će se radovi likovnog umjetnika, pjesnika, prevoditelja i književnog kritičara Voje Šindolića, kao i likovni radovi nekih od najvećih pjesnika beat generacije, dijelovi Šindolićeve kolekcije.

U sklopu festivala, koncertno će nastupiti hrvatska indie kantautorica Dunja Ercegović, poznatija kao Lovely Quinces, 28. ožujka u klubu Tunel, a 31. ožujka u Palachu će se prirediti “Noise/Post-punk night”, na kojem će svirati sisački noise bend ###,  riječki Rašpa te ESC Life.

Priredit će se tribina na temu glazbenog bookinga, odnosno o tome koliko digitalizacija u glazbenoj industriji utječe na organizaciju nastupa uživo, te tribina “Megahertz” o radiju i njegovoj ulozi promocije kvalitetne glazbe.

U Art-kinu Croatia, 30. ožujka će se prikazati dokumentarni film redatelja Thorstena Schüttea “Nosi se s tim pitanjem – Frank Zappa svojim riječima”, o velikom glazbeniku Franku Zappi u kojem se nalaze dijelovi razgovora s njim i nikad prije viđeni arhivski snimci nastupa.

U programu festivala još su i predavanje Ronalda Rajkovića i Luke Malvića o glazbenoj 1967. godini, odnosno o 50. godina psihodelije, te radionica “This town need posters” o tehnikama primitivnog tiska. U Palachu će se 1. travnja prirediti sajam ploča, na kojem sudjeluje 13 izlagača.

Organizatori su Studentski kulturni centar (SKC) Sveučilišta u Rijeci i Distune Promotion.

hina.hr

Total
0
Shares
Previous Article

Feist singlom "Pleasure" najavljuje novi album

Next Article

Repetitor 25. marta u novosadskom klubu The Quarter