freedom

Intervju – Rade Vukčević (Freedom)

Čast podgoričke i crnogorske rokenrol scene na banjalučkom Demofestu, najuticajnijem regionalnom festivalu demo bendova, od 20. do 22. jula na tvrđavi Kastel mogao bi da brani rok trio Freedom. Vokal i gitarista Rade Vukčević, basista Boris Đurđić i bubnjar Ivan Mandić prilikom premijere debi EP-ja i četiri autorske pjesme “Good Times” “Rollin’”, “Rather Be Dead” i “Hurricane”, krajem prethodne godine, poručili su da “love” gradove van Crne Gore kada su u pitanju svirke i upoznavanje publike sa misijom Freedoma, a prijavljivanje na konkurs Demofesta ocjenjuju kao potez koji bi mogao donijeti višestruku korist pred novu epohu benda.

Dvije pjesme poslate su na adresu organizatora, a na potezu je Demofest. Prijavio se 471 bend, a mjesta na dvije bine ima za “samo” 50 postava (30 bendova nastupiće na glavnoj bini “Basstion”, a 20 na “Beton” bini). Vukčević Dnevnim novinama objašnjava da je pred Freedomom poznat zadatak kada su u pitanju domaće prilike potvrditi kvalitet van zemlje i tako zaslužiti pažnju u Crnoj Gori.

“I prošlog ljeta željeli smo da nastupimo na nekom od domaćih festivala, ali nam organizatori Lakea, Bedema, City Groovea… nijesu vjerovali, bili su previše skeptični po tom pitanju. Što bi se reklo niko neće da te pogleda ako nemaš potvrdu o regionalnom nastupu u biografiji”.

“Bilo je neophodno poći van Crne Gore. Dakle, priča sa Demofestom zasnovana je i na promociji EP-ja i na želji da obogatimo biografiju”, jasan je Vukčević.

DA POSLIJE DEMOFESTA SVE BUDE LAKŠE

Podatak da je Demofest stigao do 10. izdanja i iznjedrio nekoliko prilično uspješnih sastava za regionalne prilike (pomenimo M.O.R.T., Kontradikshn, Hulahoop, ZAA, Nord, Seine…) ukazuje da Banjaluka predstavlja lijepu odskočnu dasku, a Vukčević na temeljima saznanja o festivalu i kvalitetu numera Freedoma očekuje poziv organizatora (odluka poznata u junu) i cilja visok plasman.

“Nema šta ciljamo vrh i idemo na pobjedu! Gledao sam neke nastupe bendova sa prethodnih izdanja i mogu reći da mi se često drugoplasirani i trećeplasirani čine boljim od pobjednika. Prošle godine, kada je trijumfovao Seine, mislim da konkurencija nije bila neka. Znam i za jače postave, kao kada je nastupao naš Zoon Politikon (2014. godine). Mi bismo pošli sa zategnutim, uvježbanim nastupom i željom da osvojimo Demofest. Pa da nakon toga promocija onoga što snimimo bude lakša, ljepša i bolja, da ciljamo veće festivale. Nema tu previše filozofiranja”, nema dilemu Vukčević.

Imajući u vidu aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, nije neočekivano što je na konkurs Demofesta iz svih zemalja sa prostora bivše Jugoslavije najmanje prijava stiglo baš iz Crne Gore sedam bendova poželjelo je da osjeti čari Banjaluke, a daleko ispred su Srbija (208), Hrvatska (128), BiH (80). Vukčević smatra da brojke valja tumačiti uz osvrt na sveprisutnu “frustraciju i pad entuzijazma”, naročito mladih.

“Iz ljeta u ljeto sve smo depresivniji kao narod. A iz tog stanja ne možeš izvući sam sebe. Da ne pominjem moral među muzičarima koji je ne daj bože. Jasno je da postoji potencijal, ali veoma je loše što niko od tih bendova ne može da zamisli kako će izgledati za godinu-dvije”, primjećuje Vukčević.

VIŠE RADA, MANJE UŠUŠKANOSTI

Kako riješiti problem?

“Mora više da se radi. Nama trojici u Freedomu nadu uliva to što se muzikom ne bavimo zbog novca, ne tezgarimo. Odradimo dva-tri koncerta na svaka dva-tri mjeseca. To vam je, otprilike, nekih šest-sedam proba, uvježbavamo nove pjesme, rotiramo ih da ne dosadimo publici koja dođe na nastup, pa smo tako došli do nekih 50-ak pjesama koje sviramo. Lokalni muzičari kao da su ušuškani jer nema jake konkurencije. Volio bih kada bi svi imali naš pristup”, nastavlja lider Freedoma, dodajući da fali i kvalitenih nastupa.

“’Frka’ nam je sa tim nastupima. Dosta bendova odlično svira ali se bazira na obradama. Situacija je takva da za njih ima posla, a ko snima autorski, ne radi. S druge strane, jasno je da su pojedinci predugo na istom mjestu i to se osjeti. Ja sviram pet godina i mislim da sam još svjež, ‘lovi’ me taj gušt i drži me želja”, ocjenjuje Vukčević.

NOVI EP STIŽE ZA DVA MJESECA

Preslušavajući numere gore pomenutog EP-ja Freedoma, slušaoci se mogu uvjeriti da trio ne pribjegava žanrovskim ograničenjima. Ljubitelje te ideje obradovaće informacija da Freedom uveliko priprema drugo izdanje, a Vukčević očekuje da dobra energija u studiju i kvalitet pjesama nakon premijere rezultiraju još boljim odzivom potencijalnih saradnika.

“Očekujemo da drugi EP bude u etru za, recimo, dva mjeseca. Između ostalog, teško je aplicirati za neke angažmane van Crne Gore, poput onih u Italiji, Grčkoj, ako nemate dovoljno snimljenih minuta. Trenutno imamo oko pola sata, a oni traže 40-ak minuta, pa i do sat-dva. I nakon premijere planiramo turneju, ali o tom potom”, zaključuje Vukčević.

cdm.me

Total
0
Shares
Previous Article

Bouvijev album u arhivi biblioteke američkog Kongresa

Next Article

Jamiroquai objavili novi studijski album "Automaton"