Kobni 5. travanj – dan kada je umro grunge

Cobainova je smrt, po mnogima, označila  početak kraja, a Staleyeva definitivni  završetak vladavine bendova s američkog sjeverozapada, s iznimkom Pearl Jama.

Ako je 3. veljače 1959., kada su u avionskoj nesreći poginuli Buddy Holly, Ritchie Valens i J.P. »Big Bopper« Richardson u sjećanju  tadašnjih ljubitelja glazbe ostao zapamćen kao »Dan kad je umrla glazba«, onda je današnji dan u kalendarima obožavatelja glazbe iz Seattlea  s početka devedesetih označen crnim brojem kao datum na koji je  umro grunge.

Igrom slučaja, na dan 5. travnja živote su, u razmaku od osam godina, svaki na svoj tragičan način, okončala dvojica velikana glazbene  scene 90-ih i rocka uopće.

Kurt Cobain, frontmen Nirvane i simbol  grunge pokreta čiji lik je, tamo negdje početkom pretprošlog desetljeća,  na majici nosio svaki drugi klinac, 1994. godine počinio je samoubojstvo ustrijelivši se puškom, a Layne Staley, frontmen Alice in Chainsa, osam je godina kasnije skončao od predoziranja mješavinom kokaina i  heroina.

Tihi medijski ispraćaj

Vijest o Cobainovoj smrti obišla je svijet brzinom munje, mjesecima  kasnije još su se vodile rasprave o uzrocima koji su ga natjerali na  strašan čin, na tv-programima vrtili su se spotovi i snimke koncertnih  nastupa Nirvane, a grunge zajednica kolektivno je oplakivala svog velikog barda.

Staley je ispraćen mnogo tiše. Grunge početkom 21. stoljeća  više nije bio »u modi«, Alice in Chains gotovo da i nije funkcionirao kao  bend, ponajviše zbog Staleyevih problema s ovisnošću, pa je vijest o  njegovoj smrti, primjerice na MTV-u, glazbenoj tv stanici koja je devedesetih bjesomučno »vrtila« spotove Chainsa, u prvi mah objavljena  tek na – teletekst stranicama.

Cobainova je smrt, po mnogima, označila početak kraja, a Staleyeva  definitivni završetak vladavine bendova s američkog sjeverozapada na  glazbenim top-listama, s iznimkom Pearl Jama, benda koji je u glazbenom i osobnom smislu uspio izbjeći sve zamke medijske eksponiranosti, eksploatiranja stare slave i odrasti zajedno sa svojom publikom u  najboljem smislu te riječi.

Nestao i Soundgarden

Ipak, unatoč tome što Cobainova Nirvana nije imala nikakve šanse  opstati bez svog pjevača i autora, što su se Chainsi vratili  na scenu izdavši album nakon punih četrnaest godina, te što je u  međuvremenu nestao i Soundgarden, grunge prvoborci ostavili su golemo glazbeno naslijeđe.

Kako je jednom netko rekao, da iza Nirvane  nije ostalo ništa osim čudesnog Davea Grohla i njegove nejvjerojatne  energije i talenta, već bi i to bilo više nego dovoljno. A ostalo je puno više.

novilist.hr

Total
0
Shares
Previous Article

Depeche Mode očekuje da više muzičara piše o trenutnoj situaciji u svijetu

Next Article

Počele prijave za "Kuršumlijsku gitarijadu"