Pejdž i Plant traže milion dolara

Pravni zastupnici sastava „Led cepelin” zahtevaju da se potvrdi sudska odluka da pesma „Stepenice do raja” nije plagijat i isplati novac za troškove parnice

Žalbom na žalbu. Ovako bi se ukratko mogla opisati strategija advokata slavnog britanskog benda „Led cepelin”, koji se posle godinu dana od sudskog trijumfa, opet „povlače” po sudovima.

Iako ih je prošlog leta porota oslobodila krivice za plagijat, odlučivši da prilikom stvaranja pesme „Stepenice do raja” („Stairway to Heaven”) nisu kopirali numeru „Taurus” autora Rendija Volfa, pre tri meseca stigla je žalba na ovu odluku. Naime, advokat naslednika Volfa, pokojnog gitariste, pevača i kantautora sastava „Spirit”, uložio je žalbu na čak 90 strana. Glavni adut žalbe za advokata Frensisa Malofjua je taj što porota prošlog leta nije čula kompoziciju „Taurus” iz 1968. godine u celosti, pa zbog toga i nije videla, odnosno čula sličnosti između dve pesme.

Drugi „kamen temeljac” žalbe oštećene strane jeste u tome što je porota uvidela da je gitarista sastava „Led cepelin” Džimi Pejdž, koji je uz pevača Roberta Planta autor „Stepenica do raja”, imao „pristup” pesmi „Taurus”. To, zapravo, znači da ne samo što ju je čuo pre nego što je komponovao hit „Cepelina” iz 1971. godine nego je čak, i tokom suđenja, priznao da je ovu numeru imao na vinilu u svojoj kućnoj kolekciji.

I čitava tri meseca pravni zastupnici Pejdža i Planta vagali su i konačno odlučili da ulože žalbu na žalbu. Advokat Piter Anderson u svojoj žalbi, podnetoj prošlog petka, tvrdi da „ključni dokazi potvrđuju prošlogodišnju odluku porote i da žalba oštećene strane u procesu nema nikakvu osnovu”. Podseća i da Volf, poznatiji kao Rendi Kalifornija, za života (preminuo još 1997. godine) nije tužio Pejdža i Planta za plagijat. Takođe, tvrdi i da je čitava prošlogodišnja parnica bila besmislena jer „niko ne poseduje muzičke skale”.

I to nije sve. Anderson, koji takođe zastupa diskografsku kuću „Vorner/Čepel”, traži u još jednoj žalbi novac. Iako su „Cepelini” bili pod diskografskim ugovorom sa kućom „Atlantik rekords”, ova kompanija je, podsetimo, još 1967. postala podružnica diskografskog giganta „Vorner bradersa”. Tako su se, osim Pejdža i Planta, i čelnici „Vornera” prošlog leta našli na „optuženičkoj klupi”.

Kako piše „Holivud riporter”, ovaj advokat ne samo što traži da Apelacioni sud u Los Anđelesu potvrdi prošlogodišnju odluku već i da preinači odluku sudije koji je predsedavao procesu Gerija Klausnera da svi troškovi suđenja padaju na stranu koja se branila. Klausner je prošlog leta, takođe, odbio zahtev „Vorner/Čepela” da im strana koja je izgubila spor isplati više od 800.000 dolara za troškove parnice. Tu sumu od skoro milion dolara, advokat Pejdža, Planta i „Vornera” ponovo traži.

politika.rs

Total
0
Shares
Previous Article

Sufjan Stevens, Bryce Dessner, Nico Muhly i James McAlister objavili zajednički album

Next Article

Prvi sajam audio uređaja, opreme i nosača zvuka u Podgorici