Zavšen petnaesti Šabački letnji festival 2017 Oaza

Mikser kao organizator ovogodišnjeg ŠLF-a potrudio se da ovoj manifestaciji, u godini jubileja, proširi polje delovanja koje se van muzičkog ticalo društvenog aktivizma, umetnosti, kulture i decentralizma. Šabac je tako upisan na Mikserovu mapu gradova koji deluju multi kulturalno, osvešćeno i umetnički svestrano.P rogram na glavnoj bini, u vreme trajanja tribine, počeo je nastupom jednog od pobednika „Bunt rok festivala“ RTS-a. Reč je o beogradskom alternativnom rok sastavu Random. Predstavli su se kratkim, upečatljivim i harizmatičnim nastupom utemeljenim u aktuelnim svetskim alt rok tokovima.

Nakon pakleno vrućeg dana tokom nastpa niške hip-hop atrakcije, benda Stereo banana, Šabac je osvežio vetar praćen pretećim kišnim oblacima. To je motivisalo okupljenu publiku ali i Stereo bananu da nastup bude još bolji i zabavniji. Ovaj sastav uspešno i postepeno gradi svoju karijeru a podatak da već imaju ozbiljnu fan bazu diljem Srbije potvrđuje i nastup na ŠLF-u. Obožavaoci Stereo banane u velikom broju pojavili su se tačno na planirani početak koncerta. Upečatljivi satirični tekstovi i ubitačni bitovi / matrice koji je kreću od diska, fanka preko regea, dab stepa, dramnbejsa pa i tehna osvežavajuća su pojava na domaćoj sceni. Zbirno bi to izgledalo ovako: Propellerheads + Chemical Brothers = Stereo banana.

U nastavku večeri preteće nevreme pretvorilo se u pljusak tokom nastupa legenrnog sastava Babe. „Šta je bilo, nećemo valjda sada svi da se razbežomo?“, poručio je Žika sa bine, publika je burnom reakcijom i aplauzom pružila adekvatan odgovor pa je žurka sa Babama moga da se nastavi. Vrhunac se desio u trenutku nestanka svetla na bini koji se poklopio sa početkom kultne pesme „Noć bez sna“. Iako u mraku na bini Babe su se čule a publika je horski, snažnije i jače po kiši otpevala ovaj ultimativni hit. Pesme „Da te vidim golu“ i „Ko me tero“  došle su u još jednom adekvatnom momentu kada je pljusak konačno prestao.

Iako pokisla, publika je strpljivo čekala izlazak Damira Urbana na binu. Direktor Mikser Housea, Ivan Lalić ispred organizatora ovogodišnjeg ŠLF-a, pozdravio je okupljenje zahvalio im se na strpljenju, pozvavši ih da ostanu do kraja jer su Urban & 4 spremni za nastup. Mističan početak uz numeru „Kad se voda povuče“ nagoveštavao je još jedan Urbanov arti nastup. Odeven u dugi crnu haljinu Damir je već narednim numerama „Glas jeka“, „Ruke“, „Kundera“ zadao tempo kog se bend džao do kraja nastupa. Urban & 4 ne samo da su izazvali veliko interesovanje šabačke publike već kolega i novinara okupljenih iza bine koji su sa podjednakim nestrpljenjem, u jednom dahu, pratili ovaj nesvakidašnji koncertni događaj.

Damir Urban, hvaljeni regionalni altrenativni pop muzičar inspirisan novim talasom, pripremio je set listu kojom je okupljene proveo kroz kompletnu karijeru. U središnjem delu nastupa prisutne je oduševio osvrtom na svoje zlatne početke izvodeći kultnu pesmu „Moja voda“ svog starog benda Laufer. U gotovo dvosatnom epskom i svirački superiornom nastupu Urban & 4 na velelepan način priveli su kraju program na glavnoj bini ovogodišnjeg šabačkog letnjeg festivala.

Na bini TvrDJava zabava takođe nije prestajala, zaljubljenici u elektronske plesne ritmove uživali su u setovima disk džokeja Soulmark & subgenetics, Lehar, Magdalena a do ranih jutarnjih sati muziku su vrteli After Affair. Osvit novog dana označio je kraj 15. Šabačkog letnjeg festivala.

Vidimo se  na 16. ŠLF-u!

Foto: Strahinja Lukić

Total
0
Shares
1 comment

Comments are closed.

Previous Article

Max i Iggor Cavalera stižu na Orahovačko jezero

Next Article

Posljednji zagrebački koncert The Dillinger Escape Plana u Močvari