johnny cash

14 godina bez Čoveka u crnom

Na današnji dan, 12. septembra pre tačno četrnaest godina, svet je munjevitom brzinom obišla vest da je preminuo “Čovek u crnom”, onaj koji je sve vreme nonšalantno hodao po ivici, kantri legenda Džoni Keš.

U znak sećanja na Keša i njegovu muziku, britanski Dejli Telegraf objavio je deset zanimljivosti u vezi sa Kešom koje možda niste znali:

1. Među najvećih hitovima Džonija Keša svakako su pesme “I Walk the Line”, “Folsom Prison Blues”, “Ring of Fire”, “Get Rhythm” i “Man in Black”. Članovi engleske kriket reprezentacija pre svakog meča okupili bi se i uglas pevali pesmu “Ring of Fire” za koju su tvrdili da ih najviše motiviše.

2. Jedan od njegovih zaštitnih znakova svakako je pesma “Walk The Line”. Naslov za tu pesmu ipak nije potekao od Keša već od Karla Perkinsa sa kojim je provodio mnogo vremena. Njih dvoje družili su se i išli na turneje zajedno sa Džerijem Li Luisom i Elvisom Prislijem.

3. Muhamed Ali je svojevremeno napisao pesmu za Keša, koja je kasnije pretočena u numeru “What Is Truth”. Čuveni bokser je u jednoj od svojih poruka Keša nazvao najvećom kantri zvezdom. Keš i Ali počeli su da se druže krajem šezdesetih godina prošlog veka, kada je Ali odbio da učestvuje u Vijetnamskom ratu, čime je na sebe navukao niz sankcija u bokserskom svetu. Keš je 1978. platio svim članovima benda avionsku kartu da iz Dalasa odu zajedno u Nju Orleans kako bi gledali Alijev meč protiv Leona Spinksa.

4. Nakon što je jednom bio uhapšen u Misisipiju, Keš je polomio prst tako što je pokušavao rukom da razbije ćelijske rešetke. Zatvori su za njega bili posebno mesto zbog neverovatnih koncerata koje je tamo držao. Jedan od njih, posvećen zatvorskim cimerima, snimila je i kasnije uz burne reakcije emitovala Granada televizija.

5. Sredinom šezdesetih snimao je u jednom od studija u Tenesiju, smeštenom u okviru velikog kompleksa koji je obuhvatao i park sa egzotičnim životinjama. Tom prilikom napao ga je noj po imenu Valdo. Keš je iz borbe izašao sa pet slomljenih rebara i unutrašnjim krvarenjem.

Foto: Leigh Wiener, 1960

6. Bio je strastveni kolekcionar oružja iz devetnaestog veka.

7. Njegova druga žena bila je Džun Karter Keš, takođe jedna od značajnih kantri zvezda. Ona je bila jedna od daljih rođaka američkog predsednika Džimija Kartera. Preminula je 2003. godine.

8. Džonija i Džun na filmskom platnu izvanredno su dočarali Hoakin Finiks i Riz Viterspun u filmu “Hod po ivici” iz 2005. godine. Oboje su bili nominovani za Oskara, s tim što ga je Riz osvojila a Hoakin je “izgubio” od Filipa Simora Hofmana. Iako zvuči neverovatno, oboje su sve pesme u filmu otpevali sami.

9. U prvoj epizoda Kešove televizijske emisije “The Johnny Cash TV Show” gost je bio Bob Dilan. Keš je kasnije priznao da je Dilanov album “The Freeweelin’” jedan od njegova dva omiljena albuma svih vremena. Drugi je “Roses in the Snow” kantautorke Emilu Heris.

10. I tokom mlađih dana i pred kraj karijere, Keš je sve vreme bio poznat kao “čovek u crnom”. U čuvenom televizijskom intervjuu prilikom gostovanja kod Larija Kinga, Keš je izjavio: “Nikada nisam imao koncert na kojem sam nosio nešto što nije crno. Kada otvorite moj ormar, vidite da je to jedno mračno mesto.” To ga nije sprečilo da 1986. objavi roman “Čovek u belom” zasnovan na motivima iz života apostola Pavla.

B92.net

Total
0
Shares
Previous Article

Izgubljena epizoda Mućki biće prikazana posle 33 godine

Next Article

MIND ZOO - pobjednik Festivala autorskih bendova ST-@rt 2017