Matija Dedić: “Sazreo sam i kao osoba i kao glazbenik”

Foto: Mare Milin

Pijanista i kompozitor Matija Dedić vodeći je hrvatski džez muzičar današnjice. Ovo ne potvrđuje samo veliki broj Porina koje je dosad dobio, već i impresivna diskografija u okruženju mastora svetskog džeza, kao i neprestana koncertna aktivnost u različitim postavama i projektima. Od 2009. objavio je tri trio albuma u pratnji istaknutih američkih ritam sekcija. Publici 33. Beogradskog džez festivala, u organizaciji Doma omladine Beograda, predstaviće program sa aktuelnog albuma “Dedicated“. U ponedeljak, 30. oktobra u Sava centru od 21:15h nastupiće sa holandskim basistom Jorisom Tepeom i američkim bubnjarem Džinom Džeksonom, a kao specijalni gost u delu koncerta pridružiće mu se istaknuti srpski pijanista Vasil Hadžimanov.

Na Beogradskom džez festivalu nastupali ste 2005. u postavi sa svojim hrvatskim Triom i 2009. godine sa Gabi Novak i bendom Croatian All Star Jazz Ensemble. Da li možete da se prisetite prethodna dva gostovanja i utisaka koje ste poneli sa njih?

Matija Dedić: Prvi nastup sa mojim triom, bio je vrlo važan za mene s obzirom na to da je poziv od strane Beogradskog džez festivala predstavljao jednu od bitnijih stvari u periodu u kojem sam se tada nalazio. Nastup sa Gabi bio je najemotivniji trenutak koji pamtim od kada nastupam s njom.

Ove godine publici u Beogradu predstavićete program sa aktuelnog albuma “Dedicated“, recite nam nešto više o toj ploči.

Matija Dedić:  Na Beogradskom džez festivalu većinu kompozicija sa posljednjeg albuma izvešću solo s obzirom na to da i na originalnom izdanju prevladava komornija atmosfera tj. taj album je po prvi puta što se tiče moje inozemne diskografije, odsviran bez bubnja i sa nešto drukčijim instrumentarijem. Čelo, sopran saksofon… Možda i sa Vasilom odsviram neke kompozicije baš sa navedenog materijala. Program sa triom sam ipak zamislio kao presjek moje diskografije i kompozicija iz prethodnih desetak godina, dakle perioda prije albuma Dedicated.

Veoma rano ste počeli da svirate, imate bogatu internacionalnu karijeru, brojne nagrade i priznanja za svoj rad, nastupate po festivalima i koncertnim dvoranama širom sveta… Da li možete, sa ovim profesionalnim iskustvom i sa ove vremenske distance, da uporedite pijanistu, kompozitora, džez umetnika… Matiju Dedića od pre 20 godina i ovog danas?

Matija Dedić: Apsolutna, a možda i presudna promjena kod mene kakav sam danas je konačno prebolijevanje dječjih bolesti, točnije faza u kojoj se konačno nalazim zadnjih 7-8 godina i koja je očito okončana, ako govorim o dosta kasnijiem sazrijevanju – prvenstveno kao osobe, a samim tim i kao glazbenika.

Pored muzike, koja čini najveći deo Vašeg života, da li imate neki hobi ili posebno važno interesovanje, koje ispunjava Vaše slobodno vreme?

Matija Dedić: Obožavam košarku. Navijam za Cibonu od tinejdžerskog doba i odlazim na utakmice, te sam se i osobno, iako sam niskog rasta, okušao u prvim godinama boravka u Austriji na džez odsijeku kao član GAK Grac. I dan danas zaigram ponekad, te i dalje bez lažne skromnosti iznenadim ljude na terenu!

Slogan ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala je “Džez vizije”. Kako Vi vidite džez u 21. veku i kakvu mu budućnost predviđate?

Matija Dedić: Možemo slobodno reći da sam staromodan, ali nove vizije džeza koje danas primjećujem nisu ono što je kod mene privuklo neku osobitu pažnju. Ja sam i dalje zaljubljenik u Kit Džeret Standards Trio.

Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže.

 

Total
0
Shares
Previous Article
Jazz Fest Sarajevo

Sljedeće sedmice počinje XX1. Jazz Fest Sarajevo

Next Article

Nik Kejv: "Hvala vam Beograde, prelepi ste"