Srđan Gojković Gile: “Rokenrol je nevjerovatna terapija”

Kultna beogradska grupa “Električni orgazam” vrijedno radi na novom albumu “Gde smo sad”, koji planiraju objaviti na proljeće 2018.

Prije nekoliko dana izdali su novi singl “Okašuka šakata”, šesti koji će se naći na novom nosaču zvuka. To je, kako kažu, njihova najduža pjesma ikad, a traje devet minuta.

Reakcijom publike na nove stvari i krtikama profesionalaca zadovoljan je Srđan Gojković Gile (56), frontmen “Električnog orgazma”, koji je u intervjuu za “Dnevni avaz” govorio o planovima grupe, trenutnoj muzičkoj sceni i značaju onoga čime se bavi u životu.

Vrijedni i istrajni

– Naravno, uvijek ima i nezadovoljnih, uglavnom onih koji imaju problema sa promjenom u svom životu, a i kod benda koji vole. To su oni koji, valjda, očekuju da ponovo snimimo “Zlatnog papagaja” u formi neke nove pjesme. Mi to ne radimo, obavili smo to sa 19 godina, koliko smo imali kad smo snimili “Paket aranžman” – rekao je ovaj poznati muzičar.

Nazivom njihovog novog albuma “Gde smo sad” možemo se pitati gdje je današnji svijet ili gdje su momci iz ove grupe, a mnoge druge stvari, kako kaže Gile, neka svako primijeni na ono na šta ga asocira. Ljeto im je proteklo veoma radno, a umora i zasićenja nema ni na pomolu.

– Nema zasićenja sviranjem rokenrola, to je nevjerovatna terapija i za muzičare, a i za publiku. Možda ima zasićenja drugim stvarima, kao što je kad radiš s amaterima i prevarantima, a toga, nažalost, uvijek ima u ovom, kao i u svakom drugom poslu. Mi se na svakom koncertu trudimo da damo najbolje od sebe u tom trenutku – iskren je Gile. Zahvaljujući talentu i tome što su bili vrijedni i istrajni, s dozom mudrosti, na sceni su 37 godina.

– Izgleda da i ja imam talenta da vodim rokenrol bend, mislim na ove stvari koje više imaju veze sa poslom, a manje sa muzikom. Mi smo ekipa sad već veoma iskusnih i prekaljenih vukova. Kako životnim situacijama, tako i muzičkim događajima. Prolaznost vremena je neizbježna, ja bih to prije nazvao kontinuiranom promjenom i nepostojanošću. Pitanje je jedino kako ti ispuniš taj svoj život od rođenja do smrti – smatra Gojković..

Primjenljiv naslov

U životu se, smatra ovaj muzičar, ne može doći do svakog cilja bez obzira na to koliko čovjek ima volje.

– Naprimjer, bez obzira na to koliko volje ja imao da nikad ne budem bolestan ili da nikad ne umrem, nikad neću postići taj cilj. Treba biti realan i fleksibilan. U evoluciji živih bića nisu opstali najjači ni najveći nego oni koji su bili najsposobniji da se prilagode promjenama. Nemam ja nikakvih stvari za kojima pretjerano žalim što se nisu ostvarile, sve je to prirodan dio ljudske egzistencije i ja prihvatam život onakav kakav jeste, a ne da želim da bude onakav kakav nije – rekao je svestrani Gile.

Što se tiče najezde turbofolka na našim prostorima, smatra da ljudi žive u zabludi da je to nešto novo, što se odskora dešava.

– Pa to je oduvijek ovdje bilo tako. Lepa Brena i ja smo vršnjaci, karijere su nam se paralelno razvijale. Ja sam krenuo sa “Paket aranžmanom”, a ona sa “Slatkim grehom” i vjerovatno ne treba da objašnjavam koliko je njena popularnost bila veća u odnosu na našu. Jednostavno, takva muzika je na ovom području uvijek mnogo popularnija od ove kojom se ja bavim. Zašto je to tako, to je već duga priča. Što se tiče rokenrola, eto, i tu možemo postaviti pitanje: “Gde smo sad?” Vidite kako je univerzalno primjenljiv naslov našeg budućeg albuma – istaknuo je.

Kuda ide ovaj svijet, na ovo filozofsko pitanje, on, kaže, nema odgovor i ne može ga znati, ali što se muzike tiče, to je individualna stvar.

– Nekome to ne znači ama baš ništa, nekome možda pomalo, da mu svirucka nešto u pozadini dok pere suđe, a neko je opsjednut time i samo to prati. Ja mislim da je muzika najznačajnija od svih umjetnosti koje je čovjek smislio, ali to je, valjda, i očekivan odgovor od mene – zaključio je Gile.

Strast i emocija 

Publika u Bosni i Hercegovini mu je, kako kaže, super, neke od najboljih koncerata osamdesetih godina imali su baš u Sarajevu.

– Ja ne pravim razliku po tome iz kojeg je kraja publika, za mene je sve to rokenrol publika, možda jedino mogu da kažem da ima mnogo strasti i emocija kod bh. publike, uvijek je bilo tako, a to nama odgovara – rekla je alfa i omega “Električnog orgazma”.

Vježba za ljudski um

– Budizam vidim kao nekakvu praktičnu nauku o ljudskom umu, kao i sistem vježbanja ili treniranja istog tog uma. A zašto da ga treniramo? Pa zato što je um kojim se niko ne bavi i niko ga ne vježba, kao dijete siroče. A znamo kako obično završe djeca koja su siročad. Postoji jedna zajednička stvar koju mi, ljudi, dijelimo, a to je taj osjećaj nezadovoljstva, neispunjenosti, osjećaj da nam stalno nešto fali. Taj nas osjećaj na kraju dovede do stresa, frustracije, depresije. Um je taj koji registrira taj osjećaj, nije to ni noga, ni lakat, niti bilo koji drugi dio tijela. Taj osjećaj je posljedica uzroka zbog kojih je um ispao iz ravnoteže i ispravnog viđenja onoga što se dešava. Da bismo to otklonili, potrebno je da se bavimo budističkom meditacijom – pojasnio je Gojković.

avaz.ba     Foto: Stefan Jokić

Total
0
Shares
Previous Article
songkillers

Songkillers 1. prosinca u Pogonu kulture u Rijeci

Next Article
Kozmodrum

Kozmodrum 16. studenog u KSET-u promovira album "Gravity"