“Pijavice” novi film Dragana Marinkovića

U fazi postprodukcije nalaze se „Pijavice”, novi film reditelja Dragana Marinkovića. Ovo je četvrta saradnja pomenutog reditelja sa glumcem Lazarom Ristovski, kao i četvrti put da se Marinković bavi ekranizaciojom dela značajnjih imena srpske književnosti.  „Pijavice” nastaju uz podršku Filmskog centra Srbije.

Kratak sinopsis Pijavica glasi: Kraj je dvadesetog veka u Srbiji – vreme beznađa, straha i totalitarizma. Proslavljeni pisac Petar Mirić iznenada postaje meta raznoraznih tajnih službi. Odvažnim komentarima protiv režima dovodi vlastiti život u opasnost. Njegova ljubavnica Svetlana je tek još jedan od agenta čijeg postojanja on nije ni svestan. 

Reditelj filma je Dragan Marinković, u čijem dosadašnjem opusu stoje naredni dugometražni filmovi: „Neka čudna Zemla” (1988), „Vizantijsko plavo” (1993), „Bumerang” (2001) i „Diši Dubowo” (2004). Nakon Radoja  Domanovića (u slučaju filma „Neka čudna Zemla”), Milorada Pavića („Vizantijsako plavo”) i Svetislava Basare(„Bumerang”), Marinković se u „Pijavicama” prihvatio književnosti čuvenog i cenjenog Davida Albaharija. Albahari je, uz samog Marinkovića i Dušana Spasojevića, scenarista ovog ostvarenja.

Dragan Marinković je i producent ovog filma, a film, koji je srpsko-hrvatsko-makedonska saradnja,  koproduciraju Lazar Ristovski, Ivan Maloča i Vladimir Blaževski. Izvršni producenti su Lazar Ristovski i Petar Ristovski.

Uloge u Pijavicama tumače: Nikola Đuričko, Lazar Ristovski, Iva Mihalić, Marijana Janković, Toni Mihajlovski, Tihomir Stanić i Petar Božović. Ristovski i Marinković se ranije sarađivvali na filmovima Neka čudna zemlja, Vizantijsko plavo i Bumerang, u kojima je Ristovski ostvario značajne uloge. Direktor fotografije na Pijavicama je Boris Gortinski, montažer Petar Marković, autori muzike Mate Matišić i Šimun Matišić a kostimografkinja Roza Trajčeski.

Budžet filma iznosi 640 hiljada evra. Film je sniman u period april-maj 2017.  godine na lokacijama u Beogradu i u Istri, u Hrvatskoj. U ovom trenutku plan je da kuća „FAME Solutions” „Pijavice” pusti u distrubuciju negde oko februara naredne godine. Prodajom filma na svetskom nivou baviće se producentska kuća „Zillion film”.

Total
0
Shares
Previous Article

Matija Dedić 11. novembra u Banjaluci

Next Article

Film "Zarobljeno vreme" premijerno 9. novembra