Punisher

Stigao je Punisher – Par stvari o Netflixovoj seriji ako niste gledali Daredevila

Nakon što je već jednom odgođen, Punisher je napokon stigao na Netflix ovog petka. Izvorno je premijera bila najavljena za početak listopada, no Netflix i Marvel TV su odlučili pomaknuti seriju za kasniji termin, smatrajući da bi premijera nove brutalne serije bila neprilična netom nakon masakra u Las Vegasu 1. listopada.

Pred nama je trinaest epizoda, a u glavnoj ulozi je Jon Bernthal koji se kao Punisher pojavio u drugoj sezoni Netflixovog Daredevila, na čiju radnju će se dovezati novi Punisher. Ukoliko niste gledali Daredevila, donosimo nekoliko bitnih stvari koje trebate znati prije nego što se prihvatite Punishera.

PUNISHER JE VEĆ ŠESTA NETFLIXOVA SUPERHEROJSKA SERIJA

Nakon što je Daredevil prilično dobro prihvaćen, Netflix je zaredao serije s Marvelovim ponešto zanemarenim likovima: Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist te Defenders koji su u istu seriju objedinio sve spomenute likove.

Punisher je Netflixova šesta superherojska serija, a prema dosadašnjim najavama i onome što smo vidjeli iz trailera, bit će i najbrutalnija. Drukčija je i po tome što je Punisher, za razliku od Defendersa koji se udružuju protiv misteriozne organizacije Hand, više orijentirana na uličnu pravdu koristeći šake i metke.

TIPIČNI ULIČNI SUPERHEROJ

Za razliku od njegovih Netflixovih kolega, Punisher nema nikakve supermoći. Prije nego što je postao brutalni osvetnik, Punisher je bio Frank Castle, bivši marinac i pripadnik specijalnih postrojbi zaduženih za najtajnije i najmutnije misije iza neprijateljskih linija. Prednost nad protivnicima može zahvaliti rigoroznim treninzima i iskustvu koje je stekao kao specijalac.

Dan nakon što se vratio iz Iraka i ostavio svoje vojničke dane iza sebe, sa svojom obitelji se našao u Central Parku usred iznenadnog obračuna suparničkih bandi. U unakrsnoj vatri stradavaju njegova žena, sin i kćer, a on biva teško ranjen u glavu. Nekim čudom preživljava i kreće na osvetnički pohod u potrazi za onima koji su mu pobili obitelj, ali i s ciljem da očisti ulice New Yorka od kriminala, pritom ne birajući sredstva.

Kad ga upoznamo u drugoj sezoni Daredevila, Castle je već strah i trepet njujorškog kriminalnog podzemlja. Sukobljava se čak i s Daredevilom (Charlie Cox), koji osuđuje Castleove ekstremne metode nakon kojih ne ostaje mnogo preživjelih.

JON BERNTHAL JE NAJBOLJI PUNISHER DOSAD

Punishera su smislili autor stripa Gerry Conway i crtači John Romita Sr. i Ross Andru. Prvi puta se pojavio 1974. u stripu The Amazing Spider-Man #129, a nakon toga je imao već nekoliko izleta na filmsko platno. Prva filmska verzija je ona iz 1989. s Dolphom Lundgrenom u glavnoj ulozi, koja je stekla kultni status iako je film, realno, prilično loš. Taj status mogu zahvaliti vjerojatno samo Lundgrenu, koji je tada bio nova faca u Hollywoodu nakon njegove uloge Ivana Drage u Rockyju IV.

Ništa boljom se nije pokazala ni verzija iz 2004. s Thomasom Janeom, a jednako mlak bio je i Punisher: War Zone iz 2008. s Rayem Stevensonom, gdje je Stevenson bio jedina svjetla točka filma.

Pokazalo se da je Frank Castle kompliciraniji lik za prenijeti na film nego što se na prvu čini. Brutalan je i vrlo dobro istrenirani hladnokrvni ubojica, ali je istovremeno otac i suprug kojem je njegova obitelj najveća motivacija. Taj balans između ubojitog osvetnika i osjećajnog obiteljskog čovjeka (koliko god taj njegov aspekt bio zatomljen) dosad je najbolje prikazao Jon Bernthal, s čime se slažu i mnogi kritičari.

U STRIPU JE KRENUO KAO NEGATIVAC

Punisher je svoju karijeru na stripu zapravo započeo zapravo kao negativac. Prvih nekoliko stripovskih epizoda od kad se 1974. pojavio u The Amazing Spider-Man #129 proveo je pokušavajući ubiti Spider-Mana. No unatoč njegovom sumnjivom moralu i ubojitim namjerama, čitateljima je nekim čudom postao jedan od dražih likova.

Uskoro se našao u uskom društvu šačice sumnjivih i mračnih likova, poput Wolverinea i Ghost Ridera, koji su tokom godina postali omiljeni anti-junaci. Punisher je od početka označavao određenu sirovu i brutalnu protutežu šarolikom, ekstravagantnom i moralno prihvatljivijem ostatku Marvelovih superjunaka, kao što je npr. Spider-Man, kojeg je isprva htio ubiti.

DAREDEVIL GA JE NAPAO JER JE SMATRAO DA SU NJEGOVE METODE PRETJERANE

Daredevil se suoči s Punisherom zbog toga što smatra da su njegove ubojite metode daleko pretjerane, na što Punisher uzvraća propitujući moralnost i opravdanost nasilja iza Daredevilovih djela. Scene u kojima se Punisher i Daredevil sukobljavaju oko njihovih različitih metoda i načina na koji shvaćaju svoje osvetničke pohode su jedne od najboljih u drugoj sezoni Daredevila.

Castle, odnosno Punisher naposlijetku priznaje svoje zločine i biva osuđen na doživotni zatvor. Ondje upoznaje Wilsona Fiska, poznatijeg kao Kingpin (Vincent D’Onofrio), koji mu otkrije da jedan od zatvorenika, Dutton, zna tko stoji iza smrti Castleove obitelji. Nakon što sazna potrebne informacije, Castle ubija Duttona no napadaju ga njegovi ljudi što rezultira jednom od najimpresivnijih akcijskih scena u Netflixovim serijama uopće.

Konačno, Castle saznaje da je njegov bivši zapovjednik iz marinaca zapravo narko boss Blacksmith koji je odgovoran za smrt njegove obitelji. Naravno, Castle ga ubija što mu donosi mrvicu zadovoljštine i hrpetinu oružja iz Blacksmithovog arsenala. Na kraju sezone Castle se vraća u svoj obiteljski dom odakle uzima misteriozni CD za koji ne saznajemo što sadrži.

ŠTO NAS OČEKUJE U NOVOM PUNISHERU

Priča o Punisheru u Daredevilu završava cliffhangerom kad Castle nalazi spomenuti CD, koji očito sadrži podatke koji će biti pokretač radnje nove Netflixove serije i dodatno zaviriti u Castleovu zasad nepoznatu prošlost.

Serija će se pozabaviti novom urotom koja zadire dublje od njujorškog podzemlja, a upoznat ćemo i dva nova Punisherova protivnika. Ben Barnes će glumiti Billyja Russoa, u stripovima poznatijeg kao zlikovca Jigsaw, a novi lik je i Dinah Madani (Amber Rose Revah), agentica Službe domovinske sigurnosti čiji zadatak je zaustaviti Punishera.

telegram.hr

Total
0
Shares
Previous Article
srdan golubović

Srdan Golubović: "Duh '67. je glavni motiv i duh ovogodišnjeg festivala"

Next Article
Harlekin

Harlekin, Uzemljenje i Infinitiv 26. novembra u Festu