Josipa Lisac

Objavljen treći dio antologije Josipe Lisac “Posve slobodna (suradnje i etno)”

Ususret tradicionalnom prosinačkom koncertu Josipe Lisac “U čast Karla Metikoša”, Croatia Records objavila je treći dio antologije s bezvremenskim pjesmama ove jedinstvene umjetnice. Na albumu “Posve slobodna (suradnje i etno)” po prvi put su se na jednom mjestu našle neke od najboljih Josipinih suradnji s vrhunskim glazbenicima te njene zapanjujuće izvedbe tradicionalnih pjesama. Album “Posve slobodna (suradnje i etno)” sadrži dva CD-a na kojem su sve pjesme kronološki poredane. Na prvom CD-u nalazi se ukupno 15 Josipinih najpoznatijih suradnji, dueta koji su postali klasici, pjesama u kojima suvereno vlada žanrom koji nije primarno njen, a u nekima se pojavljuje kao gošća. CD sa suradnjama započinje Bajaginim velikim hitom iz 1986. godine “Ja mislim 300 na sat” u kojem uhu ne može promaknuti njen vokal, nakon čega slijedi veliki hit s Dinom Dvornikom “Rušila sam mostove od sna”, a među diskografske dragulje svakako spadaju sjajan duet “Kao mir” s grupom Boa, “Posve slobodna” nastala u suradnji s Elvisom Stanićem, “Na, na, na, na” s Cubismom, kao i novije, Porinom nagrađena pjesma “Ljubav” s Quasarrom, “Tebi putujem” s Chui bendom te odlična live izvedba “Vino noći” s Nenom Belanom. Izdvojene kao bonus tracks su francuska verzija pjesme “Posve slobodna”, “La passion c’est trop court terme” te “Zavjet”, nastala u suradnji s Antom Perkovićem, glazbenim kritičarem koji je 2013. godine napisao jedan od predgovora ovom izdanju.

Drugi CD počinje, zanimljivom i mlađim generacijama možda manje poznatom, izvedbom tradicionalne pjesme “Omer beže“ koju je Josipa maestralno otpjevala još 1974. godine. Na ovom CDu nalazi se još nekoliko studijskih izvedbi “Oj sončece”, “Vila Velebita”, live izvedba pjesme “Dalmatino, povišću pritrujena” s Tedijem Spalatom, “Đelem, đelem” s Šabanom Bajramovićem i Cubismom, a po prvi put su objavljene “Vuprem oči” i “Dremle mi se, dremle” koje je Josipa izvela u predstavi “Pijana noć 1918.” u postavi teatra Ulysses. Funk, rock, klasika, pop, klapska ili božićna pjesma, etno, fado ili rap – to je sve glazba u kojoj se Josipa savršeno snalazi, a album “Posve slobodna (suradnje i etno)” će to još jednom potvrditi.

Josipa Lisac višestruka je dobitnica Porina, njih 17, najviše među ženskim izvođačima, ali i mnogih drugih priznanja koje je zaslužila svoj rad. “Moja glazbena priča započela je kad sam imala sedamnaest godina i traje. Uvijek treba raditi nešto novo, nešto ludo, imati mladi duh”, objasnila je kratko Josipa svojih pola stoljeća glazbene karijere koje je proslavila na koncertima, uz svoju vjernu publiku.

Uvijek posebna, u glazbi, u odijevanju, ova iznimna umjetnica uvijek je pomicala granice, a već godinama na koncertima njeguje uspomenu na voljenog Karla Metikoša, njenog životnog suputnika i skladatelja za kojeg će reći da ju je baš on takvu stvorio. I ove godine, 10. prosinca, na dan njegove smrti, Josipa Lisac održat će 25. koncert “U čast Karla Metikoša”. Koncert će ponoviti samo četiri dana kasnije, a oba koncerta rasprodana su u svega nekoliko dana. Velike su to obljetnice prema kojima je Josipa puna odgovornosti prema publici koja je vjerno iz godine u godinu dolazi slušati. Njen glas, njenu interpretaciju, pjesme koje i nakon pola stoljeća uvijek iznova oduševljavaju staru, ali i pronalaze novu publiku.

 

Total
0
Shares
Previous Article

Bosi u norveškom vlakiću s Vulture Industries

Next Article

Satyricon 19. ožujka s novim albumom u Zagrebu