Prije točno 39 godina, umro je Sid Vicious

Drugog veljače 1979. godine, ikona punka, basist Sex Pistolsa, Sid Vicious, pronađen je mrtav. Imao je 21 godinu.

Unatoč dvojbenom glazbenom umijeću, Sid Vicious (rođen kao John Simon Ritchie), pridružio se Sex Pistolsima krajem 1977., nakon što je originalni basist Glen Matlock istjeran iz grupe. Tako je, s karakterističnom “spiky” frizurom, postao simbol ili karikatura punk rocka koja je najčešće predstavljana u medijima.

Vicious je glazbenu karijeru počeo 1976. kao član banda The Flowers of Romance, zajedno s osnivačem banda The Clash, Keithom Leveneom. Nastupio je sa Siouxsie and the Banshees, s kojima je svirao bubnjeve na njihovoj čuvenoj prvoj svirci u 100 Club Punk Festivalu na londonskom Oxford streetu.

U listopadu 1978., basist Sex pistolsa optužen je za ubojstvo svoje djevojke, Nancy Spungen. Uhapšen je i određeno je da u pritvoru ostane do suđenja, a kaucija je iznosila 50.000 dolara. Novac je dijelom platio Richard Branson – kao vlasnik izdavačke kuće Pistolsa – a dijelom Mick Jagger, koji je, kako se tek nedavno saznalo, svoj ​​dio novca uplatio anonimno.

Bilo je spekulacija da je ubojstvo Nancy Spungen zapravio bio dio neuspjelog dogovora čuvenog para da izvrše dvostruko samoubojstvo.

Uz optužbe za ubojstvo, ovisnost od droge i stalno povlačenje po medijima, Sid nije dugo izdržao. Nakon izlaska iz zatvora, nevolje su ga nastavile pratiti. Ponovo je uhićen u prosincu i optužen za napad. Ponovo mu je plaćena kaucija, a onda se sastao sa svojom majkom, Anne Beverly, također ovisnicom od droge, koja je u tom trenutku živjela u New Yorku.

Iako je mjesecima bio “čist”, želja za heroinom je bila prejaka i Vicious je zamolio majku da mu ga kupi. Iako mu to nije bilo prvo predoziranje, bilo mu je posljednje. Njegova majka pronašla je Sidovo tijelo idućeg dana. Godine 1996, ona je izvršila samoubojstvo.

Vođa Pistolsa, John Lydon, poznatiji po pseudonimu Johnnie Rotten, rekao je da “tuguje i žali za Sidom” jer ga je “istinski volio”. U dokumentarcu “The Filth And The Fury”, Lydon kaže: “Izgubio sam prijatelja. Nisam to mogao promijeniti. Bio sam previše mlad. Mogu sada misliti kako sam nešto mogao učiniti. Vicious, koja si budala…”

seebiz.eu

Total
0
Shares
Previous Article

Danga predstavlja debi pesmu "Urlik"

Next Article
Lika Kolorado

Lika Kolorado predstavila debitantski album “Smiješ zaurlat”