“Bludni dani kuratog Džonija”, roman koji vodi na putovanje

Bivši basista novosadskih bendova „Plastic Trees“ i „Fusion“ Filip Grujić objavio je krajem prošle godine svoj roman prvenac “Bludni dani kuratog Džonija” u izdanju Samizdata B92.

Bludni dani kuratog Džonija roman je koji nas svojom svežinom i poetskim jezikom vodi na neobično književno putovanje. Glavni junak je u potrazi za ocem kog je davno, kako sam kaže, „izgubio u pisoarima džez klubova“ – otac je mističan, neuhvatljiv, u isto vreme privlačan i zastrašujuć – upravo onakav kakav je Džoni za nas, čitaoce romana. Džoni je moderan tragički junak, nalik junacima iz romantičarskih romana 19. veka, oštrouman, uobražen, nadmen, razmetljiv, i stalno na ivici žileta u realnom svetu. Njegovo burno putovanje na relaciji Beč – Geteborg – Varšava – Nirnberg – Beograd puno je aluzija na odnos istoka i zapada, uzvišenog i niskog, prljavog i čistog, naših posrnuća i pseudopodviga, a ovaj tragički junak zapravo je personifikacija Srbije: on je i enfant terrible i mitoman, čovek koji slepo uzdiže sebe nesvestan svojih nedostataka, nespreman da prihvati realnost do samog kraja svoje pustolovine.

Ovaj neobičan roman koji se čita u jednom dahu, ispričan kroz narativnu perspektivu glavnog junaka, aludira kritički na stvarnost moralnom strukturom ličnosti svog protagoniste, a književni postupak i stil Filipa Grujića u duhu su nezaboravnih dela Dragoslava Mihailovića.

„Sjajan roman, napisan na tragu Mihailovićevih Tikava i Gvozdena Miće Popovića, blizak tradiciji naše moderne umetnosti, svež i originalan…“
Biljana Srbljanović

Biografija:
Filip Grujić (1995) rođen je u Novom Sadu. Student je četvrte godine dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radio je kao dramaturg i scenarista na nekoliko projekata. U autorskim bendovima „Plastic Trees“ i „Fusion“ svirao je bas gitaru. Živi i radi u Beogradu. Ovo je njegov prvi roman.

Total
0
Shares
Previous Article

Yu420 poklanja novi singl inspirisan Bob Marlijem na njegov rodjendan

Next Article
Samostalni Referenti

Samostalni Referenti predstavili novu pesmu "Vlast i opozicija"