indirekt festival

Poznati prvi izvođači 6. Indirekt festivala

Festival koji je u svojim ranim počecima otkrivao glazbene veličine poput Lovely QuincesStray DoggSide ProjectJonathanTiPunčke… i ove godine donosi najintrigantnija nepoznata imena nezavisne glazbene scene. Nakon uspješnog jesenskog Indirekta u Beogradu, koji je okrunjen Showcase festivalom, organizatori s ponosom najavljuju 6. ljetni Indirekt Music & Art festival. U Savudriji, u kampu Veli Jože kraj Umaga, od 7. do 10. lipnja čekaju vas brojna iznenađenja!

Da, već šestu godinu ova umaška ekipa uspješno zaobilazi mainstream i odaje počast indie/nezavisnoj glazbi i umjetnosti, kojoj u fokusu nije novčana zarada, već ona duboko duhovna. Ako ste mislili da je takvo što nemoguće, onda još niste bili na Indirekt festivalu – festivalu koji ne samo da nema klasičnu publiku, nego je publika ujedno i izvođač, a izvođač je publika. Zbunjeni? Nemojte biti.

Poanta je u tome da granica nema, one ne postoje, a i one postojeće uspješno se ruše. Zašto? Zato što samo tako umjetnost može postići svoj puni potencijal te samo tako Indirekt festival može ispuniti svoju zadaću – pružiti posjetiteljima i izvođačima jedinstveni festivalski događaj. Stoga, vrijeme je za predstavljanje prvoga vala ovogodišnjeg line-upa.

Tús Nua, Svemirko, Dogs in Kavala, June i Ivica

Kad te svi proglase glazbenim iznenađenjem godine, ostaneš pomalo i sam iznenađen – dogodilo se to i zagrebačkom tročlanom sastavu Tús Nua, koji je svojim prvijencem “Horizons” pokorio domaću glazbenu scenu. Svoje studijsko izdanje Jordi IlićJelena Božić i Matea Milevoj najavile su singlovima “Matches” i “Geysir”, a ako još slučajno niste – njihov najhvaljeniji album 2017. godine možete poslušati na Bandcampu.

Pjesma “Fight” u eteru KEXP-ja proglašena im je pjesmom dana, a odnedavno su postale i dio glazbene etikete Weltraum-Wal Records iz Seattlea. Cure su detalje svakodnevnoga života uspjele pretočiti u atmosferičnu glazbu kratkih tekstova i dvojakoga značenja, koja vas vodi na putovanje koje se može iskusiti na nebrojeno mnogo načina.

Svemirko je doslovce ono što mu i ime kaže – van ovoga svijeta, van svake serije, van svakoga planeta. Kultni je to projekt Marka Vukovića, koji je toliko svemirski da te ne može ostaviti ravnodušnim.  Indirekt je prepoznao Svemirka dok je još nastupao kao Kimekai i Nikonar, a kao i jedan i drugi gostovao je na pozornicama Indirekta u Beogradu i Zagrebu.

Sad je vrijeme da s bendom pokaže sve tajne svemira u Istri – mjestu s najvećim teleskopom u zemlji. Predstavit će nam album “Vanilija”, koji uho miluje poput vanilije na jeziku. Svemirko je najveći dokaz da synth pop, nostalgija i ples najbolje idu u emo-macho pop kompletu.

Na Indirekt Showcase festivalu u Beogradu mlada perspektivna trojka Dogs in Kavala posebno se istaknula energijom te su pozvani i na ljetno izdanje festivala u Umag.

Bend je 2016. u zgradi BIGZ-a spojila ljubav prema glazbi. Inspiraciju crpe iz beogradske svakodnevice, snova i podsvijesti, surf melodije ’60-ih, psihodelije ’70-ih i novoga vala psych-a. Hipnotizirajući bubnjevi, bass koji vozi bez daha, meki vokali i izreverbirana gitara teleportirat će vas ravno na plažu Indirekta.

Iz susjedne Srbije stiže i indie duo IvicaIvan Kačavenda (akustična gitara, vokal) godinama uglazbljuje poeziju te privlači pažnju sve zanimljivijim izdanjima i pristupima stvaranju glazbe, što je kulminiralo primanjem Aleksandre Andonovskeu bend i najnovijim albumom “Kakvi ste to ljudi” (2018., izdavačka etiketa Kontra).

Lo-fi zvuk ovog albuma, šaputajući vokal i minimalistički lirski pasaži od noise popa do rocka potiču introspekciju u pokušaju definiranja odnosa između pojedinca i mediokriteta.

Tri godine prošle su od nastupa PMG Kolektiva na Indirektu, no čekanju je došao kraj. Organizatori su napokon pronašli bend iz Makedonije koji će se pridružiti line-upu festivala.

June su entuzijastična petorka zaljubljenika u glazbu iz Skopja. Svojim zvukom odskaču od svih bendova s našega područja pa skoro čak i kontinenta. Unose osvježenje hodajući emotivnom stranom indie popa i amerikane uz dozu akustičnoga countryja.

U svojoj karijeri svirali su na mnogim velikim pozornicama poput Szigeta, EXIT-a i vodećih showcase festivala, osvajali nagrade, ali kod nas su i dalje nepoznati bend. S najnovijim albumom “Living For The Weekend” ostavili su neizbrisiv trag na makedonskoj glazbenoj sceni. Za njih se kaže kako su “nezasluženo ispod radara”, no sad kad ih je i Indirekt radar detektirao, vrijeme je da ostave trag na našim srcima.

Očekujte interaktivne glazbene, umjetničke, književne, video i foto radionice, bogatu gastro ponudu, odmaranja u chill zoni te, kao i uvijek, najbolji provod i line-up do sad. I rezervirajte drugi vikend lipnja za Indirekt.

Total
0
Shares
2 comments

Comments are closed.

Previous Article
Tierra Utopia

Svetska premijera revolucionarnog dokumentarca na 65. Martovskom festivalu

Next Article
Festival srpskog podzemlja

Festival srpskog podzemlja uz podršku Fondacije "Novi Sad 2021"