Tierra Utopia

Svetska premijera revolucionarnog dokumentarca na 65. Martovskom festivalu

 Jubilarni, 65. Martovski festival biće svečano otvoren svetskom premijerom revolucionarnog dokumentarca “Tierra Utopia”, rediteljke Jelene Stolice.

Reč je o jednom od najprijatnijih izneđenja ovogodišnje domaće dokumentarne produkcije, ostvarenju koje se na atraktivan i uzbudljiv način bavi istorijom i posledicama socijalno političkog eksperimenta alternativnog načina utopijskog života, stvorenog iz ideologije andaluzijskog aktiviste Huan Manuel Sančez Gordilja. Dok prati kako je živeti u utopiji, film istražuje ključno pitanje – da li je utopija moguća danas i van gradskih granica malog španskog grada?

Godine 1979. Huan Gordiljo, gradonačelnik malog grada u Španiji, uzeo je zemlju u vlasništvu bogatih aristokrata i podelio je ravnomerno svim stanovnicima grada. Nakon toga su farme i fabrike postale kolektivno vlasništvo i nude posao svakome ko to poželi. U gradu više nema policije ni kriminala, kuće i svi mesečni troškovi stanovanja su 15 evra, a svi stanovnici imaju jednake plate od 1.200 evra. Ulice su oslikane grafitima sa revolucionarnim motivima. Ali, gradonačelnik Gordiljo se nije zaustavio na promenama u svom gradu. Organizovao je pljačke u supermarektima širom Španije kako bi nahranio gladne u Andaluziji. Danas organizuje okupacije zemlje koja nije u upotrebi. Njegove akcije su konstantne u borbi za osnovna ljudska prava, manjine, žene, decu. Organizuje štrajkove glađu protiv gladi. Svaki dan živi revoluciju protv kapitalizma. Gradonačelnik Goridljo je savremeni Robin Hud.

Jelena Stolica, mlada domaća rediteljka, školovana na harvardskoj školi vizuelnih umetnosti, imala je jedinstven pristup ovom socijalnom eksperimentu i životu i radu gradonačelnika Goridlja. Rezultat je eksplozivni dokumenatarc “Tierra Utopia” koji će svoju svetsku premijeru imati na svečanom otvaranju 65. Martovskog festivala, u sredu 28. marta od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Više informacija o 65. Martovskom festivalu.

Total
0
Shares
Previous Article

Nova imena jedanaestog Outlook festivala

Next Article
indirekt festival

Poznati prvi izvođači 6. Indirekt festivala