Share
21. Pančevački jazz festival od 1. do 4. novembra

21. Pančevački jazz festival od 1. do 4. novembra

Dva izvanredna evropska džez sastava Cafe Dreshsler iz Austrije i italijanski trio Petrella, Mirra & Rabbia nastupiće 1. novembra na sceni Kulturnog centra Pančeva na otvaranju Pančevačkog džez festivala, najavili su organizatori.

Bečki trio Cafe Dreshsler, igrom slučaja nazvan po poznatom istoimenom kafeu u ovom gradu, opredelio se ranih dvehiljaditih za izvođenje različitih varijacija elektronske i plesne muzike uz pomoć akustičnih instrumenata.

Saksofonista Ulrih Drehsler, basista Oliver Šteger i bubnjar – klavijaturista Aleks Dojč su krenuli od suštinski jednostavne ideje izmeštanja jednog žanra u potpuno drugačiji aranžerski kontekst, što će nekoliko godina kasnije postati imperativ za čitavu generaciju mladih muzičara.

Nakon deset godina od rastanka, 2017. godine Cafe Dreshsler su objavili povratnički album “And Now Boogie” i nastavili tamo gde su stali, sa novostečenim ličnim i profesionalnim iskustvom. I dalje naklonjeni ritmu i gruvu, ali i senzibilisani za suptilne džezerske aranžmane i solo deonice, Drehsler, Šteger i Dojč su prava spona između svetle džez tradicije i aktuelnog trenutka popularne muzike i kulture.

Đanluka Petrela danas je jedan od najznačajnijih muzičara sa bogate italijanske džez scene, prenosi Tanjug.

Kao i nekolicina njegovih najtalentovanijih zemljaka, prošao je školu kod legendarnog trubača Enrika Rave, još jednog muzičara koji je prethodnih godina posetio džez festival u Pančevu.

U referentnom magazinu Daunbit dvaput je proglašavan za najveću mladu zvezdu u usponu na svom instrumentu.

Konačno, u poslednjih nekoliko godina, Đanluka Petrela započinje vrtoglav kreativni uspon u svojstvu predvodnika nekolicine vlastitih bendova, ali i duo kombinacija u kojima izaziva konvencije ovog džez formata.

Program:

 

01. 11.

EUROPE GROOVES

20:00 Café Drechsler (Austria)

21:30 Petrella, Mirra & Rabbia (Italy)

 

02. 11.

ART OF THE TRIO

20:00 Kristóf Bacsó Triad (Hungary)

21:30 Rudresh Mahanthappa Indo-Pak (USA)

 

03. 11.

JAZZ AROUND THE WORLD

20:00 Schime Trio plus One feat. Enrico Zanisi (Serbia/Italy)

21:15 Ralph Towner (USA)

22:30 Oded Tzur Quartet (Israel)

 

04. 11.

JAZZ EMOTIONS

20:00 Clayton-Hamilton Jazz Orchestra with special guest Cecile McLorin Salvant (USA)