Share
32. Filmski festival Herceg Novi od 1. do 7. avgusta 2018

32. Filmski festival Herceg Novi od 1. do 7. avgusta 2018

U okviru Takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma 32. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival, koji će biti održan od 1. do 7. avgusta 2018, biće prikazano 12 filmova. Selektor programa je reditelj Ivan Marinović.

Takmičarska selekcija dugometražnog igranog filma predstavlja presjek savremenog autorskog filma iz šireg regiona Jugoistočne Evrope i Mediterana.

Filmovi se takmiče za Grand Prix – Zlatnu mimozu za najbolji film, kao i za nagrade Zlatna mimoza za režiju, Zlatna mimoza za scenario, Zlatna mimoza za mušku ulogu, Zlatna mimoza za žensku ulogu, te nagrada Živko Nikolić za specijalni doprinos filmskom izrazu.

Pored navedenih, dodjeljuju se i Nagrada publike, kao i nagrada Milan Žmukić za doprinos Festivalu.

“Tokom brojnih razgovora oko festivala, selekcije, regionalne produkcije, konkurencije, pozicioniranja i mnogo čega drugog postavljalo se pitanje kako će se festival odrediti i profilisati, ne samo za ovu godinu, već u budućnosti. Filmova će iz godine u godinu biti sve više, a selektorske odluke će samim tim biti sve teže. Ideja koja se kroz te analize rodila je da festival u svom program treba da sadrži sve ono što određuje i nas, i naš identitet, i naše vrijeme. Kroz mozaik, kakav selekcija uvijek jeste, može da se ponudi složenija, slojevitija i tačnija slika o našem identitetu. Mi ne možemo pobjeći od Balkana i svih njegovih previranja, zlokobne i turobne istorije, te geografskih ukrštanja. Očigledna je i veza sa slovenskim narodima putem jezika koji nas sve spaja. Treći i ključni dio, kog ni pod kakvim pritiskom i ni pod kakvim uticajem propagande (one sa Istoka, i one sa Zapada – u jednakoj mjeri) smijemo odricati je – Mediteran.

Sa takvom idejom, ovu godinu otvaramo gledajući i ka Jugu i ka Zapadu i ka Istoku, te svemu što nam Sredozemlje donosi. Time smo i privukli pobjednika Tribece Krijumčareći Hendriksa Mariosa Piperidesa, film koji nam uz mnogo šarma donosi vijesti o apsurdima zaboravljenog i podijeljenog Kipra. Film će u Herceg Novom imati evropsku premijeru.

Let the Corpses Tan novi je film beskompromisnih filmskih vizionara Helene Cattet i Bruna Forzani-ja, koji nas vode u šesnaestomilimetarske pejzaže jednog brutalnog korzikanskog avgusta.

Iz Portugala nam stiže izuzetno maštoviti Diamantino autorskog dvojca Abrantes i Schmidt, nagrađen Grand Prix-jem Nedjelje kritike u Kanu. Kroz farsu o fudbalskoj superzvijezdi koja neodoljivo podsjeća na Ronalda, autori grade nadrealnu komediju sa izuzetno važnim temama: dotiču se i izbjegličke krize, nacionalizma i sveprisutnijeg populizma.

Izraleski film Djevice autorke Keren Ben Rafael nas upozorava na važnost nevinosti i nježnosti. Grčki Sažaljenje Babisa Makridisa, klinički precizno i nemilosrdno nam predočava tragičnost samosažaljenja, kompleksa poznatog čitavom Balkanu.

Daljom geografskom šetnjom kroz Balkan, susrećemo i apsurd Godine Majmuna Vladimira Blaževskog u kome jedan bijeg iz zoološkog vrta suočava čitavu politiku jedne zemlje sa sopstvenom komičnošću.

Susrešćemo i crnilo A Balkan Noir-a Dražena Kuljanina, u kome se očitavaju posljedice traganja za osvetom i nepovratnih nesreća koja se u tom traganju pronalaze. Rudar Hane Slak se bavi istorijskim paralelama na Balkanu i katarzama koje su nužne kako bi razumjeli svoje tragedije. Veličanstveni Radu Jude sa svojim novim filmskim poduhvatom koji je upravo osvojio Karlove Vari Nevažno je da li ćemo u istoriju ući kao varvari pokušava da spriječi revizionizam sličnih tragedija. Poslije Karlovih Vari, film će imati regionalnu premijeru u okviru Festivala.

Lijenština nas kroz iskrenu, nepretencioznu, mladalačku energiju debitanta Alekse Stefana Radunovića suočava sa komedijom savremenog života u Crnoj Gori. Zlogonje Raška Miljkovića, pak, pričaju dirljivu priču o odrastanju i borbi sa surovim preprekama, ali i o snazi djetinjstva i prijateljstava koje ono donosi. U filmu Comic Sans, Nevio Marasović brutalno secira savremenu narcisoidnost modernog čovjeka u svijetu advertajzinga i korporacija, koji u potrazi za svojim životnim kompasom odlazi opet na taj Mediteran i na otoke gdje se suočava sa samim sobom.

I tako od Kipra i Korzike – pa, u krug. Od komedije – do tragedije. Prekodruštveno angažovanih kritika, sve do čistog žanra i eskapizma. Sve do ponovnog povratka na Mediteran gdje našoj publici nudimo kompleksno, tragično, duhovito, uzbudljivo i uvijek neprocijenjivo filmsko putovanje nakon kojega možemo postati samo otvoreniji, slobodniji i plemenitiji ljudi”, rekao je selektor Ivan Marinović.

TAKMIČARSKA SELEKCIJA – DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

Evropska premijera:

• KRIJUMČAREĆI HENDRIKSA (SMUGGLING HENDRIX), Marios Piperides, Kipar, 93′

Regionalne premijere:

• DIAMANTINO, Gabriel Abrantes, Daniel Schmidt, Portugalija / Francuska / Brazil, 92′
• DJEVICE (VIRGINS), Keren Ben Rafael, Izrael, 91′
• NEVAŽNO JE DA LI ĆEMO U ISTORIJU UĆI KAO VARVARI (I DO NOT CARE IF WE GO DOWN IN HISTORY AS BARBARIANS), Radu Jude, Rumunija / Češka / Francuska /Bugarska / Njemačka, 140′
• LET THE CORPSES TAN, Helene Cattet, Bruno Forzani, Francuska / Belgija, 92’

Crnogorske premijere:

LIJENŠTINA (LAZY GUY), Aleksa Stefan Radunović, Crna Gora, 83’
• A BALKAN NOIR, Dražen Kuljanin, Švedska / Crna Gora, 74’
• COMIC SANS, Nevio Marasović, Hrvatska, 103′
• ZLOGONJE (THE WITCH HUNTERS), Raško Miljković, Srbija, 90’
• GODINA MAJMUNA (A YEAR OF THE MONKEY), Vladimir Blaževski, Makedonija, 110’
• RUDAR (THE MINER), Hanna Slak, Slovenija / Njemačka, 89’
• SAŽALJENJE (PITY), Babis Makridis, Grčka / Poljska, 99’