4. Lazarus Fest 2022

4. Lazarus Fest zakazan za kraj oktobra

Četvrto izdanje Lazarus Festa zakazano je za 22. oktobar, a održaće se u Domu kulture mesta Lazareva u organizaciji udruženja građana “RNR Zona Lazarevo”, uz pokroviteljstvo Grada Zrenjanina, MZ Lazareva i KC Zrenjanina.

Ono što je kuriozitet za ovo izdanje jeste prvi korak ka internacionalizaciji festivala, pa u tom smislu po prvi put imamo jedan sastav iz Mađarske i jedan sastav iz Hrvatske u programu. Ono što je ostalo isto jeste naša vernost andergraundu i potpuno neprofitnom karakteru festivala, kao i negovanju modernijih žanrovskih strujanja ali i “građenju mostova” između generacija ljubitelja čvrstog gitarskog zvuka.

LINE-UP:

RESTORE (Zrenjanin / Novi Sad, Srbija)
all-female peace metal / hardcore

Jedan su od najmlađih sastava na sceni trenutno, sve su devojke, ima ih tri i donose nam poruke mira i trezvenosti iz ugla dečije naivnosti u najpozitivnijem smislu, nasušnim u vremenima u kojima su upravo te dve stvari žrtvovane silama mraka i pohlepe u svetu odraslih. Dotične poruke su upakovane u teške hardcore punk i metal rifove ritmove koje ove mlade devojke isporučuje sve sigurnije. Za sada imaju objavljena tri singla: „Peace“, „Straight Edge“ i „Put za raj“. Restore su: Andrea Radojčić (gitara/vokal), Teodora Medić (bas gitara / prateći vokal), Iva Jeftić (bubnjevi).

SIDES (Beograd, Srbija)
djent / progressive metalcore

Vreme je da se jedan fazon istera do kraja – čuvena je replika iz kultnog filma „Dečko koji obećava“, a čini se da djent fazon na ovim prostorima i nije baš doživeo nekakvu veću ekspanziju, a kamoli svoj vrhunac. Da se to promeni staraju se momci iz sastava Sides koji se upravo, u svom zvuku, snažnije i kvalitetnije nego iko ovde oslanjaju na Meshuggah / Northlane nasleđe. Uveliko rade na svom prvom albumu, a za sada imaju objavljene singlove: „Essence / Voices“, „Bloom“, „Quiet Soul“.

LEDNIK (Novi Sad, Srbija)
post-metal / post-rock / instrumental

Kada govorimo o unikatnim i retkim biserima na domaćoj sceni, nemoguće je zaobići sastav Lednik, koji se svojim prvim albumom pod nazivom „Celestial Monuments“ pozicionirao kao jedan od najkvalitetnijih izdanaka post-rock i post-metal scene u ovom delu svetu. Osim toga, nemoguće je govoriti o istorijatu našeg festivala bez priče o ovom sastavu koji je među prvima poverovao u našu ideju i uzeo učešće u događaju koji mi smatramo nultim Lazarusom pre tačno 5 godina. Neka ta simbioza traje još dugo! Lednik su: Dražen Đorđević (gitare), Eduard Tokoš (bubnjevi / klavijature), Alen Habek (gitare), Goran Zečević (bas).

JENNER (Beograd, Srbija)
all-female thrash / heavy metal

Plamen stare škole heavy / thrash metala u svojoj najboljoj tradiciji na ovogodišnjem izdanju festivala nosiće tri dame, prizivajući duh osamdesetih kada su pomenuti žanrovi doživljavali svoju najveću globalnu ekspanziju. Dvostruki kuriozitet vezan za sastav Jenner sastoji se u tome što je ovde reč ne samo o jednom od najkvalitetnijih heavy / thrash revival sastava sa ovih prostora koji je rado viđen i na izvan granica Srbije, već i o sastavu koji uspešno prevazilazi kulturološki mačoizam, na koji i sam žanr u svoje vreme nije bio imun. Do sada su objavile album pod nazivom „To Live is to Suffer“ i EP pod nazivom „The Test of Time“, oba za francuski Infernö Records. Jenner su: Aleksandra Lioness Stamenković (gitare, vokali), Anja Mirković (bas), Selena Simić (bubnjevi).

TORN FROM EARTH (Budimpešta, Mađarska)
post-metal / doom / sludge

Mađarski sastav Torn From Earth stupio je na scenu 2005. godine, gotovo u isto vreme kada je post-metal doživljavao svoj globalni proboj predvođen sastavima Isis i Cult of Luna, a na nasleđu sastava Neurosis, i od tada su izbacili tri EP izdanja: „Torn from Earth“, „Lost and Found“, „Loss“; i jedan album pod nazivom „Self“. Glavni adut ovog sastava jesu upravo nastupi uživo i već su postali rado viđen gost u Srbiji nastupajući na festivalima „Ljubav i bes“ i „Mount of Artan“, a ove godine po prvi put pohode Lazarus Fest! Torn From Earth su: Viktor Hatalyák (gitare, vokali), Ödön Sultz (bas, vokali), Gáspár Binder (bubnjevi).

DEFIANT (Požega, Hrvatska)
blackened death metal

Sastav Defiant ima 17 godina staža na sceni, a nastao je ponajviše pod uticajem slavne poljske blackened death metal scene i sastava kao što su Behemoth, Vader, Hate, Decapitated i drugi. Iza sebe ima četiri albuma: „The End of Beginning“, „Era of Substitution“, „Morbid Spiritual Illness“, „Insurrection Icon“; a trenutno promoviše svoj novi EP pod nazivom „Vanguards od Misrule“, koji je izašao 27. maja ove godine. Pripremite se za najekstremniji sastav ikada viđen na Lazarus Festu! Defiant su: Kristijan Krpan (gitare), Tomislav Kuternik (vokali), Sead Hadžić (bubnjevi), Khargash (bas).

VIOLENT CHAPTER (Beograd, Srbija)
modern hardcore / metalcore

Sa 16 godina staža na sceni sastav Violent Chapter spada u pionire modernijeg hardcore i metalcore zvuka kod nas. Sastav je pretrpeo mnogobrojne promene u postavi dok se konačno nije ustalio u postavi: Uroš Aleksić (bubnjevi), Miloš Srnić (gitare), Miloš Marjanović (vokali), Nenad Domuz (gitare), Aleksa Milošević (bas, vokali). Iza sebe ima dva albuma: “Traces“, „Inverse Midas“, i tri EP izdanja: „Trapped“, „Selfmonument“, „Servitude“. Osim benda, ovi momci su u misiji kreiranja scene bazirane na bratstvu kroz festival koji organizuju u svojoj režiji pod nazivom „Decaying With the Boys“, pa je njihov nastup na Lazarusu ujedno i prilika za bratimljenje ova dva događaja i jačanje scene na relaciji Zrenjanin – Beograd.

DONACIJE:

Ukoliko želite da podržite festival, to možete učiniti donacijama na dinarski račun: 325-9500700031619-10. (Primalac: Udruženje ljubitelja rok muzike “RNR Zona Lazarevo”)

ULAZ BESPLATAN

Total
0
Shares
Previous Article
Eyesburn objavio novi album Troops Of Light

Eyesburn objavio novi album „Troops Of Light“

Next Article
Mgla

Izvještaj | Mgla u zagrebačkom klubu Boogaloou