66. Martovski festival

66. Martovski festival od 27. do 31. marta u Domu omladine Beograda

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 66. po redu Martovski festival biće održan od 27. do 31. marta u Domu omladine, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Martovski festival – 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan  od 27. do 31. marta 2019. u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu i ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Pomoćnik gradonačelnika i predsednik Odbora Martovskog festivala, Andreja Mladenović podsetio je da je ovaj festival jedan od najdugovečnijih u našoj zemlji i Evropi, što predstavlja odgovornost za sve koji učestvuju u njegovoj realizaciji.

– Nadam se da ćemo i ove godine ispuniti očekivanja, biće mnogo programa i mislim da je to veoma važno za domaće autore. Poseban akcenat stavićemo upravo na podršku i podsticaj mladim domaćim autorima, što je, za razliku od festivala koji su privatnog karaktera, naša obaveza. Grad svakako podržava sve festivale, ali je naša obaveza da održimo tradiciju i opravdamo ulogu koju imamo. Prijavljen je veliki broj filmova, trend rasta broja prijava je stalan i to nas uverava da je „Martovski festival” kvalitetan i da autori na njemu žele da se pojave. Zbog toga će Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma nastaviti da bude mesto za okupljanje i razvoj filma u našoj zemlji – istakao je Mladenović.

Vršilac dužnosti sekretara za kulturu Ivan Karl ukazao je na značaj „kratkog metra” i naglasio da je na konkurs stiglo oko 4.000 filmova.

– Svi smo na istom zadatku i očekuje nas dobar festival. Dom omladine taj posao radi veoma kvalitetno, a Grad Beograd i Sekretarijat za kulturu su za potrebe ove organizacije izdvojili osam miliona dinara, što je za dva miliona dinara više nego prošle godine. Pred odborom i umetničkim direktorom je zadatak revitalizacije festivala i njegovo pozicioniranje na veoma otvorenom i konkurentnom tržištu festivala koji promovišu dokumentarne i kratkometražne filmove. Verujem da će se pozitivni trendovi koji su karakteristika ove manifestacije proteklih godina nastaviti i u budućnosti – rekao je Ivan Karl.

Nenad Dragović, v.d direktora Doma omladine Beograda, podsetio je da su organizacioni poslovi Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma već treću godinu zaredom povereni ovoj instituciji. On je istakao da će Dom omladine i ove godine učiniti sve u svojoj moći da „Martovski festival” opravda poverenje i privuče brojnu publiku.

Nova umetnička direktorka Martovskog festivala je rediteljka Sonja Ðekić, koja već više od decenije posvećeno radi na svojim dokumentarnim projektima, u višestrukim ulogama („Moj drug Srbija“ 2008, „KOSMA“ 2013, „Speleonaut/Pod kamenim nebom“ 2018). Ovi filmovi učestvovali su na preko 70 festivala i osvojili 15 nagrada. Diplomirala je na katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a do sada je bila uključena i u rad dva filmska festivala, gotovo od njihovih osnivanja – „7 Veličanstvenih“ u Beogradu i „Grafest“ u Gračanici.

Ove godine za takmičarsku selekciju prijavljeno je blizu 4000 domaćih i inostranih filmova.  Respektabilna ekipa domaćih filmskih profesionalaca odabraće filmove koji će se takmičiti za Grand Prix festivala, u pojedinačnim katagorijama (uz nagradu ide i značajna podrška od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosi, kao i za 4 strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku. Naši ovogodišnji selektori su: Jovana Nikolić, producentkinja, Čarna Manojlović, rediteljka, Marta Popivoda, filmska rediteljka i video umetnica, Ana Nedeljković, vizuelna umetnica, Nemanja Jovanov, filmski snimatelj, Kristina Đuković, dramaturg i Darko Lungulov, reditelj.

Gost 66. Martovskog festivala biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji će našoj publici premijerno predstaviti svoje novo delo – polučasovni dokumentarni film „Duh vremena“ (Zeitgeist / Švajcarska; 2018, 28’). Ovo ostvarenje nastalo je na osnovu izložbe „Gradovi u pokretu“, koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, nakon raspada Otomanskog carstva. Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma Nataša Mišković takođe će biti gošća Festivala. Ovo je njen prvi, a Zafranovićev stoti film.

Nakon izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alesija Bocera (Alessio Bozzer) „Trst, Jugoslavija“ imao u završnici Martovskog festivala 2017. godine, novo ostvarenje ovog italijanskog reditelja pod nazivom „Zajednica“ (The Community / Italija; 2108, 62’) imaće srpsku premijeru na ovogodišnjem izdanju Martovskog. Naslanjajući se na tematiku prethodnog dokumentarca (koji je na zabavan način rekonstruisao nostalgičan period 70ih i 80ih godina prošlog veka, kada su Jugosloveni masovno odlazili u Trst u šoping i šverc), u svom novom delu Bocer, koji će biti gost festivala, bavi se najstarijom i najbrojnijom zajednicom u Trstu – srpskom pravoslavnom zajednicom. Kroz scene iz svakodnevnog života, upoznajemo se sa njihovim običajima i kulturom, nastalim u spoju dva sveta.

Meditativni dokumentarni esej „Mostovi vremena“ (Bridges of Time / Letonija, Litvanija, Estonija; 2018, 78’) publici Martovskog festivala približiće malo poznatu generaciju filmskih pesnika – Baltički novi talas. Autori Kristin Briede (Kristin Briede) i Audrius Stonis (Audrius Stonys) potpisuju ovu lirsku studiju o dokumentarnom stvaranju i stvaraocima, koji se „snimajući Zemlju, prisećaju da je iznad nas Nebo“. Posle uspešnog prikazivanja na prestižnim festivalama u Karlovim Varima i Amsterdamu, film će premijerno biti prikazan i našoj publici.  Višestruko nagrađivani filmski stvaralac i predavač na brojnim prestižnim univerzitetima, Audrius Stonis, biće i gost 66. Martovskog festivala. Za svoj dokumentarni film „Zemlja slepih” iz 1992. godine dobio je nagradu „Feliks“ Evropske filmske akademije. Dobitnik je Nacionalne nagrade Litvanije za kulturu i umetnost.

Posle Sandensa, IDFA-e, Venecije i Lajpciga, novo ostvarenje čuvenog ruskog dokumentariste Viktora Kosakovskog (Viktor Kossakovsky), biće premijerno prikazano i kod nas! „Akvarela“ (Aquarela / Velika Britanija, Nemačka, Danska, SAD; 2018, 89’) je izuzetno vizuelno putovanje kroz neuhvatljivu lepotu i sirovu moć vode. Od varljivog leda na Bajkalskom jezeru u Rusiji, preko Majamija i uragana Irme, pa sve do velepnih Anđeoskih vodopada u Venecueli, voda je glavni junak Akvarele. Film je nagrađen i Zlatnom zvezdom za najbolji dugometražni dokumentarni film na festivalu El Gouna 2018.

Iz Belgije nam stiže novo animirano ostvarenje kreativnog dvojca Eme de Svaf (Emma De Swaef) i Marka Džejms Rolsa (Marc James Roels)! Ovaj tandem proslavio se kratkometražnim filmom „Oh, Willy“, rađenim stop-animacijom, sa lutkama od vune, što predstavlja svojevrsnu retkost. Istom tehnikom nastao je i višestruki festivalski pobednik, neobičan i jedinstven film „Kakav veličanstven kolač!“ (Ce magnifique gâteau! / Belgija, Francuska, Holandija; 2018, 44’). Naizgled nepovezane crtice iz života pet likova: kralja, sredovečnog Pigmeja, propalog biznismena, izgubljenog portira i mladog dezertera, ubedljivo nas uvode u fantazmagorični prikaz belgijske afričke kolonije sa kraja 18. veka.

U saradnji sa Martom Popivodom i Festivalom savremenog eksperimentanog izraza REZ (Teorija koja Hoda [TkH]) – predstavićemo rad kustoske platforme D’EST iz Berlina i njihov višegodišnji angažman u mapiranju ženskih i kolektivnih umetničkih pozicija koje reflektuju post-socijalistički kontekst kroz pokretne slike. Ulrike Gerhard (Ulrike Gerhardt), umetnička direktorka, i Naomi Henig (Naomi Hennig), urednica i koordinatorka D’EST-a, beogradskoj publici predstaviće odabrane radove i pokrenuti aktivan dijalog.

Festival nastavlja svoj produkcijski angažman na projektu „Srpski animirani film“ –  posle prvog, sada je u pripremi i drugi DVD, 13 uzbudljivih animiranih radova nastalih u periodu od 1969 do 1977.  godine.

Pored promocije ovog DVD izdanja, planirano je i predstavljanje DVD-ja „Nagrađeni“, koji donosi izbor od dvadesetak najboljih filmova nastalih na predmetu Animacija, Fakulteta primenjenih umetnosti.

Urednik oba izdanja je naš poznati animator, likovni umetnik i pedagog Rastko Ćirić.

Na ovogodišnjem festivalu planirano je i posebno gostovanje emisije „Trezor“, Redakcije za istoriografiju Radio televizije Srbije.

Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd. Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA. Festival podržali: Italijanski institut za kulturu, Alma Quattro, Kafeterija, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Cena ulaznica biće ista kao i prošle godine, 200 dinara, dok će studenti uz indeks moći da posećuju besplatno projekcije.

www.martovski.rs // info@martovski.rs   

facebook.com/MartovskiFestival / twitter.com/MartovskiF / www.instagram.com/martovskifestival

Total
1
Shares
Previous Article
Borderland Soundtrack

Premijerno prikazivanje dokumentarne TV serije „Borderland Soundtrack“

Next Article
Ogenj

U KSET stiže koprivnička etno-punk-folk petorka Ogenj