Angel's Breath na vinilu

“Angel’s Breath”: Nakon 26 godina kultni album objavljen na vinilu

Angel’s Breath kultni je album, odnosno projekt Milana Mladenovića, legendarne rock figure ovih prostora koji nas je nažalost napustio 1994. godine i Mitra Subotića Sube, vrhunskog glazbenika i producenta koji je u Brazilu, gdje je tragično i stradao 1999. godine, postao prominentni producent pred kojim su bile najbolje profesionalne godine.

Nakon 26 godina Angel’s Breath po prvi je put objavljen na vinilu kao ekskluzivno i limitrano reizdanje sa snimkama koje je fantastično remasterirao Marko Perić. Bogato LP izdanje – 180-gramski papir, vinil u boji i download kod – u prodaji je po cijeni od 129 kuna. Croatia Records, Zadužbina Milana Mladenovića i obitelj Mitra Subotića Sube udružili su snage kako bi uspomena na Milana i Subu živjela i dalje, a njihove ideje i glazbu upijale neke nove, mlađe generacije.

Od objave izdanje se nalazi među najprodavanijima, a Maja Maričić u ime Zadužbine Milana Mladenovića nije krila zadovoljstvo tom činjenicom te je naglasila kako jedva čeka vidjeti reakciju fanova na LP izdanje: “Imajući u vidu da je hrvatska publika jako volela, a voli i dalje, Milana i njegovo stvaralaštvo, znali smo da će postojati veliko interesovanje za ovaj album, ali stvarno nismo očekivali ovakvu reakciju. Mi u Zadužbini smo veoma srećni što je Angel’s Breath ponovo objavljen jer smo ovime ispravili nepravdu što je album prošao gotovo nezapaženo kada je originalno izdat u decembru 1994. Tada se pojavio u jednom užasno nesrećnom momentu, neposredno posle Milanove smrti, a i ratne okolnosti su uticale na to da album posle nije ozbiljno promovisan. Sigurni smo da bi Milan danas bio veoma srećan i ponosan. Sa pažnjom očekujemo da i vinil bude u prodaji i zanimaju nas reakcije fanova na to izdanje. Zadužbini je ovo podstrek da nastavi da čuva sećanje na MIlana i Subu, a i na ostale članove EKV-a nekim budućim projektima, kao i potvrda da je ovo pravi put i način.

Počevši od prve pjesme na A strani, Metak, preko Praia do ventu eternu, Ogledala, Crva pa sve do posljednje, Velvet, Milan i Suba vode nas na spiritualno putovanje koje po tko zna koji put dokazuje o kakva se dva vrhunska talenta radilo i koliko je bio velik prostor njihove glazbene imaginacije.

Današnji čovek osuđen je da preko medija prima i doživljava ovaj svet kao kolaž čije pravo lice i celinu nije u stanju da sažme u konačnu viziju. Ovaj projekat, nazvan po imenu sveplanetarnog kopna koje se vremenom razdvojilo u današnje kontinente (radni naziv albuma bio je Pangea), bavi se pokretanjem svesti o zajedničkom duhu planete Zemlje u njegovom originalnom obliku, onakvom kakav je postojao pre početka procesa raspada“, pisao je Milan uz ovo izdanje.

Suba u svom tekstu tada zaključuju kako se radi o “muzici četvrtog sveta” pa tako piše: “Projekat za ovaj CD uradili smo Milan, Žoao, Fabio i ja. … Sva ta četiri posebna jezika  izgradila su jedan poseban, peti jezik koji je proizveo muziku bez tipičnog pečata ijednog od muzičara koji je svirao i učestvovao u kreiranju muzike. I zbog te mešavine, koja je nastala mešanjem četiri tipična pečata i stvorila peti, ja ovu muziku zovem muzikom četvrtog, a ne trećeg sveta.

Likovno oblikovanje vinilnog izdanja potpisuje Aleksandra Ćebić dok je sjajna ilustracija djelo Zorana Janjetova, Subinog i Milanovog prijatelja koji je uradio omot za orginalno izdanje iz 1994. godine i ilustraciju za ovo reizdanje. Uz izdanje dolazi i vrhunska fotografija Milana i Sube, autora Vladimira Radojičića te njihova dva teksta. Suptilno izvedeno likovno oblikovanje reizdanja – crno-bijelo rješenje omota – tu je da oda počast i čuva uspomenu na Milana i Subu jer su njihove pjesme i ideja ono što treba biti u prvom planu.

Total
1
Shares
Previous Article
Motorcharge Lost Cause

Motorcharge predstavio novi singl "Lost Cause"

Next Article
Vervet Dok plačeš i smiješ se

Vervet predstavio debi album "Dok plačeš i smiješ se"