Share
Anita Šunjić predstavila novi singl „Utjeha“

Anita Šunjić predstavila novi singl „Utjeha“

Mostarska kantautorka Anita Šunjić objavila je novi singl „Utjeha“

Nakon godinu dana čekanja te različitih promjena u planovima Anita nas je odlučila počastiti novim uratkom u karijeri. Do sada smo bili svjedoci 3 oficijelno izdata singla: „Korak naprijed“, „Put bez laži“, „Sretna na dan“, a s novim singlom „Utjeha“ željela je predstaviti detaljniji pristup aranžiranju i snimanju vlastitog materijala. Pjesma je snimljena skoro u potpunosti u kućnom studiju u vlastitom aranžmanu. Ali upoznajmo se pobliže sa samom pjesmom.

„Utjeha“ je himna nepreboljenih ljubavi, pjesma koja priča o prolaznosti vremena i ljubavi i o pitanjima ima li nade; da li smo zaslužili utjehu, jer se nismo trudili da spasimo ljubav od anđela koji nisu ispunili svoju ulogu zaštitnika. Anita također ističe da je ovo njen najkraći tekst kojim je ipak uspjela reći mnogo toga, a kao najvažniji stih ističe: „Znaš li gdje sam sad, da li me osjetiš, ili smo baš zauvijek slagali?“ Također, željela je puno više reći melodijom, pa je iz toga nastala odluka da vokalna linija bude snimljena iz nižeg tonaliteta.

Promocija je održana u mostarskom baru Vinyl, a ono što se moglo primijetiti je novina da Anita više ne predstavlja svoj rad samostalno, nego u formi benda koji zajedno s njom čine Amina Kreso (klavijature) i Samir Tojaga (bas gitara). Članovi su se upoznali u Rock Školi Mostar, koja je također pomogla u samoj pripremi događaja, a sav urađeni posao je uvertira u budući rad koji slijedi. Kao gost promocije nastupila je mlada kantautorka Sara Mihaela Dedić, koja je predstavila svoje 3 pjesme. Vinyl je kao i na prethodnoj promociji bio popunjen do kraja večeri, a toplu atmosferu uspjeli su zadržati do posljednjeg trenutka kad je puštena studijska snimka pjesme nakon 4 izvedbe uživo. Anita je najavila rad na prvom albumu „Pričati o ljubavi“ koji počinje već u 10-om mjesecu, a na njemu će biti 9 do sad neobjavljenih pjesama.

Prvi put istupa kao samostalni autor nakon raspada benda Venus početkom 2012. godine. Još u radu s bendom nastalo je nekoliko pjesama, ali je oduvijek postojala tendencija da se ostvari želja iz djetinjstva – vlastiti studio i aranžmani.

2017. Godine izlazi zvanično prvi singl „Korak naprijed“, kao rezultat projekta „Domaće nade“ Muzičke produkcije BHRT-a, i time kreće izdavački put mostarske kantautorke. Nakon 4 mjeseca izlazi drugi singl „Put bez laži“, koji je njen najdraži singl.

2018. godine kreće u izdavanje trećeg zvaničnog singla pod nazivom „Sretna na dan“, koji je rezultat pobjede na takmičenju u klubu Monument u Sarajevu, a uz singl predstavlja i svoj prvi spot. Dvije promocije u junu mjesecu bile su osvrt na čitav muzički put od djetinjstva do danas. Ovom pjesmom željela je predstaviti svoj iskorak u profesionalniji pristup sceni.

Čitavu 2018. godinu obilježili su mnogi kantautorski festivali u Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu, Rušeu, na prostoru bivše države gdje ostvariva zapažene rezultate i upoznaje regionalnu kantautorsku scenu. Drugo mjesto festivala Takt u Srbiji, Druga nagrada žirija i Prva nagrada publike na festu Kantfest u Sloveniji ostaje kao veliki poticaj za daljnji rad. Na tim festivalima upoznaje mnogo svojih kolega kantautora i shvata da je ta scena mnogo uvezana na europskom nivou. Kraj godine obilježava proslavom Nove godine u Novom Sadu, nastupom prije benda Irie FM na trgu zajedno sa prijateljima kantautorima s festa Takt.

Foto: Ida Dugalić