Share
Architectonica objavio peti studijski album “A Dream Come True”

Architectonica objavio peti studijski album “A Dream Come True”

Duo iz Zaječara Architectonica, koji čine braća Jan i David Rajković, izdali su svoj peti po redu album pod nazivom „A Dream Come True“.

Za miks i produkciju zadužen je David Rajković dok je mastering radio James Plotkin (Ennio Morricone, Isis, Jesu, Consecration, Triko). Album se sastoji od osam pesama i prikazuje bend u nešto novijem svetlu s obzirom da su se drastično udaljili od elektro/sint zvuka po kome su bili prepoznatljivi i još više se približili organskom i prog zvuku, zadržavajući psihodelične elemente. Neki su već rekli da je ovo fuzija koja bi se mogla nazvati „dream prog“ žanrom s obzirom da je bend postigao odličnu mešavinu sanjivog dream popa i prog rocka kakvog poznajemo iz sedamdesetih godina prošlog veka.

„Definitivno smo želeli da nam muzika zvuči življe i što manje sintetički i da se time istakne u odnosu na ostatak diskografije. Zbog toga smo koristili daleko više analognih instrumenata i produkcija je generalno mirnija u odnosu na neke današnje norme, što nam je u poslednje vreme postalo izuzetno bitno.“ objašnjava David.

Kao i svako izdanje Architectonice do sada i „A Dream Come True“ ima svoju glavnu tematiku. Nije nužno konceptualan album, ali sadrži niz aranžmanskih ideja koje svesno kreiraju određeni tok priče. S obzirom da je bend prvi put u svojoj karijeri koristio vokoder kao instrument, tematika o snovima je ovog puta obogaćena i tekstovima.

„Naša muzika je oduvek bila zasnovana pre svega na atmosferi sa ciljem da slušaoca odvučemo što dalje od stvarnosti. Snovi su mi uvek bili interesantni i nedodirljivi i taj koncept je bio spreman već nakon prošlog albuma, bez obzira što sam tekstove pisao tek u završnoj fazi snimanja novog albuma. Takođe, poslednjih godina doživeli smo ostvarenje neverovatno mnogo snova tako da je i taj deo priče uticao da se zaokruži koncept albuma koji je po meni veoma pozitivan.“ kaže David.

Album otvara pesma „Somna“ koja je verovatno najsvedenija pesma koju je bend uradio do sada. Nakon živahnog početka album polako tone u san kompozicijom Reverie Float“ i dalje uz „Infinity“, „Valiant Relict“ i „Somewhere“, pesme koje prepune gitara utopljenih u efektima i psihodeličnim vokalnim pasažima vode slušaoca u dalje dubinu, u duhu bendova Pink Floyd, Porcupine Tree, Air i My Bloody Valentine. Centralni deo albuma zauzima „The Rise Of The Setting Sun“, psihodelično putovanje od skoro 14 minuta. Sledi atmosferična „Altitude“ da bi se na kraju sve završilo uz naslovnu „A Dream Come True“.

Kao i dosadašnja izdanja benda i ovaj album je dostupan da se besplatno presluša na platformama kao što su Bandcamp i YouTube, a uskoro će biti dostupan i na ostalim platformama.

Foto: Ivica Ivanović