Share
BAM-C 2.0 – “Osovina je pomjerena”

BAM-C 2.0 – “Osovina je pomjerena”

Ukoliko niste spremni putovati u drugu zemlju u Post-COVID 19 eri, imate loš imunitet i dobru dozu straha onda nastavak ovog članka nije za Vas.

Drugo izdanje napredne muzičke konferencije u Sarajevu je nakon potencijalnog odgađanja za narednu godinu premješteno za 04-06 septembar. Kako su naveli organizatori:”Prvo izdanje konferencije je nastalo u mnogo turbulentnijem periodu za nas te vjerujemo da kultura koja je nastala u izolovanosti napuštenih skladišta zaslužuje svoj osjećaj slobode i neželimo je iznevjeriti.”

Buduci da je konferencija planirana za 150 do 200 posjetilaca predstavlja realnu mogucnost da nece postojati zakonske i logicke prepreke za odrzavanje ovog eventa. No ipak prema posljednjim studijama iz Holandije

One and a half meter society” ( društvo od metar i pol – na našem 2m) i studiji iz USA gdje od svih ispitanika 21.2 % želi i spremno je boraviti u zatvorenim zajedničkim prostorima kao što su kino, pozirište i a 12.4% u Noćnom Klubu – prema svemu tome, ipak ovogodišnje izdanje BAM-C 2.0 će biti samo za najhrabrije.

U potrazi za novim modelima funkcionisanja, muzička industrija je krenula u ekspanziju u virtuelnom-digitalnom svijetu kako bi je pokuša omasterizirati sa sadržajima i stvoriti novu vrijednost, koliko uspješno, postavlja se pitanje u mnogim krugovima.

Efikasni primjer je Berlinska klupska inicijativa “United We Stream” koja je do sada prikupila preko 500.000 eura od nastanka krize, sa ciljem prikupljanja 1 miliona eura u 250 klubova, kako bi olakašali ovaj period za 9000 uposlenika noćne ekonomije i njenog eko-sistema. Incijativu predvodi Lutz Leichsenring, ispred Berlin Club Commision-a, jedan od gostiju ovogodišnje konferencije BAM-C 2.0. Također, njegov projekat sa organizacijom Vibelab (www.nighttime.org) će pratiti sve slične inicijative i aktuelnosti o tome kako se kultura bori u kriznim vremenima.  Na web stranici možete pronaći informacije o novoj incijativi VIBE LAB-a

Call for local strategies: Global Nighttime Recovery Plan”.

”Svjedočimo teškim vremenima u kojima se kreativna zajednica širom svijeta drži zajedno, pokazujući solidarnost.  Inicijativa UnitedWeStream je zastupljena u 10 gradova i regija, a prikupila je više od pola miliona eura, brojivši preko 6 miliona pregleda. Ovo je samo pokazatelj koliko su konferencije, poput BAM-C, važne u cilju spajanja industrije – nadamo se što prije.” – Lutz Leichsenring

Druga strana digitalnog muzičkog djelovanja je booking biznis u svrhu sto boljeg globalnog pozicioniranja i popunjavanju kalendara.  Na ovu temu i atmosferu oko nje svoje riješenje će predstaviti Marcus Fitzgerald – osnivač Gigmita – online booking platforme i aplikacije za spajanje muzičara i organizatora evenata, i mreže festivala INES (The Innovation Network of European Showcases), projekta koji je pokrenuo osam međunarodnih izložbenih festivala, podržan od strane Kreativne Evrope.

Sarajevo će u samoj jezgri kotline ugostiti regionalne komšije i internacionalne prijatelje, profesionalce i magove iz različitih sfera napredne muzičke industrije koji ostavljaju neizbrisive tragove u razvoju muzičke scene. Dnevni program BAM-C Conference je osmišljen kroz koncept predavanja/panela u kinu Meeting Point, gdje će prisutni imati priliku čuti izvanredne priče profesionalaca, pionira, aktuelnih zvijezda i pokretača sub-kultura, ali i veterana iz muzičkog svijeta.

U srcu Sarajeva, ovo Boutique-Conference iskustvo nudi posjetiocima priliku za networking, kreativne doručke, 1-on-1 sesije uz kompletan konferencijski dio sa panelima, projekcijama, i muzičkim sesijama, te obećava 72 sata idealnog inovativnog muzickog iskustva.

BAM-C ArtExpo obogaćujemo još jednom izložbom radova šibenskog grafičkog dizajnera i ilustartora – Jakova Tabule koji je patentirao vizuelne identitete mnogih festivala, umjetnika, hotela i firmi, a svoj najveći uspjeh dosegao izradom omota nove ploče japanske house legende Shinichora Yokote, u kojoj je sažeta njegova tridesetogodišnja muzička karijera.

Još jedan od predavača nam dolazi iz susjednog Beograda, predavač sa SAE Instituta – Bojan Rajičić, audio inžinjer, koji je svoje iskustvo gradio radom na nekim od najvećih festivala i koncerata u regionu, poput EXIT Festivala, Sea Dance, Love Fest, Sea Star i drugih. Šta znači biti audio inžinjer, i provoditi preko 120 dana na terenu saznajte na predavanju u okviru BAM-C Conference dnevnog programa.

Pored navedenih predavača u sklopu ovogodišnje konferencije vas očekuje drugo izdanje MUSIC HACKATHONA u partnerstvu sa kompanijom Mistral i Sarajevo Film Festivalom. Tema Hackathona za ovu godinu je Festival Digital Experience 2.0 koja će navesti učesnike da razmisle i ponude riješenja o unaprijeđenju festivalskih iskustava u vrituelnom svijetu. Više o prijavama uskoro u narednim objavama i na zvanicnim adresama.

Budući da Bosna i Hercegovina emituje svoju energiju u smjeru incijativa koje okupljalju stručnjake, novitet u području MICE industrije je i novi IDEALISTS Summit koji se priprema za Oktobar 2020., a ideju i koncept će nam prvi put predstaviti Sanela Musić, founder of SanChild NGO i business owner of SanZen Consulting.

Za kraj jedna informacija koja se tiće više one koji vole provoditi vrijeme iza displaya. Nakon dugo planiranog razvoja medijskog programa BAM-C uskoro kreće sa svojim projektom BAM-C TV. Prvi serijal se prikazuje na youtube kanalu, kao video poruke profesionalaca iz muzičke i kreativne industrije sa krovnom temom “HACKING NOWNESS X PREDICTING FUTURE” – Na kanal se mozete pretplatiti na ovom linku a u prvoj epizodi uskoro poslušajte poruku osnivačice, Music Export Ukraine,  Dartsya Tarkovska.

“Dolazi nam novo Sutra, nova verzija normalnog, novi način okupljanja, predikcije bruje sa različitih strana, a nudi nam se strah, činjenice, paranoja, ali i nove mogućnosti, ispiti hrabrosti i sve ono što jedno pomjeranje iz osovine nosi sa sobom. BAM-C u svom drugom izdanju očekuje goste u Sarajevu od 4-6 septembra u najizazovnijem izdanju do sada koje će biti prilagođeno septembarskim pravilima i zakonskim okvirima. Radujemo se ponovnom okupljanju regiona iako je osovina pomjerena, kreacija je nastavljena. Vidimo se!”
Mersel Bujak, BAM-C Ideatect

Early-Bird ulaznice > bit.ly/2wER6SA

Youtube Kanal > bit.ly/2y3F0Dt