Banjalučko metal veče probudilo ono što je ostalo od scene

U petak, 17. novembra u banjalučkom KSET klubu, održao se “Banja Luka Metal Night” događaj. Tu veče su se banjalučkoj publici predstavili Monolith, Cornix i Melldown. Tri pomenuta benda su uspjeli probuditi ono što je ostalo od banjalučke metal scene.

Monolith su novo ime, mahom sastavljeni od jako mlade ekipe, što je na kraju i pohvalno. Iako su tehnički bili tribute bend, to im se ne može uzeti za zlo, jer im je ovo prva svirka u ovom sastavu i imenu. Za svirku se ne može mnogo toga reći, osim da su dosljedno i po “slovu zakona“ odsvirali svoju “zadaću“ koju su postavili pred sebe. Ako je suditi po pjesmama koje su obrađivali, moglo bi se naslutiti da naginju dumerskim sludge pravcima. Budu li se zadržali na sceni, ovo bi mogao biti jako zanimljiv projekat čim se riješe obrada i krenu raditi svoje stvari. Jako svijetla tačka nastupa je bubnjar, koji je zaista odradio vrlo dobar posao tu veče.

Drugi na binu izlazi bend Cornix. U svojih deset godina postojanja oni su već poznati starijoj banjalučkoj metal publici. Set je već provjeren, pjesme koje se nalaze na njihovom “Ratna mašina“ albumu iz 2017. godine bile su poslužene prisutnima. Novost je svakako povratak Ace, starog gitariste benda; ostaje da se vidi da li je to zastalno ili samo za ovu svirku. Svakako da bi bilo lijepo dočekati novi materijal i neke nove pjesme Cornixa.

Treći i posljednji bend večeri je bio Melldown. Meni lično, nepoznanica. Momci baštine malo moderniji prizvuk svojoj muzici, ima tu melo-death momenata sa onim što bismo mogli nazvati kao ekstremni metal, jer očigledno lete između žanrova. Jedan minus jeste sam pristup benda scenskom nastupu, više izgledaju kao grupa drugara koji su izašli na piće, nego na svoj koncert. Ali, postoji veliki plus u njihovom nastupu; autorska svirka. Melldown je skoro izbacio album (digitalne platforme) i odlično je što su na bini izvodili svoje stvari. Nažalost, bend je trenutno u onoj grupi od 95% banjalučkih bendova (ikada) koji su nekada nešto snimili ali to nisu izbacili u fizičkom formatu. Nadam se da će to “popraviti“ do idućeg nastupa.

KSET nije DFK klub, ali sa ovom malo većom binom svakako je pozitivna stvar za alternativnu scenu grada na Vrbasu. Može se reći da je odziv publike za događaj bio odličan. Ovo odličan će razumjeti oni stariji koji već dvadeset i kusur godina posjećuju metal koncerte u Banjaluci.

Valjalo bi da se priča metal koncerata nastavi u najvećem gradu Srpske.
Ima tu još jedan tehnički minus, zašto “Metal night“ umjesto “Metal veče“? Budimo realni, lokalni metal bendovi sviraju, a ovo nije London.

Sve u svemu ovo je jedno dobro iskustvo za grad, za ostatke metal scene i za mlađe ekipe koje tek trebaju početi posjećivati svirke i podržavati scenu.

Total
0
Shares
Previous Article
Rod Stewart  u maju 2024. prvi put u Srbiji

Rod Stewart u maju 2024. prvi put u Srbiji

Next Article

Батюшкина black metal liturgija u Zagrebu