Share
Beogradski mesec fotografije 2019: 50 pišem, 202 pamtim! Foto-istorijat „Dvestadvojke”

Beogradski mesec fotografije 2019: 50 pišem, 202 pamtim! Foto-istorijat „Dvestadvojke”

„Pola veka Radio Beograda 202 na vrhu – ni Tito nije mogao bolje!” Foto-istorijat Beograda 202

U okviru Beogradskog meseca fotografije, povodom 50 godina Radio Beograda 202, biće predstavljani neki značajni i zanimljivi momenti i ljudi čije fotografije dočaravaju istoriju ovog radija. “Dvestadvojka” se prvi put čula u etru 27. juna 1969. godine. Od tada do danas ostaje prepoznatljiva po svojim kultnim emisijama, prenosima, najboljoj muzici, drugačijim voditeljima, temama koje ne biraju uzrast i stalnoj komunikaciji sa slušaocima.

Neke od emisija i rubrika su “bojile” etar i pomerale granice običnog i tradicionalnog radijskog programa su: Ozon, Indeks i Indeksovo radio pozorište, Krug Dvestadvojkom (koji su, između ostalih radili Momo Kapor i Jovan Ćirilov), Ventilator (autora Zorana Modlija), Sav taj džez, Bluz sat, Disko susret, Poselo, Dragstor ozbiljne muzike, Za vaš magnetofon, Poetski teatar, Ponoćni bioskop, Ružičasti i crni Grand prix. Neke su opstale do danas i to pod starim imenom poput Hita nedelje 202, Klincijade, Dragstora zabavne muzike, odnosno Muzičkog dragstora 202. Neke su modifikovane i pod novim imenom nastavile da “žive” u etru – poput Bluzologije ili Diskoteke plus. Emisija legendarnog Vlade Džeta Demo ekspres godinama je jedino pouzdano mesto za predstavljanje nove domaće rok i pop-rok scene. Da ne zanemarimo i nove emisije koje su osvojile slušaoce: Top lista, Kako da ne, Pravac, Obrati pažnju, Rok razgovori, Hitovi 21. veka, Priče o pesmama, Kućni savet…

Beograd 202 je prvi radio koji je izašao iz studija i emisije uživo radio na terenu i to na neobičnim mestima (iz aviona, tramvaja, pećine, sa Ade Ciganlije, stadiona, koncertnih sala). Izrastao je u jedini radio koji u kontinuitetu prenosi najbolje koncerte vodećih domaćih i inostranih bendova i organizuje nastupe najvećih i najperspektivnijih domaćih muzičara. Pored slika iz arhive Radio Beograda, predstavljamo i kolekciju Marine Pešić “Potpisano izvan vremena” koja idealno spaja program “Dvestadvojke” i rok fotografiju. Otvaranje izložbe je 15. aprila u 18h u Biblioteci Grada Beograda.

Biografija

Marina Pešić rođena je 13. novembra 1987. godine u Užicu. Trinaest godina unazad živi u Novom Sadu. Profesionalno se bavi građevinskim inženjerstvom. Pored angažovanja u građevinskoj struci, ona pronalazi vreme za još dve svoje pasije – muziku i koncertnu fotografiju. Muziku je zavolela u detinjstvu i to neizmerno, kako se muzika jedino može voleti. S vremenom, počela je na koncertima da beleži muzičke slike i usmerila se na veštinu koncertne fotografije.

Godinama fotografiše probrane muzičke događaje za novosadski portal Remix Press.

Ljubav koju ulaže u svaku koncertnu fotografiju vratila se naklonošću koju prema njenom radu imaju najveći regionalni sastavi i autori – svi na čijim koncertima je bila angažovana kao fotograf. Dobitnica je specijalne nagrade „Glas žene u muzici” na međunarodnom foto-konkursu „Glas koji se vidi, slika koja se čuje” 2017. godine, a 2018. dodeljena joj je plaketa Special Mention na međunarodnoj izložbi koncertnih fotografija „Čisto oko, puno srce.”

Njene odabrane fotografije možete pogledati na fejsbuk stranici „Moć muzike” kao i na portalu remixpress.com

Samostalne izložbe:

  1. „Moć muzike” – Gradski kulturni centar Užice, 2017.
  2. „Potpisano izvan vremena” – Gradski kulturni centar Užice, 2018.

Kolektivne izložbe:

  1. Jazz fotografija – Novi Sad, 2016.
  2. Jazz fotografija – Novi Sad, 2017.
  3. „Glas koji se vidi, slika koja se čuje” – Zenica, 2017.
  4. „Čisto oko, puno srce” – Zenica, 2018.

Kustos izložbe je Ružica Vrhovac.