Share
Bez rikverca objavili novi singl ”Sloboda”

Bez rikverca objavili novi singl ”Sloboda”

Banjalučki bend Bez rikverca predstavio je novi singl, pod nazivom “Sloboda”.

O singlu ”Sloboda” i planovima za budućnost

Nakon četiri pjesme koje su snimljene u Oksigen studiju u Banja Luci, bend je nedavno izbacio novi singl.

– Ovog puta odlučili smo da promijenimo studio iz čiste radoznalosti, da vidimo može li se dobiti nešto moderniji zvuk. U Digital Boyler studiu, kod Ninoslava Dobrijevića Tikija, snimljena je pjesma a u pripremi su još dvije. Sloboda je nastala relativno brzo, gitarista je najprije snimio telefonom rif koji je smislio u momentu, a pjevač je već imao uradjen tekst koji se kasnije savršeno uklopio. Bend je na idućoj probi, za nepuna dva sata, završio aranžman pjesme i ona je već bila izvodjena na nekim gitarijadama. Ono što je nas fasciniralo jeste to da je publika, pored odlične reakcije na naš nastup, pjevala refren Slobode zajedno sa nama, iako su prvi put čuli pjesmu.

– Misljenja smo da imamo dobru pjesmu, da smo otišli korak dalje u stvaralačkom smislu. Objašnjavati poentu pjesme je možda i suvišno jer tekst iste je jako sažet I direktan, rokerski što bi se reklo. To je ono što vjerujemo I što osjećamo u datom trenutku. Imamo suviše godina da bi se nekome dodvoravali, tako da će i ostale pjesme imati posebne priče, koje nisu komercijalne prirode. Vjerujemo da se na ovome neće zavrsiti, bend je trenutno u fazi pravljenja novih stvari i inspiracije ne manjka. Svakako da pet pjesama nije mnogo, ali ako uzmemo tešku situaciju koju dijeli vecina demo bendova, onda nema mjesta pesimizmu. Imamo pola albuma iza sebe, pjesme koje nisu stigle do finalnog studijskog  snimanja su takodjer navjezbane I cekaju svoj trenutak. Finansijska situacija nije nimalo jednostavna, nijedan od clanova benda ne zivi od muzike, ali kada je rijec o pravljenju sopstvenih pjesama onda govorimo o cistoj ljubavi. Imamo zelju da sviramo gdje god se ukaze prilika, nagrade su apsolutno nebitne. Bendovi dolaze na festival, sviraju, pobijede, osvoje nagradu I nakon nekog vremena prestanu sa radom. Nas cilj je svirati I praviti autorske pjesme u kontinuitetu, sve dok  budemo imali o cemu pjevati.

Biografija

Ideja o radu na autorskoj muzici i pronalasku vlastitog muzičkog izraza rodila se krajem 2013. godine u Banja Luci. Nakon odlaska pjevača na ostrvo Malta 2015. godine bend pravi dvogodišnju pauzu. Početkom 2017. godine ponovo se okuplja, sa izmjenjenom postavom, u namjeri da se potpuno posvete autorskim pjesmama koje su pisane isključivo na maternjem jeziku. Sastav čine Aleksandar Savić Jagoda (gitara), Vladimir Jeličić Vlado (bas), Nikola Maksimović Sosin (bubanj) i Goran Gavrić Grga (vokal). Bend je zvukom na tragu osamdesetih, ekipa teži čvrstom rocku uz povremene primjese bluz elemenata. Tekstove pjesama piše vokal i pjesnik koji ima objavljenu i nagrađenu zbirku poezije “Tunel” (štampanu u Brankovom kolu, Sremski Karlovci 2013. god), a sredinom marta 2018. objavljena mu je i druga knjiga poezije pod nazivom “Zapisi sa malteške hridi”. Kreator muzike je Aleksandar Savić dok se oko aranžmana pjesama uglavnom dogovaraju sva četvorica. 2017. bilježe svoj prvi javni nastup i to na banjalučkoj gitarijadi gdje osvajaju visoko, i za njih potpuno neočekivano, treće mjesto. Iste godine, ušli su u Oksigen studio kod Momira Nikića, i o svom trošku snimili četri pjesme. Prošle godine na Vojvođanskoj gitarijadi, u Kisaču, osvajaju 3. mjesto na takmičenju demo bendova. Nedavno iz Digital Boyler studija u Banja Luci izašla je i nova pjesma zvučnog naslova „Sloboda“.