Share
Birth of Joy: ‘Jako se veselimo ispijanju šljivovice nakon koncerta’

Birth of Joy: ‘Jako se veselimo ispijanju šljivovice nakon koncerta’

Psihodelični rokeri iz Nizozemske, grupa Birth of Joy, održat će koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture u subotu, 21. listopada, u sklopu promocije albuma “Get Well”. Birth of Joy su neumorno obišli čitavu Europu, dijelove Amerike i Afrike te su održati više od 450 koncerata, a uvjerljivo postaju prava koncertna atrakcija. Njihova posvećenost glazbi i live nastupima podsjeća na zlatne godine rock'n'rolla te dokazuje da su Birth of Joy prava vatrena lopta puna energije. Ovo će im biti prvi nastup u Zagrebu, a detalje o njima saznali smo upravo od članova benda kroz kratki razgovor.

Koncert u Tvornici će vam biti prvi nastup u Hrvatskoj, što očekujete?

Teško je reći što očekujemo, znamo samo da je Hrvatska jako lijepa zemlja. Zaista obožavamo kulturu, a posebno ljude država koje smo dosad posjetili na vašem području.

https://www.youtube.com/watch?v=6F2WG5bos8

Koliko postojite kao bend i što se sve promijenilo od početka?

Zajedno smo u bendu desetak godina. Upoznali smo se u školi Herman Brood Academie, koja je dobila ime po nizozemskoj rock legendi Hermanu Broodu (provjerite sve o njemu ako dosad niste). Prvog dana ondje smo počeli svirati skupa i to se dosad nije promijenilo.

Gdje najviše volite svirati i zašto?

Prošle godine smo dosta nastupali po Francuskoj, ali ove godine smo dosta manje svirali nego inače, što je dapače bio naš izbor. Prvi put smo si zaista uzeli vremena te smo napravili novi album.

Kako je festival Eurosonic Noorderslag pomogao vašoj karijeri?

Dosta zapravo. Na Eurosonicu nas je primijetio šef TransMusicala, festivala sličnom Eurosonicu. Čuo nas je kako sviramo te nam je dogovorio koncert u Francuskoj, koji je na kraju ispao jedan od boljih koncerata dosad.

Odakle ime benda Birth of Joy?

Ideja imena nam je došla iz Nietzscheove knjige “Birth of tragedy”, ali i iz potrage za srećom koju smo pronašli svirajući rock glazbu.

Koji vam je najdraži album koji ste dosad snimili i zašto?

Logičan izbor je “Prisoner” jer je to album koji nam je dosad donio najviše uspjeha. S druge strane, najdraži album nam je uvijek onaj na kojem smo zadnjem radili jer nam je iskustvo najbliže.

Koja je pozadina posljednjeg albuma “Get Well”?

Naš zadnji album je malo mračniji nego ostali albumi, na primjer “Make Things Happen or Life in Babalou”, ali opisuje vrijeme i raspoloženje na dobar način.

Kakvi su vam planovi nakon Zagreba?

Ispijanje šljivovice!

100posto.hr