Blankfile predstavio spot za pesmu B.F.H.C.-min

Blankfile predstavio spot za pesmu „B.F.H.C.“

Kako mali dobijaju velike je uvek aktuelna tema koja zaokuplja pažnju. Pogotovu među nama u Srbiji koji slušamo iz dana u dan koliko smo mali. Još pažljivije na temu gledamo ako se bavimo muzikom u toj maloj Srbiji, a baš nas gađa, onako, direkt u glavu i srce ako to radimo kako to radi Blankfile. Priču o tome, u vidu novog spota, priča ovaj beogradski hardkor bend.

15 godina prolivanja krvi i znoja, kako kažu momci iz Blankfile, toliko je dovoljno da stignete tu gde su oni. A gde su? Pa, i dalje na margini muzičke scene u Srbiji, ali jači nego ikad, čini se. Sigurni u sebe i to što rade, ovi momci objašnjavaju onu mantru da to što su „mali“ ne može da ih spreči da rade velike stvari. U tom ritmu nastavljaju i domaćoj muzičkoj sceni serviraju ukus modernog beogradskog hardkora u vidu novog spota, a za ponajviše autobiografsku pesmu sa aktuelnog EP izdanja (Gold Standard, 2023) – BFHC. Jedan video koji može lagano da se izmeri sa svetskim spotovima vrhunskih bendova iz žanra, ali možda još bitnije, sa svime što viđamo od muzike po domaćim tv i internet programima. 

Spot je skoro, pa u potpunosti, igrani spot. Imamo uvod, razradu, obrt i zaključak. Sve to u tri minuta. Naravno da nije moglo da se izbegne prikazati i sirovu energiju BFHC kolektiva, ali spot dominantno vozi filmska priča o grupi momaka koji igraju svoju partiju života. Simbolično, za glavnu temu je uzet poker, jer možda i najbolje oslikava životnu igru koju igra Blankfile (i svaki sličan bend u Srbiji) –  besomučno rizikovanje i ulaganje, borba da se ostane u igri, te opijenost ciljem da se postigne pobeda, koja je unapred određenim uslovima, u startu već jako nerealna. Taj put nije lak i nosi mnogo razočaranja i udaraca na moral. Ipak, ova grupa momaka, bar u spotu, na kraju doseže do te zlatne pobede. Dok moćni protivnik besni zbog toga, svi „mali“ ovoga sveta mogu da otvore šampanjac i slave do kasno u noć, pod svetlima sistema koji je pokušao da ih limitira. 

Kao i nekoliko puta do sad, Blankfile je producentsku palicu za ovaj video uradak predao Dušanu Jaukoviću i snimano je na više lokacija u Beogradu. Nivo produkcije je filmski, a interesantno je da momci u ovom spotu, po prvi put do sad, nijednom ne uzimaju instrumente u ruke. Zamisli to! Ideju za scenario su doneli sami, a scene su kadrirane po ugledu na top filmove koji se bave pokeraškom tematikom, kao što su Rounders, Casino Royale i dr. Inače, scene napolju su snimane u gerila fazonu – dođem, snimim, bežim, pa su tako, na primer, momci lično na terenu morali da organizuju tokove slučajnih prolaznika dok se hvata sledeći savršeni „take“. Za drumski saobraćaj ne smemo da pričamo, bar ne zvanično. U svakom slučaju do-it-yourself priča.  

Da li će se svi složiti u oceni da je domaća muzička scena dočekala jedan vrhunski video spot, pesmu i bend, ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno – takav pristup ne viđamo često kad je underground u pitanju. I, na kraju, kako mali pobeđuju velike?! Svi taj odgovor već znate, a pogledajte novi spot Blankfile za pesmu BFHC, ako vam je potreban mali podsetnik, navodi se u saopštenju.

Foto: Dušan Jauković

Total
0
Shares
Previous Article
Melldown bend

Melldown objavio svoj album prvenac “Cryptomnesia”

Next Article
Uskoro srpsko izdanje knjige Please Kill Me

Uskoro srpsko izdanje knjige „Please Kill Me: necenzurisana usmena istorija panka“