Share
Bosi u norveškom vlakiću s Vulture Industries

Bosi u norveškom vlakiću s Vulture Industries

Izvještaj sa nastupa norveškog sastava Vulture Industries i riječkog Old Night u klubu Močvara u Zagrebu.

Norveška ljubav s razlogom ne popušta. Srećom, čitamo o bendovima koji dolaze gostovati kod nas i u najavi skužimo da su žanrom raznoliki bendovi vodili Vulture Industries sa sobom na turneju, a među njima i Leprous na čijem smo koncertu bili prošle subote. Bilo je to 2013. godine kad je Leprous promovirao svoj album “Coal“. Nama prava garancija da će biti odlično, i odlučili smo na ovaj koncert otići ni ne poslušavši ih do dana prije koncerta. Kad smo ih preslušali, nismo mogli dočekati drugi dan da ih vidimo u Močvari. Ima nešto toliko zanimljivo u tim sjevernjacima da padneš na njih na prvu, a to se dogodilo čim svo pogledali ovo:

Dolaze iz obalnog grada Bergena i svoj jedinstveni pristup avangardnom metal izgradili su na mješavini progresivnih, eksperimentalnih, doom, ekstremnih i gotovo simfoničnih elemenata. Sviraju od 1998., često mijenjaju članove kao i ostali norveški bendovi o kojima sam već pisala. Naziv Vulture Industries nastao je 2003. godine. Iza sebe imaju jedan EP i četiri albuma, a na koncertu će nas bolje upoznati sa posljednja dva.

Već oko 20:15 gasimo cigarete na terasi jer počinje svirati riječka grupa Old Night koja tako punokrvno zvuči da smo ostali u čudu kad smo nakon prve pjesme skužili da jedna od glavnih gitara uopče nije bila uključena. Stvar je u času riješio uključivanjem gumba pjevač Vulture Industriesa koji je iz publike gledao nastup. Što je slijedilo dalje je čista uživancija u atmosferi koju su stvorili kombinacijom balada, doom metala i progresivnog rocka, uz neke dodatne utjecaje koji me čak vraćaju u srednjoškolsko darkersko doba. Old Night 2015. osnovan je kao solo projekt koji je uz ostale članove benda ubrzo postao zvukom toliko bogat bend da imate osjećaj da su devetorica na pozornici. A tamo su “samo“ tri gitarista, basist  i bubnjar. Uz pjevača tu su i prateći vokali, jedan viši i čist, a drugi reži. Predstavili su nam pjesme sa svog prvog albuma “Pale Cold Irrelevance“ koji sam sa zadovoljstvom preslušala večer prije koncerta i sigurno ću mu se uskoro vratiti. Obzirom da su van naše zemlje poznatiji i cjenjeniji, album je objavio njemački Naturmacht Productions / Rain Without End Productions. Poslušajte ga, sigurno nećete pogriješiti:

Izmjene na pozornici su trajale petnaestak minuta, pa čim su redom na pozornicu počeli izlaziti bosi gitaristi i basist, opušteno smo dočekali bubnjara i pjevača, a oni su svoju predstavu, u kojoj ćemo kasnije i sami sudjelovati, započeli pjesmama s novog albuma “Stranger Times“: “Tales of Woe“ i “Strangers“. Uslijedile su pjesme s albuma „The Tower“ i na “The Pulse of Bliss“ pjevač je već stajao na barskoj stolici, a pjevajuči pjesmu “The Hound“ spustio se među nas, naslanjao svoju glavu na naše što je izazvalo još veću sreću i opuštenost. Tada je skužio i jednog dečka u publici koji pleše bos u znak solidarnosti s dečkima gore, pa je sve uz smijeh benda  odletjelo na jedan viši nivo. Kad je rekao da će za sljedeću pjesmu “As the World Burns“ trebati tamburin, bubnjarevu palicu i puno naše ljubavi, sve mu je isti tren servirano. Kompletno im prepušteni plesali smo na “Something Vile“ ( to vam je ona iz spota gore ), “Lost Among Liars“ i “The Tower“, pa nam je bilo teško čuti da slijedi posljednja pjesma, no utješio nas je kad je rekao da će baš zato ta pjesma biti dugačka i nešto nam objašnjavao da su ubacili dio neke druge pjesme ( Slovenske? ) i da ćemo za minutu formirati vlakić i nemoj da mu se netko ne ukrca na taj vlak. Znači, bend koji je prvi put u Zagrebu, među publikom koja nije inače predivlja, ovako nas raspametiti…to je nevjerojatno – mi smo sami formirali vlakić i prije nego se spustio s pozornice, vozili se ukrug po Močvari i do kraja pjesme pjevač je, potpuno mokre košulje, pjevao u publici. Naravno, ostali smo još sat vremena nakon koncerta s bendom i ostatkom očaranih ljudi iz publike pokušati sabrati dojmove odjeveni u majice koje smo kupili poslije koncerta.

Autor: Andrijana Lepka   Foto: Dario Lepka

  1. […] sada su to samo koncerti i festivali vikendom i samo su takvi dogovoreni do kraja godine. Ponuđeno nam je nekoliko turneja, […]

Comments are closed.