Share
Buč Kesidi, Šajzerbiterlemon i drugi u muzičkom programu 6. Bašta festa

Buč Kesidi, Šajzerbiterlemon i drugi u muzičkom programu 6. Bašta festa

Uz muzički program Bašta festa plesaćete do zore pod vedrim nebom, uz najoriginalnija imena domaće muzičke i klubske scene. I sve to – besplatno!

Šesti Bašta fest – internacionalni festival kratkog igranog filma, održava se od 04. do 07. jula 2019. Kao i prethodnih godina, festival okuplja najzanimljivije mlade filmske autore, glumce i muzičare iz čitavog sveta na jednom mestu – u Bajinoj Bašti.

Muzički program se održava u parku „Borići“, počinje odmah nakon projekcija filmova, od 00h, svake noći u toku trajanja festivala.

U četvrtak, 04. jula, slušaćemo Shoomadisca, u petak 05.jula – Bege Fank, koji nam kao što im i sama imena kažu donose disko i fank zvukove!

Subota, 06. jul, rezervisana je za Bašta žurku i Čola veče – veče pesama našeg najvoljenijeg pevača – Zdravka Čolića. Za Dj pultom su naš koordinator muzičkog programa Stefan Saveski i Nebojša Ilić Šone, koij čine Funk Technik group, koji je redovni domaćin Bašta žurki.

Program se završava u nedelju, 8. jula nastupom najaktuelnijih i (verujemo) najperspektivnijih mladih bendova Buč Kesedi Šajzerbiterlemon.

Svi programi Bašta festa dešavaju se u Bajinoj Bašti – na otvorenom i BESPLATNI SU, te ste više nego dobrodošli da nam se pridružite i uživate u filmsko-muzičko-edukativnoj avanturi!

Buč Kesidi je levoruki indi rokenrol elektro disko duo iz Pančeva, potpisan za izdavačku kuću Kontra. Iza sebe ima debi album „Posesivno-ospulsivni hospul“ koji prati pet popularnih singlova i video spotova, među kojima su „Jaa (imam plaan)“, „Draga?“, „Kafe aparat“, i dugogodišnji niz koncerata po regionalnim klubovima i festivalima.

Krajem prošle godine izbacili su radijski hit „Nema ljubavi u klubu“, prvi singl sa nadolazećeg drugog albuma, koji je doneo veliki odziv kod publike kao i pozitivne kritike na svim regionalnim top listama (Balkanrock, Tegla.rs, Muzika.hr, BeforeAfter, Strategija zvuka…), a poslednji singl koji je izašao u aprilu, „Đuskanje ne pomaže“, već dobija još bolje kritike i potvrđuje njihovu težnju ka komercijalnom i umetničkom uspehu u radu na drugom albumu. Trenutno spremaju novi singl, letnji hit, koji treba da izađe u julu.

Na festivalu će svirati selekciju hitova sa debi albuma, kao i nekoliko potpuno novih pesama sa predstojećeg albuma.

Klačar Kristijan Shoomadisco 

DJ od 1996. godine, iza sebe ima nekoliko radio emisija, što FM, što na internetu, hiljade noći za mixetom po celom Balkanu i svim poznatijim klubovima, festivalima u regionu.

Stil varira od jazz-a,pa preko funka i disko muzike pa do novih, pažljivo odabranih primeraka novije elektronske plesne kulture i sve u korist plesa.

Šajzerbiterlemon

Šajzerbiterlemon su Ana Đurović na bubnjevima, Mario Marković na basu i pratećim vokalima i Jovan Sibinović – gitara i lead vokal. O njima kažu: „Ima tih nekih bendova koji se s vremena na vreme pojave u moru sličnih/generičkih/istih i jednostavno uspeju u onome što će mnogi svrstati u red izmišljanja tople vode, ipak, voda ovih momaka i cure je nešto toplija i premda su uzori i uticaji neizostavna stvar u današnjem rokenrolu, njihov način i pristup nije pusta mimikrija nego krvožedni ugriz do kosti preko vena i krvi.“

Bend je nastao početkom 2014. godine, a prva svirka je održana u beogradskom klubu “Atom”, 30. marta 2014. godine, kada je Šajzerbiterlemon nastupio zajedno sa bendovima Vizelj i Warhol.

U maju 2015. godine ŠBL postaje jedan od pobednika Converse Rubber Tracks takmicenja i osvaja snimanje u Studiju M u Novom Sadu, a demo snimke promovišu na svirkama u Božidarcu, na Zidiću ispred Doma omladine, i mnogim drugim.

Tokom 2016. dolazi do promene postave, u aprilu 2017. godine izlazi prvi zvanični singl i spot „Čudni ljudi“ koji osvaja razne regionalne top liste (6. Mesto u izboru portala Balkanrock za regionalni singl godine), a u oktobru iste godine bend samostalno objavljuje svoj prvi EP, koji dobija sjajne kritike, pronalazi mesto na mnogim regionalnim godišnjim top listama i koji zatim promoviše svirkama u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, Ljubljani, Subotici, Nišu itd.

U martu 2018. bend naknadno izbacuje spot za treći singl sa albuma “Opet on”, koji kasnije zauzima treće mesto u izboru portala “Muzika.hr” za najbolji regionalni spot 2018. godine.