Share
Čet Bejker, Čak Beri, Džo Stramer i drugi u dokumentarcima 4. izdanja „Paralelnih vizija“ – festivala muzičkog filma

Čet Bejker, Čak Beri, Džo Stramer i drugi u dokumentarcima 4. izdanja „Paralelnih vizija“ – festivala muzičkog filma

Među „akterima“ igranih i dokumentarnih filmova četvrtog izdanja „Paralelnih vizija“ – festivala muzičkog filma su Čet Bejker, Čak Beri, Majkl Džekson, Džo Stramer, Pol Makartni, „Kleš“. Festival se, od 30. oktobra do 3. novembra, održava u Art bioskopu Kolarac, u okviru Kolarčeve zadužbine.

Jedinstvena selekcija igranih i dokumentarnih muzičkih filmova donosi deset celovečernjih naslova i nekoliko kratkih ostvarenja.

Među igranim filmovima je biografsko ostvarenje (tzv. biopik) o poslednjim danima džez legende Četa Bejkera Moje ludo srce koji će i otvoriti festival, kao i romantična muzička drama, čiji je lajt motiv muzika kultnog britanskog sastava „Kleš“ London Town, koji će zatvoriti festival, a u okviru dana posvećenog obeležavanju četiri decenije legendarnog pank-rok albuma London Calling sastava „Kleš“.

Dokumentarni filmovi donose biografije umetnika i bendova, ali ne beže ni od analize gorke strane industrije zabave i pop kulture, tako će publika imati priliku, da na velikom platnu pogleda priču o kontroverznim segmentima života Majkla Džeksona Napuštajući nedođiju (prvi i drugi deo), nagrađenu prestižnim Emijem za 2019. godinu.

Paralelno, tu su i biografije jednog od pionira rokenrola Čaka Berija Chuck Berry, zatim australijskog benda „Goubitvins“ The Go Betweens – Baš ovde, kao i odličan dokumentarac sa igranim elementima o španskim danima frontmena grupe „Kleš“, Džoa Stramera Joe Strummer on the Run.

Takođe, deo ovogodišnjeg programa su i fenomenološki prikazi liverpulskog kluba „Kavern“ (Cavern club) za koji se tvrdi da je kumovao uspehu legendarnih „Buba“ – „Bitlsa“, kao i prekookeanska priča o pola veka najpoznatijeg rok magazina svih vremena Roling stoun – Priče sa ivice (prvi i drugi deo). Tim povodom biće organizovan i tribinski program na temu: Gde su se otkotrljali rok magazini.

Projekecije se odvijaju svakog dana od 18.30 i 20.30 časova, a karte po ceni 250 dinara, dostupne su na blagajni Kolarčeve zadužbine.