Share
Činčila, Jindas, Sunday Stories, Skroz i Helem Nejse u programu Festivala Baščaršijskih noći

Činčila, Jindas, Sunday Stories, Skroz i Helem Nejse u programu Festivala Baščaršijskih noći

U okviru Festivala Baščaršijske noći publika će imati priliku da posluša najbolje predstavnike aktuelne sarajevske muzičke scene. Tako će u petak, 05. 07. 2019. nastupiti grupe: Činčila i Jindas. Koncert će se održati u 21 sat, na otvorenoj sceni koja će biti postavljena na trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović (kod Ekonomskog fakulteta).  Dok će u subotu 06. 07. na istoj sceni nastupiti: Sunday Stories i Skroz.

Sarajevska omladinska organizacija Helem Nejse nastupit će na ovoj bini u svom najboljem izdanju 30. 07. dok će novosadske, The Frajle 14. 07. na istom mjestu imati sarajevsku promociju novog albuma koji je objavljen prije nekoliko dana i koji nosi naziv “Obraduj me”.

Na ovaj način JU Bosanski kulturni centar KS koja je izvršni organizator Baščaršijskih noći se trudi da pruži priliku  najtalentovanijim bh umjetnicima da na sceni i pred publikom pokažu svoj kvalitet.

Ulaz na koncerte je slobodan.

Činčila je autorski psihodelicni funk-rock bend osnovan 2012. godine u Sarajevu. Bend u svom nastupu pored muzike uključuje elemente likovne umjetnosti, performansa i kostimografije. Svoj debitanski album pod nazivom “Šta znam” su izdali 2016. godine. Muzika benda Činčila ostvaruje prepoznatljiv zvuk i glavni je pokretač novog sarajevskog alternativnog vala koji se pojavio pocetkom ove decenije. Jedan su od prvih sastava, koji kombinira funk i rock s psihodeličnim i likovnim vizuelnim elementima, uključujući performans i scenski nastup. Tekstovi benda „Činčila“ predstavljaju svojevrsnu reakciju na socijalnu problematiku lokalnog i globalnog prostora u kojem žive i stvaraju.

Grupa Jindas izvodi rege muziku, koju zatim pretapa kroz različite žanrove. Rijec Džindas označava putujućeg svirača/ zabavljaća, te najbolje definiše smisao i razlog postojanja ovog benda. Misija Džindasa je da se kroz šarolik eksperimentalni zvuk, koji se dosta oslanja da autohtoni melos ovih prostora, šalju poruke slobode i ljubavi. Bend se u svojim tekstovima dotiče običnog čovjeka, njegovog mentaliteta, potreba ali i grešaka, te pokušava preslikati sva emotivna stanja čovjeka na Balkanu. Grupa je početkom ove godine objavila tri singla pod nazivom ”Ovej i Aras”, “Slušaj” i “Skok u plićak”, dok se izlazak debitanskog albuma u izdanju Muzičke produkcije BHRT-a očekuje ove jeseni.

Sunday Stories je muzički projekat koji je 2013. godine formirala Nina Babić. Nina je imala želju da pjeva džez u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Grupu čine: Saša Ćirić na gitari, Mustafa Kurtalić na basu i Nina Babić kao vođa projekta i pjevačica. Prvi autorski singl „Bajka“ objavljuju 2015. Tim singlom su skrenuli pažnju na sebe, te im je glavna muzička produkcijska kuća u Bosni i Hercegovini (BHRT) ponudila snimanje istoimenog albuma Sunday Stories koji je snimljen i objavljen 2017. godine. Njihovi koncerti sastoje se od obrada, ali originalne, uglavnom plesne muzike brzog tempa koju karakteriše Ninino specifično scat pjevanje.

Grupa Skroz nastala je u Sarajevu 1996. godine, a čine je Adnan Šaran (vokal, autor, tekstopisac), Dejan Ostojić (bas gitara), Nedžad Mulaomerović (bubnjevi), Elvir Salčinović (gitara) i Nino Škiljić (klavijature). Bosanskohercegovačkoj publici prvi put su se predstavili sa pjesmom “Sve sam jači” (1999.) a iskorak na regionalno tržište ostvarili su 2005. sa pjesmom “Srušio sam stan”. Do sad su objavili tri albuma – Skroz (Croatia records – 2000.), Savršeni Organizam (Menart – 2004.) i Regija (Hayat production / Menart – 2008.) te četiri samostalna singla – Afganistan (2005.), Igraj Bosno (2006.), Amerikanac (2011.) te Raj (2013.). Tokom višegodišnjeg djelovanja bilježe veliki broj koncerata širom EX YU prostora te uspješno sarađuju sa produkcijskom kućom PRO.BA, zaslužom za vizualizaciju velikog broja singlova i sa prijateljima Dinom Šaranom, Sejom Sexonom, Elvisom J Kurovichem, Edom Maajka, Srđanom Todorovićem i Branislavom Trifunovićem.

Poznata sarajevska hip – hop grupa i omladinska organizacija “Helem nejse”  bavi se muzičkom, radijskom i teatarskom produkcijom. Do sada su objavili dva albuma pod nazivom “Go u gostima” i “Pola čovjek, pola jedan”. Albumi su nastali nakon stotinu radijskih emisija i brojnih pozorišnih izvođenja. Album prvjenac je rezultat rada „Helem nejse“ ekipe na radijskoj emisiji koja se emituje na radiju Otvorena mreža. Napravljeno je nekoliko stotina pjesama u svrhu sadržaja te emisije, a od tog broja su odlučili da odaberu 11 najboljih i uvrste ih na album. Sa drugog albuma, po slušanosti su se izdvojile pjesme: ”Kabadahija” i ”Sudinica”. Tekstovi u njihovim pjesmama govore o situacijama, momentima, osjećanjima na vrlo simpatičan i duhovit način, te na taj nacin seciraju društvo i društvene tokove.