Share
Contusio objavili debitantski album “Unrest in Peace”

Contusio objavili debitantski album “Unrest in Peace”

Tuzlanski death metal sastav Contusio predstavio je svoj prvi dugoočekivani album “Unrest in Peace”.

Contusio je nastao u Tuzli 2007. nakon raspada hardcore/metal benda Sacrifice, koji je dvije godine djelovao na lokalnoj sceni. Dva člana Sacrifice-a pružila su osnovu za novi bend, s nešto drugačijim tonom. Kole (vokal/bas) i Rule (bubnjevi) odlučili su nastaviti svirati ekstremnu muziku pod imenom Contusio, mijenjajući muzički stil u death/thrash metal. Bendu se priključuje Nedim kao gitarista, te zajedno počinju raditi na razvoju novog stila i pjesama.

Bend je snimio nekoliko low-fi snimaka tijekom proba, koje su služile kao demo materijal “Slay By the End” 2008. Nakon toga Contusio je imao priliku nastupati na nekoliko koncerata i festivala, koji su dobili visoke pohvale. Glavna privlačnost benda i uspjeh u underground sceni dolaze prvenstveno iz intenzivnih i zabavnih live nastupa.

S Ivanom (gitara od ’09) i Seadom (bubnjevi od ’12.) kao pojačanjem, bend je počeo stvarati svoj sadašnji zvuk death metala s očiglednim orijentiranjem na old school smjernice, mada bend nije opterećen žanrovskim etiketama te izbjegava šablone i predodređene okvire kreativnog izražavanja. Kao rezultat, jedna od stvari koje ovaj bend izdvajaju je nešto drugačiji pristup strukturi pjesama kao i općeniti nemar za trendove u metalu.

Contusio bend Tuzla

Contusio je dijelio binu s bendovima kao što su Bombarder, Kuga, Necrophilisma, Agonize, Hobson’s Choice, Sihirator, Aggressor, Smut itd. U novembru 2011. bend snima EP pod nazivom “Trauma of Detonation” (koji je imao limitiran broj fizičkih kopija) i “False Emotions” EP (koji je digitalno dostupan na YT-u) 2014. godine.

Novi album “Unrest in Peace”

U periodu od 2015. do 2018. bend je radio na svom prvom studijskom izdanju, albumu pod nazivom “Unrest in Peace” koji sadrži 10 pjesama. Kao i svaki underground bend, naišli su na razne prepreke i izazove, zbog čega album nije vidjelo svjetlo dana do ljeta 2019. Muzika napisana na ovom albumu proteže se od 2009. do 2015. i odražava put benda prema njihovom trenutnom zvuku i muzičkoj viziji.

Za članove benda ovaj album predstavlja jednu bitnu prekretnicu, prvenstveno jer se radi o prvom albumu i iskustvu učenja, ali i zbog činjenice da je muzika zaslužila adekvatan snimak kojim se može predstavljati slušatelju a to je konačno i realizovano.

Pored materijala koji se nalazi na “Unrest in Peace”, bend aktivno radi na novim pjesmama te trenutno ima dovoljno materijala za drugi album čije izdavanje, kako kažu, ne namjeravaju razvući kao kod prethodnog.

Contusio nikada nije bio jači i odlučniji te sljedeći korak za ovaj bend je predstavljanje novoj publici, prvenstveno u državama regiona.

Bend je trenutno moguće podržati putem Bandcampa (digitalna kupovina albuma) a i jedina je platforma gdje je album čitav dostupan za stream trenutno. U skorijoj budućnosti idu majice, diskovi i ostali merch.

YT playlista (prvu polovicu su objavili, sada ide svaku drugu sedmicu po jedna pjesma)