Share
Čovjek u crnom: Johnny Cash danas bi proslavio 85. rođendan

Čovjek u crnom: Johnny Cash danas bi proslavio 85. rođendan

Slavni američki glazbenik Johnny Cash rođen je 26. veljače 1932.  i smatran je jednim od najznačajnijih američkih glazbenika svih vremena, perjanicom američkog folka i countryja, ali i rocka i rockabillyja, a koji je bio pjevač, gitarist, harmonikaš, producent pa čak i glumac.

Autor: M.Parać

Svaki koncert je samozatajno počinjao riječima „Zdravo,ja sam Johhny Cash“ kao da ni sam ne može vjerovati u svoju popularnost koja nije jenjavala ni nakon njegove smrti pa je po njegovom životu snimljen film „Walk the line“ u kojem ga je nadahnuto odglumio Joaquin Phoenix, a koji je ime dobio po jednoj od njegovih najpoznatijih pjesama. Za taj film iz 2006. Phoenix će dobiti Zlatni Globus, a sve je Cashove pjesme u filmu sam odsvirao i otpjevao.

U karijeri koja je trajala preko 50 godina prodao je više od 90 milijuna albuma što je ogroman uspjeh za dječaka iz malog provincijskog gradića u državi Arkansas. U ranom djetinjstvu radio je u poljima pamuka da pomogne uzdržavanje svoje obitelji koja je imala sedmero djece i koja je bila vrlo siromašna tijekom razdoblja Velike depresije, o čemu će kasnije pjevati u brojnim svojim pjesmama u kojima je progovarao u utjecaju siromaštva na čovjekov duh i nedostatku slobode što iz toga proizlazi.

Prvu veliku traumu doživljava 1944.kad mu voljeni brat Jack pogiba na radu u pilani a zbog spleta okolnosti Johnny će sebe kriviti za njegovu smrt i do kraja života često sanjati svoga brata u trenucima umiranja. Pod majčinim utjecajem slušao je crkvene napjeve i rano naučio svirati gitaru, a na radiju najradije slušao irsku folk muziku.

1950. se priključuje ratnom zrakoplovstvu SAD-a, potom ga prebacuju u obavještajni odjel gdje radi kao dekoder, da bi kasnije bio časno otpušten kao narednik. U tom preiodu upoznaje prvu suprugu Vivian Liberto s kojom dobiva četiri kćeri, a supružnici se sele u Memphis gdje Johnny prodaje alat danju a noću pjeva u barovima. Odvažuje se ponuditi svoje pjesme studiju Sun Records no u početku ga producent Sam Philips odbija, ali mu ipak producira uspješnice „Hey Porter“ i „Cry,cry,cry“.

S pjesmom “Walk the line“ sa svog albuma „Folsom Prison Blues“ probio se među pet najprodavanijih country albuma a zatim potpisuje povoljniji ugovor s Columbia Records koji mu producira veliki hit „Don’t take Your Guns to Town“. Šezdesetih godina putuje po turnejama sa glazbenom obitelji Carter i zaljubljuje se u jednu od njihovih kćeri, June.

Premda mu je karijera u usponu, rastrgan osobnim demonima i frustriran nesretnim brakom i tajnom ljubavi prema June, izlaz pokušava naći u alkoholu i narkoticima,priznavši u seriji „The Johnny Cash Show“ da je „uzimao svaku raspoloživu drogu“.

Njegova pjesma „Ring of Fire“ postaje veliki hit a napisali su je June Carter i Merle Kilgore a do kraja karijere mu je ostala najpoznatija pjesma. Često je bio u sukobu sa zakonom, uglavnom zbog posjedovanja narkotika i bježanja od policije a osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog krijumčarenja lijekova iz Meksika. Zbog svojih čestih, doduše kratkotrajnih, boravaka po zatvorima, osjeća empatiju prema zatvorenicima i kasnije je često nastupao po zatvorima. June je uvjetovala udaju za njega potpunim očišćenjem od droge, u čemu je uspio, pa se par vjenčao nakon uspješne kanadske turneje 1968., a Cash se ponovno okreće religiji.

Od 1969. do 1971. na mreži ABC vodi zabavnu emisiju „The Johnny Cash Show“ u kojoj osim što pjeva dovodi najpoznatije glazbenike od Luisa Armstronga preko Erica Claptona do Boba Dylana, a sa Dylanom će snimiti duet za njegov album „Nashville Skyline“. 1971.je napisao pjesmu „Man in Black“ a crna odjeća postaje njegov zaštitni znak.

1980. primaju ga u Kuću slavnih country glazbenika, no nakon toga mu karijera ide silaznom putanjom. U tom razdoblju će objaviti svoj roman „Čovjek u bijelom“ o apostolskom preobraćenju Svetog Pavla s kojim se Cash poistovjetio.

Devedesterih mu se karijera obnavlja i postiže velik uspjeh svojim albumom „American Recordings“, a 1997. Cash piše svoju drugu autobiografiju.

2003. umire voljena June a njoj u čast Johnny pjeva na koncertu par mjeseci kasnije, vidno izmučenog tijela i slomljenog duha, a umire tri mjeseca nakon June, 12.rujna 2003. u Tennesseeju.

inmediaspolitika.hr